Najefikasnije korišćenje UREE je kada je temperatura od 0-10 stepeni Celzijusa. U tom opsegu nema gubitaka amonijaka iz nje. Amonijak se gubi bila ona na površini ili u zemljištu. Ovo su podaci sa američkih univerziteta. Kod nas, koliko znam nije niko merio. Potrebne su hvataljke za amonijak na jednoj vrlo jednostavnoj aparaturi. Pokušaću da uspostavim vezu sa profesorom koji to radi pa da se uspostavi takav ogled. Do nedavno sam i ja bio pobornik da se urea koristi po hladnom vremenu, ali poslednjih godinu i više dana to ne praktikujem da preproručujem.

Naravno, kod predsetvene pripreme potrebno je da se paralelno sa primenom uree, predsetveno, vrši i priprema kako bi se gubitak smanjio na najmanju meru.

Danas se koristi urea koja ima inhibitor ureaze kako se ne bi vršilo "stvaranje" amonijaka. Ovo sredstvo se može dodavati i u "kućnoj radinosti". Njegova registracija kod nas košta oko 5000 eura (u agenciji za registraciju hemijskih prozvoda) ali bi se isplatila.
Moja je preporuka da se koristi urea na pomenutim temperaturama za prihranu pšenice, 0-10 step. C. Naravno prvo pogledajte prezentaciju koliko je potrebno da se na određenim temperaturama urea transformiše do oblika koje koristi biljka. Ako planirate ranu primenu azota po hladnom vremenu zapitajte se: ko će ga koristiti? Prezentacija je na ovom portalu!
Oko ispiranja da se razumemo: ako padne 100 l/m2 kiše nitrati se spiraju: peskovita zemljišta do 75 cm, ilovasta do 55 cm a glinovita do 35 cm. Proveravano. A temperatura je posebna priča, a utiče na to koliko ima nitrata dostupnog u zemlji. Sve se lako meri i da se naučiti i koristiti. Treba hteti!
Gariša.