Jagode

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ma nemas problema, volim se druziti i pomagati :ppozdrav:, a uostalom mene je tesko uvrediti dok me ne pljunu i kazu sto imaju da kazu. ::jako_besan:: :haha:

za boomsite zdravo :cao::cao: druze kako je kod tebe evo kod mene sunce a jagode zamicu plod...al mozes da se setis koje sorte su bile kad zsam uzimao rasad dosta su rane.... kazi mi posto nisam u mogucnosti da gi kupim 4 kila 3 20 20 20 .dali gi nije mlogo na 4000 sadnica da pustim 4 do 5 kila ureje ili mesavinu:haha::haha::haha:

Ide ti 2 grama po sadnici kroz jedno pustanje , tri pustanja u razmaku 3-5 dana , znaci u jednom pustanju ti ide oko 800 grama , ili ako ides sa 15-15-15 kojke mozes kupiti svuda onda mozes ici sa oko 2 grama po sadnici , rastopis u 10 litara vode i procjedis ( treba ti stajati 2 dana u vodi , mjesati svakih 2 sata ako mozes) i onda sipas u rezervar s vodom ili kroz dozator , samo dobro procjedi.

@ mojalovaa

Pa po meni je 2 g/biljci na 3-5 dana malo previše. Drugo, sva ta đubriva u sebi imaju hlor jer se kao kalijumova komponenta stavlja kalijum-hlorid a ne kao u vodotopiva gde se stavlja kalijum-sulfat. A poznato je da su jagode osetljive na hlor.... Ako možeš nabaviti obična NPK bez hlora onda vredi probati jer je razlika u ceni velika. Neznam samo kako će proći trake KPK od tog đubriva. Imaš neka iskustva?

::spreman na sve::
Ide ti 2 grama po sadnici kroz jedno pustanje , tri pustanja u razmaku 3-5 dana , znaci u jednom pustanju ti ide oko 800 grama , ili ako ides sa 15-15-15 kojke mozes kupiti svuda onda mozes ici sa oko 2 grama po sadnici , rastopis u 10 litara vode i procjedis ( treba ti stajati 2 dana u vodi , mjesati svakih 2 sata ako mozes) i onda sipas u rezervar s vodom ili kroz dozator , samo dobro procjedi.
Ovde ispada da kad 2g pomnozimo sa 4000sadnica dobijemo 800g djubriva koje treba utrositi.Obicno, NPK sadrzi hlor koji je stetan ali neki odgajivaci koriste i gradsku vodu koja opet sadrzi hlor i nisam primetio da su im nesto lozije jagode.Kad vec moras da koristis idi 4kg na 4000sadnica.To rastvori u 6000 litara vode.

uhhhhhhhhhh bas mi ide na zivce ovaj novi forum :udri: :udri: :udri: jos uvek nemam smajlice nego koristim opciju copy paste a i nervira me sto pola sata moram da trazim temu za nove odgovore, pre je lepo bilo samo kliknes ne refresh i izadju ti teme na kojima si aktivan a ovo sad ubija dok dodjes do teme. Kod mene jagodice pocele da cvetaju, clery malo vise a ostale tek pocinju a najbolja mi je roxana koja mislim da ce poceti da cveta u pocetku maja, jer tek sad razvija rodne grancice :haha: :haha: :haha: :haha:tako da cu nju da berem u julu :haha:. Iskreno to mi se i svidja jer mislim da ako uspostave sa turskom, mozda je vec i uspostavljen ugovor o slobodnoj trgovini kao sto imamo sa rusijom mislim da ce nas zakovati sa cenom samo tako, mene iskreno tesko ali jagodare koji se bave ranijom proizvodnjom, to ce biti ubitacno, pogotovu sto je sad jagoda 170-200 dinara a sta ce biti za desetak dana? Tako da ce nama svima poenta biti kasnija jagoda kad oni nemaju nego ranija, takmiciti se sa njihovom proizvodnjom je nemoguce, jeste da nemaju nikakav ukus ali dok ti objasnis zasto je ona jeftinija od tvoje 50-100 dinara ode mast u propast :nono: :nono:

Sory , sjb , sam se , mislim 0,2 grama po sadnici , ili 800 grama , zurio sam pa nisam sam sebe kontrolirao , sory jos jednom.
Sto se tice dizni , ja vec drugu sezonu tako radim i nemam nikakvih problema , za sada mi se pokazalo ok , a sto se tice djubriva ja koristim obicna NPK , start 0-30-20 + kan , onda cvatnja 15-15-15 i kod formiranja plodova sto mi je sad idem sa 7-14-21 , isti omjer , i kod mene se pokazalo ok.
Moj agronom mi kaze ovako , da kod recimo 20-20-20 koji je vodotopiv 100% ide u turi 30 kg na hektar , dali je puno ne znam jer nisam koristio ta djubriva.
Bas bi i ja volio da netko ko je 100% siguran u nacin prihrane napise nesto o ovome , jer i ja probavam pa vidim , ja recimo obavezno obicno npk gnojivo ostavljam po 48 sati u vodi i sto cesce mjesam da se sto bolje rastopi i tako kad se rastopi sipam u rezervar od 1000 l i pustim , ali uvjek pustam navecer.

zar nije jednostavnije 10-15 gr. po m2 nedeljno i usput kako biljka napreduje ili ne samo korigujes. tu kolicinu djubriva mozes i da das iz dva-tri puta u toku nedelje ako cesce zalivas. tako bar ja radim i napreduju dobro.

@ moja lova

Pa svi koristimo prihrane neko vise neko manje, ali poznato je da u pocetku vegetacije ide odnos sa jacim fosforom u sredini jednako, i u pocetku forliranja plodova dodavanje malo kalcijuma i u zrenju sa vise kalijuma, ja koristim od prilike 1-2g po sadnici tako da na jednom hektaru u jednom procesu prihrane potrosim od 50-75kg prihrane i nije se lose pokazalo za sada.

istin ja sam prosle kod prodavao zengu slatku njima nevalja sitna,. pa idu na krupnu uvoznu koja nema ukus al kome to da dokazes.ttreba da svakom ko hoce da kupi das da proba pa nek sam odluci sta je bolje.

mozda je u pravu boomsyte,za sadnju kasnijih sorti.Ali pitanje je koja je cena jagoda u junu...Mada,ni sad nije neka jaka.

@ sopot

Druze iz tvojih zvucnika u bozije pojacalo ali nisam bas tako siguran za tu cenu, ja sam zadovoljan i na 80 da bude i bice extra, jer bi trebao da imam oko 30t jagoda ako ne i malo vise ali videcemo sta ce biti, kad bi uhvatio cenu od 100 dindzi pa pevao bi samo tako za dzabe :osmeh::osmeh::osmeh::haha::haha::haha:

Kontam da ce biti isto kao i prosle godine. Do sredine maja su se ispucale uvozne, onda je nekoliko dana cena bila niska pa je posle krenula da skace. Ja sam prodavao po 110 dinara a i da sam isao sa vecom cenom proslo bi glat. Doduse sve sto sam imao prodavao sam po piljarama ipak 30 tona je kolicina.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh