Kada niste u traktoru, vozite

Eh sada jos ce ispasti da poljoprivrednik u Nemackoj ne moze da prati radnika koji ima neto godisnje od 20-ak hiljada. Kod nas mnogi poljoprivrednici pokupovali Kia Sportage za 20-ak hiljada a Nemac ne moze da kupi polovnog BMW-a za te pare. Hajde da ne pravimo chat ipak si ti u inostranstvu :cool:. PS u Nemackoj se iole ozbiljniji posao placa preko 1500 evra, dakle ne racunajuci ove na kasi, u trafikama, kladionicama.

Ja nisam napisao u "EU" vec u "normalnim zemljama".Sad negde su dolari negde svajcarci,negde nesto drugo,ali protivvrednost u evrima i prelazi cifru od 3000e.Recimo od mog druga burazer u svajcarskoj 5000e.Recimo moja tetka u Australiji preko 5000e.Recimo neki moji zemljaci u Norveskoj 2000e.Ako oni lazu imovinsko stanje ne laze.

Moze li ovo proci, slikan na dan kada je kupljen, sada vec posle blizu tri meseca ima oko 5 000 prevezenih kilometara
2013-06-27190121golf_zpsbfdcdbe4.jpg

I meni svasta pricali i skoro da sam im verovao ali ubrzo posle sam svatio da su to samo price. Aco uidim po pisanju da si malo madji decko ali ipak nemoj da verujes u bajke. Mil 1500e moze da ima platu u Nemackoj , dok su stranci daleko slabije placeni.

I meni svasta pricali i skoro da sam im verovao ali ubrzo posle sam svatio da su to samo price. Aco uidim po pisanju da si malo madji decko ali ipak nemoj da verujes u bajke. Mil 1500e moze da ima platu u Nemackoj , dok su stranci daleko slabije placeni.
9 eura mi reče komšija da je satnica u jednoj fabrici(BASF) u Nemačkoj gde rasklapaju stare kasete(reciklaža) za običnog radnika,pa ti sad množi...:ppozdrav:

Dragane jest vala ja sam u Nemackoj bio u kontaktu samo sa plavokosim cistokrvnim Nemcima a i moja sestra je Nemica. Sto bi rekli "Ja u klin, ti u plocu", tako da laku noc :spavam:.

To je tacno da je 9e/h X 36h nedeljno (cini mi se da je ta satnica u EU). Mil. ma svatio sam , samo malo kasnije da ti pricas o nemcima , a ja za nase radnike na privremenom radu u inostranstvo. Aj moram i ja na :spavam:

Da i ja piskaram malo, i dam svoje skromno mišljenje. Elem, ja sam isto bio za nov auto, jer je novo- novo. Ali, sve više vidim da sam bio u krivu. Jedan pristojan nov auto za mene je od 12-15.000 e, na wikipediji se zove kompaktna klasa na hrvatskom jeziku. Recimo, kupim taj auto i posle par godina po isteku garancije hoću da ga prodam jer polako počinju kvarovi, ja bih u sadašnje vreme dobio 5-6.000 e. Ovo ne važi samo u slučaju da se kupi nov auto bez razmišljanja o prodaji uopšte kao što je moj ćale uradio kad je kupio Polo-a. Ne razmišlja čovek da ga proda i kraj.
Ali, prednost polovnjaka je to što kupiš isti onaj gornji auto kompaktne klase za 5-6.000e i voziš se par godina (bude i neki kvar), potom prodaš i gubiš maksimalno 3.000 e, ili dodaš još 3 i kupio si opet polovnjaka koji je trenutno u trendu da tako kažem. Ovo je moje mišljenje, nisam nikakav veliki poznavalac ali mislim da je isplativije polovan nego nov. Jedino što je ovde veliki problem to kako ubodeš polovan auto.
Inače, ja kupio polovnog Pežoa 307, kupljen krajem 2008. a godište je 2006, 1,6 HDi i jako sam zadovoljan s njim. Jedino da sam sačekao 2009. i kupim ga po znatno nižoj ceni, ali bio sam zagoreo, eto. Računao sam da gubim od cene oko 500-600e godišnje, ali je došla ekonomska kriza i kod nas i izgubio sam više, ako tako gledamo. A trenutno imam preče stvari u planu za kupovinu, od polj. mehanizacije, koje mi zaista trebaju. Auto služi svrsi i ne razmišljam trenutno o nekoj drugoj kupovini.

Kad bi gledao narod šta se isplati i šta ne, ne bi pola Balkana bilo izgradjenih dvo i trospratnih kuća nikad završenih. Svi bi živeli u stanovima. Najjače mi je to kad se kao argument uzme "ne isplati se nov auto". Ja auto menjam kad dostigne 120 000 kilometara. Meni se isplati jer ne razmišljam kad će kod majstora, šta će biti ( kažete dogodi se neki kvar??! ). Samo sipaj, menjaj gume, redovan servis (zamena automobila za to vreme) i vozi.

Znate šta se ne isplati. Pa ne isplati se automobil kupiti na keš. To je najveća zabluda ovde. Umesto da uzmeš na rate ti uzimaš na keš bez da ga oplemenitiš ili ideš u neku školu ili investiraš u nešto drugo.

A ovaj što me napao (Boris M.) : ovakav avtomobil može svako da priušti-kupi ko radi i malo zapne ako baš želi takav. Čast izuzecima ali posle godinu dana na većinu tih idu polovne gume ili voze sa slick gumama, a ne one sportske nego izlizane jer komplet guma košta ko petinu cene automobila pa se malo zaj.... ili zimi voze sa letnjim gumama pa normalnim ljudima onemogućavaju normalan život. Upravo danas sam video X5 neko 2004-05 godište sa "slick gumama". Ljudi ne shvataju da nemaju za takav automobil, njima je puna kapa neki manji kao Punto, i20 ili nešto manje ali da je novo jer nemaju kinte za održavanje većeg polovnog auta. Kupe Mečku za 3 000 evra (jedva skupi) sa 17" i bog da ih vidi. Za godinu dana plače kako je registracija skupa, kako su gume skupe i kako je država bedna jer zahteva zimsku opremu - to su meni ludaci. Opet kažem čast izuzecima. Ali ne ovde u Srbiji pa i šire su ljudi koji kupe nov automobil ludi a oni koji kupe polovnjak za istu sumu, e oni pametni i znaju šta se isplati - kako da ne. I još se nadju jedinice čovečanstva koji im se rugaju da imaju "kantu". Ko je ovde lud? Odavno je iz nekih pobegla racionalnost.

A najjače je to što se baš ovi sa velikim limuzinama parkiraju na parking za invalide. Jedan dan sam brojao u Rodi u Šapcu i od 7 vozila parkiranih na parkinim mestima za invalide je bilo 3 BMW, 2 MB , 1 Audi i 1 jedan Renault. Samo je Renault imao oznaku za invalide. Veoma indikativno.

- - - - - - - - - -

Ja jos do sada nigde u Evropi nisam video prosecnog poljoprivrednog proizvodjaca da vozi besan auto. Zato nemojte sanjati da poljoprivrednici u razvijenim zemljama voze neka luksuzna auta. U Francusku mahom voze Renoa i to najvise Reno Kango , Svajcarska uglavnom Subaru , mladji voze Imprezu a stariji Forester. Ima izuzetaka koji imaju besne dzipove , ali njihovi posedi su 5,6 pa i do 10 puta veci nego posed prosecnog poljoprivrednika.

U severnoj Italiji, Toskani imaš masu poljoprivrednika koji voze Maseratije, besna Nemačka kola, čak i Ferrarije. Isto tako u Engleskoj ima ih dosta sa Range Roverima i slično. Francuzi i Nemci su tu malo skromniji ali i tamo poneki ima besan automobil. Kangoo i ostali slični su "radna kola". Dosta njih ima autodom, jahtu...

andrew, najjače je i to što smo mi poljoprivrednici i kao takvi nemamo redovna primanja pa da uzmem auto kao Bekvalčeva na lizing, a kredu vala ne dižem za auto.
I što reče Kris 8, i ja bih novog BMW-a :osmeh:

Poštujem kada čovek domaćin kupi takav auto od svog rada.On će ga održavati ,ceniti i voleti.Medjutim ta marka automobila je veoma primamljiva za ovu najnoviju vrstu ljudi ,a to su ovi šiljokurani ,ošišani a ugojeni od nerada , dugog spavanja i mamine kuhinje.
Kod nas takvi kupe takav auto (nekako) i nemože da ga registruje u Šamcu ,,zbog visoke cene poreza i dadžbina koje debelo premašuju 1000 km nego ga registruju u Brčko distrikt na bilo koga(rodjak ,svastika ,prijatelj ,ciganin ,nebitno.),jer tamo nema tih dadžbina i registracija ovog stroja je oko 500km.
Takvi uglavnom i voze bez guma ,kočionih pločica ,napuknute šoferkeitd.
Za ljibitelje trkaće vožnje vest da je neki dan Porše oborio rekord staze u Nirburgringu.Evo rezultata.

