Jagode-opšta tema

...
@joker
sadnica je mozda skupa u ATP ali je i vredna svakog dinara. Ja sam uzela prosle godine 500 kom. Medene i prelepa je ukus je izuzetan. Namom profilu ovde na forumu je ona a imas i slike na mom sajtu o jagodi.
Ovih dana razgledam susaru za voce pa sam malo u guzvi ali se nadam da cemo se druziti i dalje. Svima veliki pozdrav iz Zrenjanina. Vojka
...
Nisam ja rekao da je sadnica skupa. Pomesala si. Ja sam samo napisao koliko kosta sadnica.

@ joker, nece imati snage da ti izbaci do jagoda i ja imam slican hidrofor i trebao je nekih 200m da gura vodu a visinska razlika nije veca od 4m i nije imalo sanse da to odradi, bolje uzmi neku benzinku pumpu

Evo i mojih jagode bio sam da isfrezam kultivatorom izmedu jagoda i sliko, rasadene pocetkom avgusta,i to stose isusili od vrucina sam popunjavo sad u oktobru,,

pozdrav svima. hteo bih da Vas pitam nesto: imam nameru da pocnem da se bavim uzgojem jagode pa me zanima da li je bolja prolecna ili jesenja sadnja? citam na internetu a tamo negde pise da je bolja prolecna a negde da je bolja jesenja sadnja pa ne znam sta da radim. inace sadiio bih oko 1000 za pocetak pa bih kasnije sirio povrsinu pod jagodom. svaki savet je dobrodosao

Ni prolecna ni jesenja. Najbolja je letnja :) Sadi se polovinom jula do polovine avgusta

Ni prolecna ni jesenja. Najbolja je letnja :) Sadi se polovinom jula do polovine avgusta
na to sam i mislio kada sam rekao "jesenja". a ova nova tendencija sa prolecnom sadnjom? po meni ima logike saditi kada je zemlja puna vlagei temperatura nije visa od 20 stepeni a ne u leto kada je pod folijom preko 60 stepeni. opet kazem ovo je moje razmisljanje. inace danas sam zvao dve firme koje uvoze sadnice i cene su sarolike, od 25 do 41 din zavisno od kvaliteta i sorte

ja mislim da je tunel u pitanju.bili smo na danima jagode u zaklopaci..tamo sam pitao strucnjaka...ni on nije znao odgovor.

- - - - - - - - - -

pozdrav.ja sam radio tunele ove godine,al koliko sam rod dobio ranije..toliko sam dobio manje na gramazi...tako da gde si tu si...[/QUOT Pa sta je uticalo na rod ako si malo dobijo? Jel zbog postavljanja u tunele ili neki drugi faktori.

u vezi tunela....bili smo na danima jagode u zaklopaci..tamo sam pitao strucnjaka...ni on nije znao odgovor.

@ vladamm

Pa ima logike al nema para :haha: Mada sad neki tvrde da ima i para al dok ne vidim baš i ne verujem. Ranije je praktikovana prolećna sadnja ali zadnje vreme se prešlo na letnju. Sadiš na leto, radiš do oktobra i sledeće godine imaš pun rod. Ili sadiš u proleće, imaš neki mali rod i u godini sadnje (ali koliki će biti taj rod pitanje je), radiš cele godine, rizikuješ da ti mišonje pogrickaju sistem, isto ih prži sunce i greje folija (jer neće biti toliko razvijene da je pokriju) a pun rod tek dogodine kao i u letnjoj sadnji. Evo pitaj kolegu Acu (boomsyte-a) kako je prošao, i to na malo većoj nadmorskoj visini. Ti pošto planiraš da posadiš nešto malo, možeš da posadiš i na proleće, nećeš se nešto puno ni potrošiti ni naraditi a možeš da vidiš i kako će se pokazati u praksi

@vladamm
Pa kao sto kaze kolega nebojsa, ja nisam prosao dobro sa prolecnom sadnjom, ali jbg godina je bila vise nego bolesna, i ja sam imao probleme sa vodom, ali ako bi bili normalni uslovi isplati se naravno, jer u nekom normalnom periodu, trebao bi imati rod oko 200g po biljci, sto moze dosta da ti povrati ulaganja, ali od aprila do oktobra imas posla sa zalivanjem i plevljenjem, duze posla 2-3 meseca e sad kad napravis kalkulaciju, sam se nadjes gde si i sta si, u mom slucaju ja sam pred ponorom:sjasi: a npr koleginica Kozlica je prosla extra sa prolecnom sadnjom:ppozdrav:

znaci nije sadnja kao sadnja bila problem vec nepovoljni vremenski uslovi? sadio bih i na leto jos oko 2000 kom pa bih video razliku

@joker,
kada sam napomenula za ATP da se isplati svaki dinar dat za jagodu koju oni uvezu ( mislim na sortu medenu ) htela sam da kazem ne da je skupa nego da za novac koji das imas dobru sadnicu. Sta vredi ako das pare a sadnice ti nisu zdrave?

Slazem se. Uostalom, ja sam narucio sadnice kod njih na osnovu toga sto su se kod tebe pokazale dobro.
Napravicu svojih (kontejnerskih) desetak hiljada, pored toga sam narucio i njihove (frigo), pa cu uporedo pratiti kako ce se koje pokazati.

Evo i mene posle nekoliko dana citanja Vasih izlaganja na svim ovim forumima,resih da napisem koju.Resavam da i sam pristupim prolecnoj sadnji sa sadnicama iz ATP-a,konkretno 2000 kom Honeoye klase A(500kom/gajbi) i jednu gajbu od 250 kom klase A+.Takodje bih kod njih uzeo i foliju,nude italijansku Lirsu,debljine 50 mikrona,rupe na 30 cm,precnika 6 cm.po ceni od 405 din/kg gde u rolni ima 500 metara a rolna tezi od 30-32 kg.Preporucuju i kpk Pluvio,korak 30,debljina zida 200 mikrona po ceni 7.9 din/metru minimalno 1000 metara u rolni.Ako neko ima iskustva sa ovim ili neki savet,pisite.Pozdrav

Da!!To je nesto sto su mi oni preporucili

Pazi ovako, korak 30(prosto objasnjenje zamisli da ti mis pregrize oko kapaljke i ti kad stavis spojnicu na 60cm nemas navodnjavanje zar ne ?) je totalni promasaj za jagodu i iskreno me cudi zasto ti je Mile to preporucio:sta:, jer ipak je on dobar strucnjak za navodnjavanje. Trazi ti korak 15, max 20, ali oept moj ti je savet korak 15, a sto se tice kvaliteta creva iskreno za mene ne postoje bolja creva u Srbiji. Tesko zapusavaju (malte nemoguce je da zapuse), imam sistem koji mi traje preko 7godina i odlicno radi, i idealan je za neravne povrsine. Lirsina folija je ok, ove godine sam uzeo kod njega skoro 2500kg, i videcemo kako ce se pokazati, do sada mi je bila nezamenljiva Ajfelova folija, nju ti rade Intersad i Milorad (ex zonex), ja imam zasad koji je 5 godina star i folija jos nije mrdnula, sem gde sam je ja mehanicki ostetio kosilicom dok sam kosio jagode.

Ok,hvala!Imas li kakva iskustva sa njegovim sadnicama,konkretno Honeoye koju bih sadio?Mada me ovaj sneg malo poremetio,da ne kazem iznenadio,jer sam mozda i kasno resio da krenem u sve ovo.Naime imao sam u planu,takodje po njihovim preporukama sada da odradim bankove i foliju sa kpk da bi na prolece spreman cekao sadnice.Posto izgleda da od toga nece biti nista ne znam da li cu stici da pripremim zemlju za sadnice koje se od njega moraju preuzeti najkasnije od 15-20-og marta cini mi se.I da,kako ti se cini ovo sa cenama?Inace sadnice A klase sorte Honeoye su 23.28 din, a klasa A+ 39.04 din?

- - - - - - - - - -

Poslednja izmena:
Pa iskreno, nisu lose sadnice mada ima i propusta u kvalitetu, ja Honey nisam uzeo ali zato sam uzeo, figaro, florence i salsu, sadnice se preuzimaju onda kad ti stignes, razumem ja da on propagira prolecnu sadnju a sta ako te ubije kisa kao mene ove godine pa jedva da sam stigao 25 aprila da posadim? Cena je malo veca od italijanskih ali sta znam novi su na trzistu i vreme ce pokazati svoje, mislim d anema potrebe da uzimas A+ (bacanje para ako ne zelis da radis u plasteniku). Moramo shvatiti jedno da je velika razlika u gajenju 500 sadnica i 50 000, ja postujem sto koleginica Kozlica radi na malo ali ne mozes joj pruziti isto kad imas u dvoristu i kad imas par hektara, vece povrsine veci problemi ali i vece zarade ili gubici:haha:

Hteo sam samo jednu gajbicu ovih A+ cisto da ih uporedim.Znam ja da za sadnju sve zavisi od vremenskih uslova,ali oni ne cuvaju sadnicu duze od tog perioda a sta cu ja sa njima kuci ako ne mogu da ih posadim,to mi je problem.Sad se vise i ne nadam da cu uspeti da sredim bankove pre zime,koja je vec stigla!!::lose::Tako da nisam siguran sta da radim?!Inace planirao sam da tih 2500 sadnica polivam sa onakvom jednom cisternom kao sto ima jedan clan na pocetku teme,pa me interesuje hoce li to zadovoljiti potrebenekih 7-8 redova po 40 metara!?Mozda je to i nemoguce ali eto ja to imam u planu,ukoliko mi ne ukazete na nesto bolje!?:sta:
Clan mojalovaa ima takve cisterne,na 3-oj strani.

Poslednja izmena:
Druze on te ne moze na silu naterati da uzmes sadnice ako ti vremenski uslovi to ne dozvole da uradis, ja znam da bi svi prodavci hteli da u roku od 24h raspodele sve svoje sadnice i da nemaju nikakve troskove hladnjace, epa izvini molim te ne moze to tako:haha:, ako se vec firma bavi tim uvozom duzna je da zadrzi najmanje mesec dana od roka isporuke, npr meni su isto obecali sadnicu 20 marta pa sam je preuzeo tek oko 10 aprila i sta sam ja trebao da radim sto oni kasnili a da sam npr imao sve spremno(a nisam pa su morali da me cekaju:haha:)???

Nazad
Vrh