Jagode-opšta tema

E i ja danas postavio foliju na jedan plastenik pa neka mi je sa srecom.
Sretno Druze neka je sa srecom, ako prelije ove godine ::novac::zovi nas na jagnjetinu :osmeh: necemo se ljutiti.

- - - - - - - - - -

E i ja danas postavio foliju na jedan plastenik pa neka mi je sa srecom.
Neka je sa srecom Druze, ako prelije ove::novac:: godine zovi nas na JAGNJETINU :ppozdrav:necemo se ljutiti.

Moze , i ako tesko da se u supljem moze preliti ali neka bude kako ti kazes i ja sam zadovoljan.
Inace sada ima jedno sredstvo protiv sirokolisnih i uskolisnih korova velikog spektra djelovanja i zove se "KERB 50W" , sprica se sada po zimi i to cim se skine stari list sa jagode kaze mi ova jedna zenska iz te firme , ja bi probao pa da vidim , sta vi mislite o tome.
www.agrochem-maks.com ,, to je link pa koga zanima neka pogleda.

Da dodam nešto na ovu prepisku. Stalnorađajuće sorte nisu za ove naše krajeve gde su leta ovako topla. Na većim nadmorskim visinama, gde leta nisu jako topla može. Ista priča kao sa šumskim jagodama koje su jedno vreme reklamirali na sva zvona.

Pozdrav. Zanima me da li ima neko u ponudi sadnice jagode Jolly za prolećnu sadnju? Ukoliko ima moze i na p.p odgovoriti. Hvala unapred.

Imam losa iskustva.
Nisam pobornik te proizvodnje.
Daleko vise rada za par dana ranije berbe.
Daleko veca ulaganja, a manja kolicina ubranog ploda.

Postovane kolege interesujeme kada bih trebalo poceti sa sisanjem jagode?Posadio sam prosle godine u julu jagodu.U pitanju je frigo sadnica clery.Povrsina je u pitanju 1,2h.
Pa me interesuje kada bih trebalo da pocnem da je sisam?

Postovane kolege interesujeme kada bih trebalo poceti sa sisanjem jagode?Posadio sam prosle godine u julu jagodu.U pitanju je frigo sadnica clery.Povrsina je u pitanju 1,2h.
Pa me interesuje kada bih trebalo da pocnem da je sisam?
Za vikend mozes slobodno poceti sa skidanjem starog lista a prskanje sa bakrom odma posle toga ako dozvoli vreme a kako slusam javljaju lepo, samo da je u plusu temperatura. Kod mene ce radovi sutra poceti ako nebude hladno. hteo sam i danas al nije bas prijatno napolju.

Кад препоручујете да садим јагоде,мислио сам почетком марта 2000 садница посијати,немам искуства са јагодама,читам помало а мислио сам почети ове године по мало сијати.У питању је сорта "Кlery"?

Кад препоручујете да садим јагоде,мислио сам почетком марта 2000 садница посијати,немам искуства са јагодама,читам помало а мислио сам почети ове године по мало сијати.У питању је сорта "Кlery"?
Ako imas spremne sadnice i ako su lepo oziljene a i da nisu sada nema veze posto nema jakih vrucina a vlage ima dovoljno sadi i sutra ako mozes, nemoj voditi brigu uopste.

Da nije rano poceti sa skidanjem starog lista,jos su jutarnje temper.ispod nule,a i najavljuju neki sneg?

Nemam ja pojma nista o jagodama.Nikada se nisam bavio nista slicnim poslom.Imaju ljudi koji su placeni da rade taj deo posla.Ja sam kupio par hektara zemlje i eto odlucio da se bavim malo tim poslom.

Pa nisam bas taj sa mercedesom.Pa svakako da me je briga ,jer nija mala investicija sve to sto radimA bez obzira sto postoje ljudi sto misle o tome volim da cujem i misljenje drugih.Bas zato sto ne znam nista i placam ljude sto znaju to ,ne volim da se pravim pametan!!!

Ma nema problema !!
Ja sam se samo malo zezao .
Inace lisce se skida rano u prolece , to podrazumeva ako je dobro vreme ti radovi pocinju oko 1 Marta a moze i ranije . Neki jagodari lisce skidaju u jesen ali moje mislenje je da ne treba tako zato sto staro lisce kroz zimu ipak stiti koren od jako niskih temperatura i mrazeva. Ja sam imao priliku to uvideti na mojoj parceli pre tri godine. Redove koje sam ocistio od lisca u jesen su bili osteceniji od zime i slabiji od onih koje sam ocistio u prolece.Odmah posle skidanja lisca prilazi se prskanju i to nekim bakarnim preparatom zbog dezinfekcije biljke i unistavane spora bakterija koje uzrokoju neke od bolesti. Pri prskanju se koristi i insekticid.

Na te osisane u jesen moze se staviti stajnjak (provreli) dobijes izolator i djubrivo za prolece.
Ja to nisam koristio ali sam cuo da moze pa cu probati ove jeseni jedan dva reda za probu.
Sto se tice skidanje starog lisca ja sam pobornik dobrog vremena a ne datuma.

Pozdrav svima. Ja sam Srecko iz Kraljeva. Kako sam totalno nov u ovoj prici imam puno pitanja. Citao sam skoro sve teme o jagodi i u pocetku sam mislio da nesto i znam ali kako vreme odmice cini mi se sve manje... Prvo sadnja prolecna-letnja? Argumenata ima za obe mozda vise za prolecnu ali komsija Aca nije bas slavno prosao( takva godina) ali meni u svakom slucaju nece da odgovara jer sam fizicki zakasnio. Znaci letnja! U dogovoru sa poljoprivdernom sluzbom vrsim izbor najadekvatnijih parcela jer sam definitivno odlucio zakup a ne kupovina! Sada pitanje za iskusne : da li se stize za adekvatnu pripremu zemljista ako je sada zasadjena psenica i ako se skine krajem juna pocetkom jula...znam da dosta zavisi od analize zemljista ali predpostavimo da da po proceni svih iz tog kraja da zemlja nije preterano ni kisela.... Voda ima na 5-6 m ravnicarski kraj... Hvala unapred. A ne rekoh planiram oko 1 ha, letnja sadnja, kompletna podrska Interas itd...

Ma nema problema !!
Ja sam se samo malo zezao .
Inace lisce se skida rano u prolece , to podrazumeva ako je dobro vreme ti radovi pocinju oko 1 Marta a moze i ranije . Neki jagodari lisce skidaju u jesen ali moje mislenje je da ne treba tako zato sto staro lisce kroz zimu ipak stiti koren od jako niskih temperatura i mrazeva. Ja sam imao priliku to uvideti na mojoj parceli pre tri godine. Redove koje sam ocistio od lisca u jesen su bili osteceniji od zime i slabiji od onih koje sam ocistio u prolece.Odmah posle skidanja lisca prilazi se prskanju i to nekim bakarnim preparatom zbog dezinfekcije biljke i unistavane spora bakterija koje uzrokoju neke od bolesti. Pri prskanju se koristi i insekticid.
Pa tako smo se i dogovorili ,sisanje ce biti ili 1. ili 3. marta.Isto su mi i rekli da na jesen preskocimo da bih koren ojacao.Sisanje cemo najverovatnije da radimo iz dva dela ,pola cemo da sisamo posle 3,5 ili 7 dana.

Nazad
Vrh