Jinma

Prepravljen, ovo je zadnji lonac od Mercedesa W123 240D. Samo je fabricka krivina okrenuta naopako i zavaren lonac. Ja sam ga bas zbog voca prepravljao jer se pretezno bavim vocarstvom.
Fabricki auspuh je stradao u malom incidentu sa betonskom gredom garaze :ROFLMAO:
 
meni u vinogradu nesmeta auspuh..filter vazduha je bio iznad kabine al zbog prolaska ispod granja sam skratio cev i resio problem..jedino plasticni krov je sad na udaru pa se mora paziti prilikom prolaska ispod oraha bagrema itd..al i tu smo nasli resenje motorka mama i sve sto smeta odseces :D
 
Na jinmi 554 otisao zupcanik koji pokrece rikverc, sada ima 3030 sati. Da napomenem, negde na 2300 je otisao isto zupcanik rikverca samo drugi, koji pari sa ovim sto je sad otisao, ni tada kao ni sada delova u srbiji nema, porucio aliexpresom, cena 100e sa postarinom. Postarina je 52 - 53 evra. Prijatno sam iznenadjen da je stiglo za 7 dana od dana porucivanja iako je pisalo od 14 do 22 dana. Prvi sam cekao 11 dana.
Sutra sledi rasklapanje, traktor mora na 3 dela da ide.
f3931211d6072aa6b52265f56cca2a2a.jpg
d7ea98daa1665213d80b2805297bdcff.jpg


Poslato sa BLA-L29 pomoću Tapatoka
 
Gledao sam i ja, cene delova na aliju sasvim ok ali postarine deru, cesto budu i duplo vece od cene dela.
Ako mozes slikaj kad ga budes rastavljao, bas me zanima kako izgleda unutra
 
Ovakav zupcanik nije skup skup ni sa postarinom 100e, problem je kada u sezoni ode, cekanje od 10 15 dana..

Poslato sa BLA-L29 pomoću Tapatoka
 
Dobro si to provalio da nabavljaš sa Alija.
Nema šanse da se to napravi ni za duplu cenu i trajalo bi i duže od te isporuke.
Problem kod kineza je materijal koji nije u kvalitetu za zupčanike, već je to neki osrednji materijal koji oni koriste za široku upotrebu.
 
Uzeli neki dan da probusimo klin na traktoru od toplinga da neide onaj obican osigurac i platna vec da stavim onaj standardni..probusili do pola i ni makac dalje..odnesem kod coveka kaze pokidao sam 2 burgije i 2 svrdla za metal nema sanse da se probusi..
 
Bice dobro ako taj zupcanik nije od "plastelina" kao sto se nekima desavalo. Cena je tu najmanji problem. Jer dzaba je nesto povoljno ako ne zavrsava poso ili kratko traje. Skoro sam kupio paknove za URSUS, cena 1700 dinara, dzabalesku, ali su nikakvi. Pokusavao da ih prepravim i prilagodim da rade kako treba i izgubio ukupno tri dana i tri skidanja cizme, e to je problem.
 
Pa valjda bi trebo da je fabricki, takviog i kvaliteta, osrednjeg kako rece kolega. Samo mi nije jasno zasto su napravili kanal izmedju ovih zuba na osovini posto ne vidim nikakvu smetnju da je u jednom komadu, bilo bi dosta jace, ovako lako otkine ovaj mali zub negde kad se nategne u brdu nazad.

2157c4cc04a2a768ee3766f4535a1a81.jpg


Poslato sa BLA-L29 pomoću Tapatoka
 
Dobro si to provalio da nabavljaš sa Alija.
Nema šanse da se to napravi ni za duplu cenu i trajalo bi i duže od te isporuke.
Problem kod kineza je materijal koji nije u kvalitetu za zupčanike, već je to neki osrednji materijal koji oni koriste za široku upotrebu.
Posto znam da se time bavis koliko bi otprilike kostalo da se takav zupcanik izradi kod nas, naravno u nekom malo boljem kvalitetu nego original ? Cisto informativno posto da kucnem u drvo takvih problema nisam imao.
Dizali smo poklopac hidraulike jer je spala čivija koja drži osovinicu ukljucivaca prikljucnog vratila i osovinica upala unutra. Nije se mnogo videlo, ali npr konusno tanjirasti je bio kao nov posle oko 4000 sati
 
Pa za ovaj zupčanik bi bilo povuci/potegni da ga napravim i za dupli iznos, jer ima tri ozubljenje koja zahtevaju različite mašine, koliko vidim zubi su brušeni/brijani posle termičke obrade. Jedinu prednost bih možda napravio time što bi koristio bolji materijal i eventualno ostavio spojeno/ojačano ovo što Alen pominje.
Sve u svemu, gubimo polako tehnološku trku sa kinezima po svakom osnovu.
Pre tri godine sam jurio neku mašinu za konusno pravo ozubljenje(za trkače i poluosovinske) i po Nemačkoj su sve mašine tog tipa masovno pokupovane od strane Kineza. Jedva sam našao jednu mašinu na nekom tehnološkom institutu. Sada vidim da se te već trostruko izrađene mašine globalno oglašavaju preko specijalizovanih sajtova, jer kinezi očigledno prelaze na najnoviju cnc tehnologiju i oslobađaju se starudija.
 
Ne znam kakav je teren kod tebe petre, kod nas je dosta brda, prednja vuca se bas dosta koristi, rikverc, natezanje, ne kazem da je opravdano sto je puklo, ali da se terete, terete se. Na 454 nisam pipao menjac za sad, 2600 sati. A 554 nosi isti menjac a 10ks vise, verovatno zato i popusti. Kod nas ovo nije jedini slucaj kod mene da ode na jinmi od rikverca, islo je jos kod par ljudi, verovatno im je to neka fabricka greska da nisu uradili dovoljno jako. Inace ovaj zupcanik sumnjam da bi neko ovde uradio i za duplo.
Ne znam koliko se vidi na slici ali duzina je 20ak cm, suplja osovina gde prolaci spojnicka za kardan, urezi za lezajeve, zegere, imalo bi dosta posla.
Da napomenem, prosli sam radio u cacku i zupcanik je bio precnika 10 11cm. Samo su skinuli prsten sa zubima i uradili novi jer je to bila kao jeftinija varijanta 90e. Ma kraju sklopio i nije valjao, zupcanik nije lepo uklapao, brundao je.
Narucio sa Alija 30evra + 30 postarina original, ugradio, i sve bio u redu.

Poslato sa BLA-L29 pomoću Tapatoka
 
Kod mene jesu brda ali ništa strašno, kod tebe je verovatno zahtevniji teren. Retko kad moram da vracam nesto teško u rikverc. I kad odem u šumu u rikverc uz brdo idem prazan
 
Nazad
Vrh