Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Mojalova
Yavisi koje djubrivo koristis, posavetuj se malo sa strucnjacima, meni su za scots rekli da moze i da nista ne smeta a za ostala nije bas sigurno, da mora da prodje bar 2 dana, ni meni irma jos nije pocela da cveta, verovatno zato sto je mnogo hladno
Moze li mi neko reci zasto se kosi vegetativna masa posle branja?Ja sma sadio u prolece i nije mi logicno da kosim taman kad je masa pocela da raste kako treba.U cemu je poenta tog kosenja i mora li to?
@mojalovaa
Hvala ti na objasnjenju,kazi mi prijatelju jesi li ti vrsio pikiranje stolona u case sa sustratom?Ja pokusavam da to uradim jer imamdosta stolona a nameravam da prosirim zasad u leto,ali posto to nikad nisma radio zanima me dal se onaj vrh stolona odakle ide onaj pupoljak gde ce se raviti list dal se on samo nasloni na zemlju i pricvrsti zicom u obliku slova u,ili se ubode malo unutar zemlje?I zanima me koliko dugo treba da stoji tako pikiran stolon d abi se ukorenio pa da mogu da ga presecem od maticne biljke?
Ti sada ne kosis , kosit ces iducu godinu nakon berbe ( nekih 30 do 60 dana nakon berbe) , kosis prije svega da potaknes biljku na razvoj bokora , odnosno samog centralnog djela stabljike odakle izlazi list , sto ti je deblji taj dio to je plod krupniji , iznosis stari i zarazeni list i spaljujes da se rjesis bolesti , smanjujes lisnu masu u ljetu a samim time i potrebnu kolicinu vode preko naj vecih vrucina , i omogucavas korjenu biljke da se dobro rasiri u zemlji , i tako redom i tako redom.
veruj da jesam prelistao i procitao po nekoliko puta,ali mi to nije bilo jasno.Sad si me bacio u dilemu ja sam sigurno 100 stolona vec pikirao a nisu mis e pojavile te male zilice uopste smao onako go stolon,sad neznam jesma li mozda pozurio?
jer su to atp-ove sadnice?i ja imam takve preporuke od njih i tako cu i da uradim.jesu to kasne sorte ili su tebi kasno stigle?kad si ih posadio?ja sam sadio frigo zivice sad u prolece i po njihovom uputstvu koje sam dobio pise da posle prve prolecne berbe navodnjavanje se vrsi jos 15 dana pa se jagode sisaju,odmah posle sisanja poprskati bakarnim preparatima. do 5-10 augusta jagoda se redje navodnjava cistom vodom(samo da se odrzi u zivotu) a potom se krene sa prihranom kao na pocetku vegetacije- prve 3 faze sa ciljem da se formira rodni potencijal za narednu sezonu.
inace danas sam ubrao prve 3 jagode iz mog zasadaberbu cu zavrsiti izgleda do zime ako ovako nastavim(mozda je bila koja i ranije ali 7 dana nisam ni bio na njivi) rumba polako zri dok florence tek pocinje cvetati
sad znam zasto kod mene ima tako mali prinos..gusta sadnja...Evo moje iskustvo sa gustom sadnjom jagoda (10 u duzni metar) , neisplati se uopste gusta sadnja , ja sam posadio u jedan plastenik 1000 komada , a ubrao oko 300 kg jagoda iz njega , puno lisne mase , jednostavno nema zbog toga puno cvjeta jer nema dovoljno svjetla za biljke , losija zastita , teza berba zbog puno lista , kada krene trulez ne pomaze vise nista jer je nemoguce uopste od lista doci do ploda , za razliku od plastenika vani sam sadio jednored ( 5 biljaka u metar) i ako bog da da ova kisa prestane vec jednom jer pada vec 17 dana , i da ostane ovakav rod , izvuci cu izmedju 700 i 1000 grama po biljci , laksa berba , laksa zastita a protiv trulezi nisam ni prskao i manje trune nego ona u plasteniku.
Moja preporuka je sigurno jednored ili ako se vec ide u dvored sto veci razmak izmedju ta dva reda , barem 50 do 60 cm.
kod mene ima vec i stolona(par komada na rumbi) tako da se ne sekiras bice sigurno i kod tebeKod mene kako su krenule kod Rumbe bice sigurno preko 200gr. Florence tek sada cveta pa cemo videti . Nego da ja nesto drugo pitam !!
Hoceli ove frigo sadnice dati stolone ovog leta. Kod mene niti jedna od sorti jos uvek ne pusta stolone ???????
jesi li i medenu i rumbu sadio u isto vreme tj. jel medena ranije stize?Ja sam danas ubrao desetak plodova rumbe i nekoliko kilograma medene. Imaju zadovoljavajuc ukus obe, s tim sto je medena malo kiselkasta kad nije sasvim zrela, ali zato ima neki poseban ukus. Nisu preterano krupne, sto i ne cudi jer su posadjene 23. i 24. aprila ove godine, sto je dakle pre samo mesec ipo dana. Bas me zanima da li ce biti 150-200 grama po zivicu.