lap-times-top-100
http://nurburgringlaptimes.com/lap-times/lap-times-top-100/
.http://fastestlaps.com/tracks/nordschleife.html

Poslednja izmena:
U svim zemljama je gotovo manje vise slicna situacija. Necemo se zavaravati . Ja jos do sada nigde u Evropi nisam video prosecnog poljoprivrednog proizvodjaca da vozi besan auto. Zato nemojte sanjati da poljoprivrednici u razvijenim zemljama voze neka luksuzna auta. U Francusku mahom voze Renoa i to najvise Reno Kango , Svajcarska uglavnom Subaru , mladji voze Imprezu a stariji Forester. Ima izuzetaka koji imaju besne dzipove , ali njihovi posedi su 5,6 pa i do 10 puta veci nego posed prosecnog poljoprivrednika.

Prijatelju u Svajcarskoj se vozi sve osim Lade i Zastave. Konkretno pomenuti model Subaru je jedan od redjih automobila na Svajcarskim putevima.
Od manjih automobila u svajcarskoj najvise se voze MINI COOPER i FIAT 500. Od vecih automobila Mercedes , BMW , Audi itd.

Poslednja izmena:
Ah taj 'bolesni' zvuk 6 cilindara plavo-belog Propelera.. :D
Pre 2 i po godine kada sam ja uzeo 520i tada starog 12 godina sa pravih 167000km (da ne tupim puno, brat mi uvozi automobile i moj auto je kupljen od 1. vlasnika sa svim originalnim papirima i sva 4 kljuca koja idu uz BMW-a) u dobrom stanju sa 2 seta tockova. Tada sam za manje-vise iste pare mogao uzeti novog Punta. Nisam trenutka razmisljao sta da kupim jer je pored voznje raznih vozila moj krajnji cilj bio Petica sa 6 cilindara. Sledeci koji dodje na red moze samo biti novija Petica, kao Nidzina ali isto na benzin kao sto je moj sadasnji Propeler.
Drugar je imao 735i '87 godiste koji je imao vise opreme od 80% novih kola do 15000 evra na nasem trzistu i auto je bio tisi u kabini od svih tih pomenutih a verujem i nista manje sigurniji...
Apsolutno podrzavam stav. Da mi je neko pre godinu i po dana rekao da ću kupiti BMW, samo bi ga popreko pogledao. Ej, ja, okoreli fan trokrake zvezde, ubrzo zatim i kupih BMW 320d kodne oznake E90. Jednostavno, noviji Mercedesi nisu zadovoljili moje kriterijume, BMW jeste. I sve više i više volim taj propeler. Sledeća je serija 5 na redu za voziti, model F10. Ali još uvek držim i MB S-class 420 SE (W126), da srce bude mirno. :osmeh:

Gorski Car Bre prijatelju ja sam nocas bio sanjiv , ali mislim da sam lepo napisao "poljoprivredni proizvodjaci" tj. seljaci. Nabrajao sam auta koja voze seljaci. A sto se tice skupih i luksuznih auta gde ce se voziti na drugom mestu ako se ne voze u razvijenim zemljama. Vidjam ja ovde i po neku Ladu Nivu. Aj :ppozdrav:

Evo I moje ponove ,prvenstveno poridičan auto sa malom potrošnjom. Nisam nešto lud za zvukovima šestocilindričnih propelera (dosta mi je jedan Belarus) ajd da ste napisali volite videti ,dodirnuti,čuti lepu ženu pa bi I razumeo ali ovako...::namigivanje::

Maticu, ukusi su jako razliciti. Taj moj isti brat koji uvozi aVtomobile tera gospodara Sesticu iz 2007. godine 3.0TDI kvatro S line i mene je uvek odgovarao od Bendze. Dzabe je to radio.

@andrew

Ja uvek pricam svima u globalu-nemoj da teras ono sto ne mozes da odrzavas. Pri tome mislim na auto, motor, traktor i sve sto treba kvalitetno da se odrzava. Mene recimo samo motorno ulje (6,5l ali su uvek kupi 7l) za BMW-a starog 14 godina kosta skoro kao cela kanta od 20l originalnog ulja (koju potrosim za 3 zamene) za Claas traktor 2,5 godine. Igrom slucaja i ja imam jednu slik gumu nazad jer se par puta pusilo iz zadnjih tockova. Zamena sledi, bice neke nove zimske Bridgestone ili GoodYear. Kad ide june, nek ide i uze.. :)

Gorane, to se podrazumeva da volimo. Naopako da moramo da pisemo.. ;)

Nazad
Vrh