Jagode-opšta tema

Pa ocigledno ne znas dobro, karenca je 5 meseci, tako da moze da se koristi u jesen za zastitu sistema preko zime.
Znam ja to jako dobro kakva je to smrtonosna hemikalija posto smo to u ratarstvu za tretiranje kukuruta to koristili zadnjuh 14-15 god zato ti i pricam da je taj furadan jako opasna stvar i vecinom posle sadnje ili tretiranja par ljudi svake godine se razbolelo pa ti sad dobro razmisli sta radis i da ga kolko ja znam vise se nesme koristitzi ni u kukuruzu a ti naso da tretiras jagode i onda recimo ljudi kupe deci kao zdravu hranu svaka tebi cast :sta: al kadbi ti to neko kintrolisao mislim dabi gadno proso

Zivice i kontejnerske sadnice mogu se saditi preko cele godine. I ranije sam tako sadio pa nije bilo nikakvih problema. Ovde jos dugo ce biti tolpije, pa sve ce biti ok.

Svaku sadnicu možeš saditi preko cele godine, jedino je pitanje kada je najoptimalnije vreme. Jagodu je bolje posaditi što ranije, svakog dana se razvija sve više. Ja sam svoje posadio u julu i svaka već ima po 2-3 bokora (vrata). Ta jagoda u maju daje mnoogo više roda nego neka koja se sada sadi, to je sigurno.

Ja sam novi clan i od letos novopeceni jagodar. Posadio samu okolini Uzica 6700 kontejnerskih sadnica Albe i oko 350 Roxane.
Sadnja je obavljena relativno kasno 14.9. ali nisu mi sadnice bile spremne ranije.

Prihranu i zastitu obavljam po preporuci Agronoma iz Agromarketa Kg.:
Posle sadnje pustiti kroz sistem kap po kap đubriva FitoFert 10-40-10 5 kg + Humistart 1 l na 16 ari, nakon 7 dana ponoviti još jednom isto đubrivo sa istim količinama.

Nakon 15 dana od sadnja kada krene novi mladi list početi sa prihranom preko sistema kap po kap, I to tri puta na razmaku od 10 dana pustiti 5 kg đubriva FitoFert 20-20-20 + 1 l Humisupera.

Zaštitu jagode raditi dva puta preko lista:

Prvi put 15-20 dana nakon sadnje - Queen 100 ml + Sanmite 100 g + Afinex 25 g + Humistart 250 ml + 20-20-20 200 g u 100 l vode.
Drugi put druga polovina septembra meseca - Dithane 250 g + Nurell D 100 ml + Humisuper 250 ml + 4-10-40 300 g u 100 l vode.

Za sada dobro napreduju,prijem je veoma dobar,krenuli su uveliko novi listovi.

Kako se iskusnim jagodarima cini ova preporuka?

Do sad sam svake godine sisao jagodu u oktobru. Ove godie tesko da cu stici da odradim sisanje. Neka neko od jagodara napise sta dobijam, a sta gubim, ako ostane ovako do proleca? Jer jagodu sisamo po drugi put u prolece I kada je osisana u jesen.

@janosh
PA ne sisanjem se biljka ne razvija koliko ja imam iskustva, ni ja nisam stigao da osisam ali cim stane kisa krecem, napravili smo 2 rama za kosilice koje opkoracuju celu foliju i mozes da stelujes visinu koju god zelis, tako da ja racunam da sa 2 kosilice cu pokositi 4,5h za max 2 dana. Tako da ce imati vremena da se pripremi za prolece, ja je sad samo pokosim lisce a u prolece cistim ono sto je ostalo.

@shomi
Slicne su sonde samo drugi proizvodjac

@krnule
Mozda je to sredstvo efikasno ali meni sistem jedu najvise u periodu cvetanja i berbe, tko da se nebi igrao sa time, preko zime mi ne jedu sistem

@losovac

Sto se prihrane tice ok, to je pravilno uradjeno, a sto se zastite tice iskreno neznam ta sredstva, verovatno su ok, ja najvise koristim galeniku i syngentu tako da nisam upoznat sa imenima sredstava sa kojima si prskao tj ovo prvo prskanje a drugo je ok:kisa::kisa:

Poz svima,pronasao sam u korenu kod nekih polusuvih sadnica male bele crvice ko one za pecanje,koji insekticid je najbolji u te svrhe,otiso u apoteku da pitam,covek mi prica neke gluposti cisto samo da proda proizvod a dal je delotvoran nije ni bitno,hvala unapred.

Todorika,

Ja sam za kompletnu zastitu korena koristio, Fobos+galofungin+mankogal, po meni najbolje resenje za kompletnu zastitu korena:ppozdrav:

Znaci to se sve pomesa i pusti kroz sistem ili posebno ??? galofungin sam vec koristio u paprici zajedno sa talstarom ali nisam bio siguran za
jagode,hvala na odgovoru.

Sve se pomesa, ja sam bar tako radio inisam imao problema sa trulez korenovog vrata, ni sa crvima i ostalim insektima (da izuzmem miseve koji su mi BIIIIIIIIIIIIIIIP :haha:)

Pa neznam meni je receno za kroz koren i ja to postujem, probaj nekako u nekoj cisterni da razmutis

PA ne sisanjem se biljka ne razvija koliko ja imam iskustva, ni ja nisam stigao da osisam ali cim stane kisa krecem, napravili smo 2 rama za kosilice koje opkoracuju celu foliju i mozes da stelujes visinu koju god zelis, tako da ja racunam da sa 2 kosilice cu pokositi 4,5h za max 2 dana. Tako da ce imati vremena da se pripremi za prolece, ja je sad samo pokosim lisce a u prolece cistim ono sto je ostalo.
Mislis na nesto ovako http://www.youtube.com/watch?v=V88qjVY78ew
I ja planiram nesto na taj fazon.

Postavicu sutra klip, ovo je za rucno guranje :)

- - - - - - - - - -

Evo slikica kako izgleda ram za kosilicu, http://prntscr.com/1v1h3k, http://prntscr.com/1v1hd3 a evo i snimka3http://youtu.be/BxPk1GO2O3w :osmeh:. Iskreno, ovo planiramo da napravimo 4godine, ali eto tek sad, nas je muka naterala, kad treba 5h+ da kosimo:haha:. Izuzetno se lako kosi, samo stelujete visinu, nema cepanja folije a kosi se 95%.

jasam moju jagodu sisao trimerom al iso sam dosta nize maltene do same folije nadam se da nisam nesto pogresio mada je vec lepo krenula:sta:

@ skal

Druze, ja se iskreno toga mnogo plasim, jer kad kosis do same folije, postoji velika opasnost, da ostetis i sam bokor, ali izgleda da ti nisi kosio toliko nisko, sto je pokazatelj da ti je jagoda krenula:ppozdrav:

Nisi pogresio. Mi isto sisamo trimerom. Prvo prodjemo samohodnom kosacicom tako da dva tocka gaze po vrhu banka a druga dva pored. Rezultat je isti kao kod Boomsytea na ovom videu. Posle toga ide finis sa trimerom. Posle trimera oduvamo preostalo lisce sa folije ledjnim atomizerom. Ne mogu sad da nadjem nijednu sliku da vidite kako to izgleda posle.
E sad, problem je u tome sto sada imamo oko 5 jutara pa trazim neko bolje resenje. Npr ovako nesto bi mi leglo ko budali samar http://www.youtube.com/watch?v=Seei0MXQAyY

Nazad
Vrh