Jagode-opšta tema

Toni kakva je ta tudla po vremenu dospeca?prinosu? ostalo? imas li neki link gde je opisana?

Hvala Nebojsa.
Vidim da svi hvala ATP Pluvio. Ima li jos nekih proizvodjaca koji su kvalitetni. Da trazim po proizvodjacu, a ne po distributeru. :osmeh:

- - - - - - - - - -

Jos jedno pitanje za Nebojsu.
Ako nije problem da mi objasnis od cega zavisi da li koristiti KPK sa razmakom kapljaca od 15, 20 ili 30 cm? Sta preporucujes za plastenik? Kakva su tvoja iskustva sa plastenicima tj. visoki tuneli za jagode?

Jako bitna stavka je voda ,zalivanje.Ja imam tu srecu da mesto gde sam ima vode ,bunar m je na 10m.Zalivao sam kao lud u onim ekstremnim vrucinama i u dve smene ,od 7h ujutru pa do nkih 13-14h pa onda ja dodjem uvece pa zalivao malo i nocu.
Јесте битна ставка али не треба претеривати. Није јагодњак поље пиринча.

@ rekreativac

Tudlu sam nabavio od jednog mog prijatelja koji je nju sadio. Ko sorta je srednje rana sto znaci da stize nekoliko dana posle albe. Biljka sa vrlo razvijenom lisnom masom sa krupnim plodovima malo kiselkastih. Krupnoca plodova je preko 40 grama i svi plodovi od pocetka do kraja su ujednaceni. Osetljiva je na botritis , tako da treba vise prskanja protiv te bolesti. Dobra je za transport.
Ja sam je posadio 2011 godine i prosle sezone sam ubrao od nje oko 500 grama po biljci. ja sam jako zadovoljan .

Pozdrav svim proizvodjacima jagode.
Zelim da krenem u malu proizvodnju jagoda na otvorenom (za pocetak bih krenuo sa 10-20ari). Zemlja se nalazi u okolini Obrenovca i ima jako dobro navodnjavanje.
Za pocetak bih sadio bez folija.
Zanima me prolecna sadnja i zamolio bih sve vas koji imate sadnice da mi se javite ili da me uputite gde bih mogao da nadjem po povoljnoj ceni. Voleo bih ranije sorte.
U ovo ulazim kao apsolutni amater sa velikom zeljom i svaka pomoc je dobrodosla.
Hvala svima.

Razlozi su finansijski. Hocu da se oprobam da.vidim kako mi ide.
Sta mislis, koliko kostaju sadnice za desetak ari ?

Dali si ti iz Brckog ili Obrenovca? :sta:

Desava mi se da plodovi na duzim venkama leze izvan folije, po su podlozni stradjavanju.
Dali je bolje da udarim male kocice i zategem kanap, na koji ih rodna grana pala sa plodom
ili da stavim tanak sloj slame?
Sta raditi

Hoce li trava da izbija kroz slamu?

@ Mladi ovcar
Frigo sadnice prodaje ATP Irigation i Intersad, ali ne znam dali mozes sada da porucis posto je vec proslo vreme za narudzbine.Cene frigo sadnica se krecu od 25 do 33 eurocenta, u zavisnosti od kolicine koju narucis i od sorte. To neka kazu prijatelji iz srbije. Ako imas tako dobru zemlju i puno vode sto onda ne radis sve kako treba. jagode bez folije su ti mukotrpan posao i slabo isplatljiv. Ja bih ti predlozio da ne ides sa prolecnom sadnjom nego da probas da sredis zemlju , da napravis analizu, da kupis foliju i sistem KPK i da pocnes sa letnjom t.e jesenjom sadnjom . Od forumasa ovde mozes da nabavis kontejnerske sadnice koje su jeftinije od frigo. Dobijes skoro slicne rezultate sa manje ulaganja. Kod frigo sadnica je jedino isplatljivo sto za njih drzava daje povratak novca, isto tako imas povratak na sistem KPK i na foliju tako da ako napravis grubu racunicu nece ti trebati puno novca. Sa sadnjom da pocnes u julu i za sledecu sezonu da budes pravi jagodar. Sa srecom

- - - - - - - - - -

@ janosh
To sa kanapom sam video u Spanjolskoj !!
jako je efikasno ako imas da ulozis za kanap. Najbolje je to sto ne padaju na zemlju i nema tolike mogucnosti od trulezi i kod velikih kisa. Jes da je malo mukotrpno ali mislim da je isplatljivo.

@janosh
E j.bg burazeru !!
nemoj mi pominjati slike !! Kada sam prosle godine bio tamo na vracanje za makedoniju su mi ukrali prtljag sa aerodroma i ostao sam svirac. Odneli mi aparat i 200 slika. Moras mi verovati na rec posto slike nema !!
Jedino tesko u toj operaciji sa kanapom je to sto moras sve cvetne grane rucno da podizes na kanap, to podrazumeva svakodnevno spartanje po plantazi i po redovima,ali efikasno je 100 %.

Bojim se da se cvetne grane ne prelome pod teretom ploda.
Spremio sam kocice, ne treba svugde da namestam.

Moze li trava da raste pod slamom, ako prosterem slamu pored banka i folije?
Da resim o jednom trosku i travu.
Ako budem stavljao slamu.

@ janosh
Ja sa slamom nemam iskustva jer je ne stavljam . Sigurno ce biti manje trave ali racunaj da trebas radnu snagu za rasturanje slame, a kada berba zavrsi isto to liko ti treba i za skupljanje. Nebojsa ti moze reci iz njegovog iskustva, posto vidim na slikama kod njega da stavlja slamu izmedju bankova. Imaj u vidu da je slama idealna za pacove !! Da ti nebude posle bezeci od jedne muke da navuces sebi dest muka .
A ovo sa lomljenjem cvetnih grana , ne sekiraj se . Kanap stavljas kad su grane vec razvijene . Kko plod raste grana je elasticna i savija se pod tezinu i ne lomi se posto vec lezi na kanapu.

@ janosh

Ja sam stavljao slamu i mogu ti reći da izbiju korovi. E sad da staviš baš momački sloj slame možda nebi toliko, ali ko će toliko slami rasturiti i pokupiti. Ali bez slame se ne može, pogotovo ako ne zatraviš međured i kosiš redovno, mada ja nisam za tu soluciju. Ako su ti bankovi dobro napravljeni, treba ti samo uzak pojas uz foliju jer dosta jagoda ti ostane na foliji. E sad to može biti i loše kad uprži sunce ali to je druga priča. Sve u svemu, ja stavljam prve dve godine slamu, posle već ne.

@ TONI
To sa kanapom mi se čini super. Ne brine me cena kanapa već to što treba malo više rada. Ali vredi probati. Em nije na zemlji, em je mnogo lakše kvalitetno je zaštititi ako je u vazduhu, plus uštediš na slami...

Iz Brckog sam, tamo imam posadjen vocnjak sljiva na 1,5 ha.
Zivim u Beogradu, a pored Obrenovca (selo Skela) imam mogucnost da sadim jagode...
Znaci ne isplati se ulaziti u sve to bez folije, kpk itd. Ja sam mislio na toj maloj povrsini da vidim kako ide, ali cu sada dobro razmisliti o tome.
Ako moze na private da se javi neko ko ima da ponudi sadnice, bio bih jako zahvalan.

Ja sam mislio na toj maloj povrsini da vidim kako ide, ali cu sada dobro razmisliti o tome.
Управо на малом пољу урадиш по свим правилима, ту се усавршаваш, учиш на својим грешкама. Кад уђеш у штос пуцаш на велико. Јер како би планирао и упутио се у веће површине ако ни на малој површини ниси урадио по правилима и научио се. Фолија није скупа а вреди је имати.
Пре нек дан сам мерио њиву, дугачка 190 метара а широка 25 метара. Чим скупим лову ту бих посадио јагоде.

@ Nebojsa

Sada si me bas raspametio. :sta:

Pribojavam se da ce se rodna grancica prelomiti preko kanapa pod tezinom plodova.
Takodje me brine, ako stavim kocice na 5 metara rastojanja da nece kanap pod teretom da ''potone'' i deo jagoda da se nadje na zemlji.

Sto se slame tice nje imam i potrebno je da stavim sirinu od nekih 15 tak cm od ivice banka.
Znaci samo da jagoda ne lezi u kanalicu pored banka.
Planiram da nekih jedan do dva puta prskam totalom izmedju, a u cvetnju da postavim (ako budem resio) slamu.
Znam da ima poprilicno posla, ali ne vidim neko trece resenje za ovaj problem.
Spremio sam preko 300 malih kocica, vezivo, e jos da odlucim sta od ova dva resenja da primenim.

Pozdrav jagodari.. :)
Da li ste obisli svoje jagode.?
Ja jesam.
Posto sam nov u ovome neznam bas puno.
Da li je ovo neka bolest ili je samo od zime ovako pocrvenelo lisce?

2ir83eu.jpg

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh