Ječam 2013

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Posejao sam u petak 2 ha pivarskog jecma Nektaria,koji izgleda dobro(mislim dorada).Danas posejao 50ari stocnog Amorosa,i nisam nesto zadovoljan
doradom.Inace od vestaka ce dobiti samo na prolece 300kg/ha SAN-a i regulator rasta.

sta mi preporucujete za prvu klasu zemlje-koju sortu, nesto mi sad doslo da ga seje, a nisam nikada u zivotu sejao...
ima li syngenta neku sortu jecma, ili LG?

stocni je ja sam sejao 1 novenbra sa nekih 150 po kj.nikao je februara,marta a dotle sam bio u nedoumici da ga preorem...idi sa nekih 120 po kj

Pa sto kasniji setveni rok, to veca norma. Mozda je za stocni to malo. Zavisi, ali mislim da pre preko 130kg/kj.

danas posejao stočni ječam sorta NS nonius, setvena norma po njihovoj preporuci 125kg/kj, inače sam ga posejao rasipačem za min.đubrivo

DuleBP
Napravio si običnu glupost!! Možda jednog dana shvatiš da to ne ide tako, ali možda.

33yp91c.jpg

Nonius polako izbija na mestima gde su tragovi točka od valjanja kembridžom

Nije bezveze JETHRO TULL izmislio sejalicu 1701. godine da bi bezmalo 311 godina kasnije opet sejali rasipanjem po površini! SEME MORA IMATI DUBINU OD 3-5 cm da bi uspešno prezimilo i obrazovalo sekundarne klasove . ENDE.

Nije ga sigurno ostavio od gore nego ga je i zadrljao a verovatno i povaljao.Umesto da čoveku daš neku podršku ti ga spuštaš dole.Nisi se zapitao da li on uopšte i voli što je tako posejao nego nužda zakon menja pa čovek mora da se snalazi kako ume nego odmah opleo na drzak način.Koliko sam protumačio post i ono Ali možda na kraju čoveka smatraš glupim a ti si ovde kao neki stručnjak i reper za poljoprivredu.

Naravno da nije ostalo na povrsini prvo jedan prohod spremačem pa seme , pa onda prohod drljačom i jutros ide valjanje, ovako sam uradio i pre dve godine prinos je bio 4300kg/kj, inače dok bi sačekao da to uradim sa sejalicom prođoše svi rokovi jer svi sada seju prvo svoje pa ako stignu drugima stigne ako ne nije bitno, neradim puno zemlje da bi morao da imam sve mašine ,pa se snalazim kako umem, a znam i ja šta je najbolje radio sam u zadruzi deset godin ai sejao sa svim mogućim sejalicama od najobičnije do najsavremenije ,tako da se neuzbuđujem na ovakve postove kao što je Dragan18 napisao

Pozdrav ratarima!.Da li stvarno nije problem posejati stocni jecam na psenicu.Nikada nisam tako radio,a mnogi kazu da se ne odrazava na prinos.Jedino u tu parcelu moze da se udje plugom,a ispostovao bih rok za setvu.Prskana je strnjika totalom pre 40-50 dana.

Pozdrav ratarima!.Da li stvarno nije problem posejati stocni jecam na psenicu.Nikada nisam tako radio,a mnogi kazu da se ne odrazava na prinos.Jedino u tu parcelu moze da se udje plugom,a ispostovao bih rok za setvu.Prskana je strnjika totalom pre 40-50 dana.
Pozdrav i tebi. Ovde kod mene mnogi seju Psenicu na Jecam i obrnuto, ne zale se:ppozdrav:

Kolege jel zna mozda neko gde mogu u Leskovcu ili Nisu nabaviti seme pivarskog jecma NS 525? Trazio sam u Leskovcu svuda i nisam nasao.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh