Jagode

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
@ milanmozgovo

Ne bih da budem neka "opozicija", samo ću navesti neke stvari o kojima trebaš da razmisliš i da se preračunaš.

Prvo nemoj ni da razmišljaš da radiš bez pravog kvalitetnog supstrata. Drugo u toj zapremini saksije ja ne bih stavio više od jedne biljke i to max. 2 godine, o 4 godine nemoj ni da razmišljaš. Treće nemoj da se zavaravaš da ćeš da prođeš sa nekom konstrukcijom od žice i kolja. Tu mora biti malo ozbiljnija konstrukcija. Bolje da to rešiš kako treba ili nemoj ni da radiš jer obično sve što se radi priručnim sredstvima posle izađe skuplje.

Kad sam rekao "na kapaljku" nisam konkretno mislio na sistem navodnjavanja već na to da jagodi u supstratu t.j. saksiji sve što je potrebno moraš dodati a to nije baš lako sve izbalansirati, pogotovo početniku. A kad smo već kod navodnjavanja nećeš moći to rešiti običnom trakom već samo ubodnim kapljačima.

Ako nisu neke velike pare u pitanju probaj. Poštujem svaku ideju samo je treba razraditi. Ako nađem neke fotke poslaću ti da vidiš kako bi to moglo da izgleda.

@milan

Podrzavam sve sto je Nebojsa rekao i dodao bih jos nesto, kako bi vrsio zastitu jagoda? Ako stavis to iznad folije onda je jedina solucija rucno :sta: , a iskreno mislim da saksije na otvorenom, sa supstratom, sistemom za navodnjavanje koji mora da bude ubodni kapljac pored svake biljke, NEISPLATIVO, to je samo isplativo u plasteniku, jer dobijes dosta ranije plod i naravno i vecu cenu, ja sam bio na oglednom polju profesora Momirovica i video sam nesto slicno sto ti pokusavas da napravis ali je on napravio stalak za dzakove u kojima je supstrat i na jednom dzaku ako se dobro secam idu 6-8 sadnica i naravno u plasteniku.

pa moracu plastenik da stavim nema drugo a za ti kapljaci moram da razmislim. a de ima se kupe ti kapljaci?i kolko moz godine jagoda da radja u saksiji??

@milanmozgovo
prijatelju nebi ti preporucio da saksiju sa supstratom radis na otvoreno to je samo trosak i dosta inprovizacije gde radis u leru, ako ne i u nazad. Kazem ti iz iskustva, jer sam ja probao na otvoreno u saksiju pa nije se isplatilo, jedino ako mislis da iz nje vadis rasad onda i boze pomozi, a ovako ti ne savetujem. samo u plasteniku i ne bez Ph i EC metra (ako planiras da radis u saksiji.) Jagoda ti radja dva roda u saksiji sa kvalitetnim frigo sadnicama (jesen-prolece). Pozdrav, i jagodari ko je slavi srecna Vam nova godina!

cekaj sta znaci ph i ec metar? :sta:moracu u plastenik nema drugo resenje?ali koji supstrat ide za u saksije??

@milanmozgovo
to su ti instrumenti za merenje supstrata i vode u takvom uzgoju, a supstrat se koristi poseban za tu vrstu uzgoja, malo prodji internetom i sve ces da nadjes. Ima i u zelenom hitu u zemunu.

to sad samo razmisljam pa tamo avgusta cu da odlucim dali praviti. a de ce jagoda brze da stigne dali pod tunele ili u plastenilk :sta: :sta: :ppozdrav: :ppozdrav:

doovn8.jpg

snimljeno u septembru kad sam posadio jagode. planiram da ih zatvorim oko 20-og februara.
Post je spojen: [time]недеља, 16. јануар 2011. 10:13:49 CST[/time]

28tcowp.jpg

prosle godine, na otvorenom, 2-og Maja. Ove ce valjda biti ranije.

tako je , ako dobiju toplinu krenuce, a onda ce cvetati kada nema insekata da bi izvrsili polinaciju (oprasivanje), a moguce je ,ne daj boze, i neki jaki mrazevi , ipak je zima.

Super izgleda interesujeme samo koja je ovo folija,mislim koliko mikrona i koliko ja siroka ?
a reci mi koja je ovo sorta, lici mi na clery ali o5 mi nisu tog oblika :sta:

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh