Jagode

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Zdravo,
ime mi pise u avataru i zelim vam prijatno jutro.

Iz BiH sam, i imam 7 duluma zemlje nedaleko od save, kanim prokopat bunar za navodnjavanje, ali sto je najbitnije kanim se baviti uzgojem jagoda. To je područje Brčko Distrikta. Novi sam u ovome, ali znam da u blizini nemam gdje da kupim sadnice, kao i brojnu dodatnu opremu za prskanje, unistavanje korova i slicno... stoga kako da se bavim uzgojem ako nemam potrebnu opremu? da li se moze nabaviti negdje u blizini brčkog? :udri:

Kada sam vidio ovaj forum kao da sam progledao, jer kod nas u BiH teško ko vam može dati bilo kakav savjet u vezi uzgoja jagoda. Pricao sam i sa ljudima koji su nekada bili predsjednici udruženja od kojih sam saznao da imaju samo 2 vrste jagoda :sta: :sta:

planiram sljedece ljeto da posadim jagode na svih 7 duluma pa me zanima koliko mi sadnica treba, koju vrstu da koristim i mnogo pomoći jer tek danas sam shvatio kolika je njega potreba jagodama... što naravno prije nisam ni znao.

Izvinjavam se zbog dugog posta, zelim vam prijatan dan :ppozdrav:

@ KENAN

Dobro nam dosao, moj savet ti je da odvojis jedno 2h vremena i da procitas ceo forum, imas odgovore na skoro svako pitanje pa cak ako se dobro secam mislim da smo i pricali o sadnom materijalu u BiH. PA ako ti posle procitanog foruma nije nesto jasno slobodno pitaj :D :ppozdrav:

Mene interesuje racunica isplativosti prije nego što počnem da se bavim time. Npr. 7 duluma, planiram da posadim oko 10.000 sadnica (ispravite me ako je ovo malo ili puno). Koliko me kosta oranje pomenute zemlje, koliko kostaju sadnice neke "uobicajene vrste". Da li mogu biti udaljen 2h autom od mjesta sadnje i baviti se time uspješno. Koliko je kostao kilogram jagode prosle godine? Podsticaj je 5000 KM za 5duluma za uzgoj jagodičastog voća. Zatim cijena folije, sistema navodjavanja itd itd. Neki okvirni troskovi i koliko mogu dobiti po jednoj sadnici grama i tako. Unaprijed velika hvala :kisa:

@ Kenan Bajraktarevic

Dobro ti nama došao :ppozdrav:
Kao što reče boomsyte na forumu imaš baš sve što te zanima za prvu informaciju a i mnogo više. Ide zima pa prelistaj sve polako i naći ćeš sve što te zanima. Evo ukratko par informacija. Za 7 duluma (0,7 ha ako se ne varam) ti treba oko 28-30.000 sadnica zavisno od oblika parcele i toga kako se postave gredice. Cena sadnica je 20-25 centi. Sa udaljenosti od 2 h vožnje nećeš moći uspešno da se baviš ovom proizvodnjom osim ako ne angažuješ nekog ko je tu u mestu da ti odrađuje deo posla.
Što se tiče kalkulacije proizvodnje imaš na prvih par strana ovog foruma pa pročitaj da ne ponavljamo ko papagaji :osmeh:

U Tuzli imaš dosta jako udruženje Bosper pa kontaktiraj njih. Siguran sam da će ti reći sve što te interesuje vezano za cene itd, ipak su bolje upoznati sa stanjem na tvom terenu.

nebojsa dobro te nasao :ppozdrav:

hvala ti velika, ne znam samo kako da nisam cuo za njih a razgovarao sam sa oko 10-ak ljudi :zli: naravno odmah cu ih kontaktirati pa cemo smisliti nesto ::namigivanje::

koju sortu bi mi preporucio, kao "najlaksu za uzgoj", a da ne zahtjeva preveliku brigu
unaprijed hvala svima, veliki pozdrav i cestitke za toleranciju mladih
::svaka cast:: ::svaka cast::

ljudi pomagajte,primetio sam da jagodama nedostaje calcijum da li sada smem da poprskam ili da sacekam prolece .i

Sad ako tretiraš nećeš imati nikakvog efekta, jagoda je u fiziološkom mirovanju! Na proleće to istretiraš!

Kenan Bajraktarevic je napisao(la):
nebojsa dobro te nasao :ppozdrav:

hvala ti velika, ne znam samo kako da nisam cuo za njih a razgovarao sam sa oko 10-ak ljudi :zli: naravno odmah cu ih kontaktirati pa cemo smisliti nesto ::namigivanje::

Imas u Celicu velike proizvodjace jagoda i malina

@ boomsyte

citao sam na forumu da bacas zgoreli stajnjak na jagode. da li da bacim na one jagode sto sam u oktobru posadio.

boomsyte je u zimskom snu, kao i njegove jagode :spavam::haha: :haha: :spavam:

Po meni i nekoj logici na osnovu boomsyte tehnologije nije na odmet ušuškati jagode zgorelim stajnjakom. Pored otapanja i odavanja hraniva, sigurno će pružiti i neku toplotnu zaštitu, toliko cenjenu i željenu u toku zime! :ppozdrav:
boosyte, ispravi me ako grešim! ::namigivanje:: :ppozdrav:

hahahahahahah :haha: :haha: :haha: :haha: rano je jos za zimski san, pa nije ni sneg pao :haha: :haha: :haha:, nemam sta da ispravljam sve si ispravno rekao :D :D :D a dali ima tu logike ni sam neznam :haha: :haha: :haha:, to najbolje ko je dokolan nek uradi eksperiment, 2 folije nek stavi stajnjak a dve da ne stavi i nek uporedi plodove u berbi i kolicinu :D e sad odo da spavam :haha: :haha:

pozdrav ljudi :cao: :cao: :cao: evo i mene.sta vi mislite da umesto male tunele stajavljam balone o vodu plasticne?kolko bi to dalo efekta da brze stignu:haha::haha:?? :ppozdrav: :ppozdrav: :ppozdrav:

@ sopot
druze moj pa danas je luksuz spavati :haha: :haha: :haha: :haha: :haha:, nema odmora doktraje obnova :ppozdrav:

@milan

Mislim da ni ti sam neznas sta pokusavas da uradis :haha: :haha: :haha:, kakvi te bre baloni i burici spopali, ne izmisljaj neku toplu vodu tako gde ne treba :haha: :haha: :haha: :D

Ni meni nije jasna ova tehnologija, definitivno. Molim te, da budeš malo precizniji!
A što se tiče spavanja, spavaćemo kad umremo! :D Nema odmora, dok traje obnova, što kaže tetka Đana! :haha: :haha: :haha: :haha:

.pokusavam nesto ako moz djabe da se uradi .ovako da balon od 5 litra prazan isecem na pola i pokrijem sadnicu i tako privlaci toplotu i brze stigne jagoda al ste sad razumeli? stavio sam jedan na probu i veoma je toplo ispod njega.sta mislite:haha::haha:?

ja probao tako na sljivu pa dobio odma rakiju. :haha: :haha: :haha:

salim se naravno, ideja mozda nije losa, ja jos ni ovo najosnovnije nisam savladao tako da nisam kompetentan da dam odgovor.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh