Jagode-opšta tema

E pa, evo kako ja radim...
Danas prekidam sa 20:20:20 i počinjem sa 16:8:32+2MgO (Poly Feed), 1.4g/biljci na 6 dana. Jednom nedeljno ubacujem i Multi Cal 1.5g po biljci. Onda ću, pred sazrevanje, ubaciti Multi KMg 1.5g na 6 dana (navodnjavam, kada su velike vrućine svako drugo veče, a dok nisu bile, svako treće, zbog toga kažem - na 6 dana). Tako radim ove godine, zbog kraćeg vremena za razvoj biljke (zbog lošeg vremena je mnogo kasnije krenula da se razvija, a prve će po mojoj proceni sazreti samo nekih 5-6 dana kasnije nego ranijih godina, samim tim - nedostajaće joj nekih 10 do 15 dana za razvoj), inače sam nedeljno davao uvek po 1 gram. Ovako sam sam odlučio po nekom svom iskustvu i logici, ali videćemo da li sam bio u pravu kada se okonča berba. :)

Јављају велике врућине. Шта мислите да ли орошавање водом увече кад захлади помаже, или одмаже јер влага на листу навлачи неке микробе?

Što se tiče prehrane jagode mmnogo zavisi od strukture zemljišta. Jagoda je u trenutnoj fazi formiranja ploda pa treba pojačati hranu 1,3-1,5 grama po biljci kalijumovog đubriva nedeljno. Hranu treba podeliti na onoliko delova koliko se puta zaliva jagoda nedeljno.Što se tiče količine vode zavisi od ocednosti zemljišta i jačine biljke (ploda), ko može da nabavi irigomer (tenziometar) najbolje bi bilo.

Imam ja ali ne znam koliko treba da bude , ima skalu od 1 do 10 ajde sada znaj koliko treba da bude.
Bas sam maloprije mjerio Ph u zemlji i malo je luznata zemlja , ph je 7.5 a treba biti izmedju 6 i 6.5 , kako da povecam kiselost tla , jer ako nije Ph dobar , korjen biljke se zatvara i mozes vrsiti prihranu kako god zelis dzabe je jer ju korjen ne upija.

Poslednja izmena:
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]
Ovako izgleda moj tenziometar prilikom zalivanja skazaljka pada ka nuli, a zalivam kad pređe preko 20.

Da li je neko koristio vodotopiva djubriva,proizvode Grci,pise na kesi Harvest,uvoznik za Srbiju je Elton.Koliko su kvalitetna posto im je cena dosta povoljnija nego recimo fitofert.

www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]
Ovako izgleda moj tenziometar prilikom zalivanja skazaljka pada ka nuli, a zalivam kad pređe preko 20.

Ja imam drugaciji , onaj sto mjeri PH , VLAGU i SVJETLO , sa dve sonde od 30 cm , zabijes u zemlju i onda ti od 1 do 10 pokaze vlagu , nego kako povecati kiselost tla , meni Ph osla na 7.5 a treba biti od 4.5 do 6.5

Mojalovaa probaj u zemlju da dodas sumpor i njihova jedinjenja,koliko sma cuo oni smanjuju ph nivo zemlje.

pozdrav svima,moze li mi neko dati savet,listovi jagode su poceli da zute,svaki dan su bledje i sve vise ima takvih zivica,sta moze biti u pitanju,prihranio sam sa TRAZEX mikroelementi 70gr na 100litara vode,i kroz sistem 16/10/24+100gr trazex na 1000litara vode,imam 1500 zivica.hvala ko pomogne.

aj daj ti nama sliku malo da mi to vidimo, moze ako se ja secam da to bude nedostatak fosfora ili gvozdja

ljudi koliko se placa branje jagoda...
je l se radi od 7 do 17h ili od 7 do 19h.. ja bi najradije kad bi stigli da oberemo od 16h do 20h..

prosle godine smo mi porodicno sve obrali ove godine nema sanse..

aj daj ti nama sliku malo da mi to vidimo, moze ako se ja secam da to bude nedostatak fosfora ili gvozdja
Moze to da bude i sok na temperaturu , ja isprobano tvrdim , samo im ljepo daj folijarno POLY-AMIN , 2 puta u 7 dana , ako su se moje (nadimljene , požutile i napola osušene ) jagode oporavile i tvoje ce sigurno , nakon toga jednom folijarno daj zeljezo.
Boomy - de mi reci dali znas kako da spustim PH zemlje , zbog necega mi otisla na 7.5 ph , a kod sadnje je bila oko 6 do max.6.5 ph , jedan covjek mi je rekao da dam urea , ali ja dusika imam i previse , list mi iznad koljena narastao , pa je rekao da onda dam MULTI-Kali , ali ne znam koliko ide recimo na 1000 sadnica , pa eto za one koji znaju prihvacam savjete .

Ja imam ovaj problem i nemam pojma šta je uzrok... Zna li iko?

http://db.tt/A5LrZb96

Ovakvih plodova ima 10 do 15%. One se nalaze u plasteniku, sorta je Alba. Imam jagode na još 2 mesta, oba na otvorenom, Roxana i Alba i čini mi se za sada da je ovakvih plodova neuporedivo manje.

@radashin
Komsija i kod mene ima po neki plod isto je sorta alba. To su prvi cvetovi a bilo je ako se secas do pre nepunih mesec dana temperatura samo 2-3 stepena i nisu se dobro oplodili. Ili je nedostatak bora.

Lose oprasivanje, bor vam nece mnogo pomoci.
Ima i kod mene deformisanog ploda.

Dali je neko poceo da bere jagodu, koje su cene na veliko kod vas?

Алба зна бити сва чудног облика, да не кажем деформисана. Као фаце из неког хорор филма.:haha:

Ево један од примера Албе од прошле године:

• Но што се опште теме тиче покушао сам ове године као да не прскам ни са чим, здрава храна
:haha: али сад долазе последице и болести: пепелница лист где су кракови су белкасти, па листови добијају неке кафене пеге а те пеге су хрскаве суве.. пегавост листа, итд, и др.. Хоћу да кажем како год се ми трудили једноставно хемија мора да се укључи али бар неки минимум у ПРЕВЕНТИВИ типа Квадрис и сл, ако хоћемо да сачувамо јагодњак. Сад нећу ни чим третирати пошто Клери већ обећава почетком маја плод за јело.

Nazad
Vrh