I meni se Pluvio za sada pokazao jako dobro. Za ovo drugo ne znam. Evo boomsyte je rešio da napravi ogled pa ćemo videti kako je zadovoljan.
Neću sad da komentarišem šta je bolje, letnja ili prolećna sadnja, jer ni vi ni ja nemamo nikakvo iskustvo sa tim. Ali imamo iskustvo sa nekim drugim stvarima. A evo o čemu se radi
Oni koji se malo duže bave jagodama znaju kako je išla priča o letnjoj sadnji i frigo sadnicama. Te 101% prijem sadnica, te 100% rod već u proleće, te vratiš pare već od prve berbe i još ti ostane za pivo, te prolećna sadnja je zastarela i zaostala tehnologija i ne znam ni ja šta još. Niko nije spominjao koliko košta zakidanje stolona i cvetova i koliko košta prihrana i zaštita do prve berbe, koliko koštaju radnici za sadnju, čišćenje na proleće, berbu.... U njihovim kalkulacijama je bila folija, sistem, đubrivo do sadnje i naravno sadnice. A sad je druga priča i naravno sve što smo onda slušali da je dobro sad ne valja. Sad se u leto ne primi 10-30% sadnica, sad u prvoj berbi dobiješ 60% od punog prinosa i ipak frigo sadnica neće dati 1-1,2 kg, sad se sve to ne isplati jer, zamislite postoje nekakvi troškovi kojih se pre nismo setili a ni te sadnice baš ne rađaju onako kako smo vam pre pričali... I najsmešnije od svega što sad dolazimo do onoga što smo mi i pre znali, a to je da mi dobijamo nekakve reslove sumnjivog kvaliteta koji ostanu u Italiji i Holandiji i to kad se namire značajniji kupci i veći igrači od nas u Srbiji.
E sad se ja pitam a pitam i sve vas. Jesu li nas lagali pre ili nas lažu sad? Ili možda i jedno i drugo. Možda će se pojaviti za par godina (kada i ako ukinu subvencije) sa pričom da su ipak najbolje kontejnerske sadnice koje će se proizvoditi ovde kod nas. Ili možda uvoziti iz Mađarske. Mislite o tome