Ja sam koristio isabion od sindzente, koristio i ekstrasol po preporuci jednog zastitara(u kombinaciji sa jos neka dva elementa koja idu u paketu od tih ljudi koji to prodaju bukvalno iz gepeka, to mi nije delovalo bas ozbiljno ali dobro, znam da su jedno bile neke alge, dva preparata su po litar, ovaj treci je samo bio od 2 decilitra, i kupio sam po 2litre toga) i ostavio kontrolni red koji nije dobio ni isabion niti taj koktel ta 3 elementa i nisam primetio da je bilo neke razlike na njemu ni na redovima koji su dobili 2 puta sve to, inace isabiona stavljam malo manje od decilitra na 10litara vode jer sam prve godine stavljao po 20-30 ml na 10 litara vode i postepeno u malinama podizao dozu do tog decilitra na 10 litara) bitno je da bude stajnjaka kvalitetnog i vestaka po preporuci analize zemlje(djubri se jednom i to treba da traje dve sezone tako da tu ne treba zaliti novac, kao ni za vodu i polivanje, jer kad vidite koliko treba da izgura ta biljka ploda, zelene mase, sledeca sadnja jedan deo njive 20ak ari ce dobiti duplu dozu stajnjaka pa cemo da vidimo prinos u drugoj godini hoce li se menjati i hoce li i tu biti sitnije jagode) ovo ostalo ne bih komentarisao, bor za oplodnju i to sve..prosto njima je u cilju da mi sve kupujemo i sta sad pcela ce pre otici gde ima bora, sta se desava sa situacijom ako svi odradimo tretman borom, gde ce onda pcela pre da ide, isto gde i da nije niko odradio bor, a ako odradimo svi bor oni su nam uzeli novac svima, (u malinama sam ostavljao jedan red bez bormaksa od fitoferta pre 3 godine i nikakve razlike nije bilo)i ove prihrane sto se davaju kroz sistem, sam malo eksperimentisao, i od 20 redova koje zalivam iz 2 puta po 10, jedan red je u toku jesenje prihrane stalno bio ukljucen dok sam druge rotirao tako da su svi dobijali gram po biljci jarinog djubriva(sledece godine cu probati jos jednu vrstu djubriva eksperimentalno jer covek se uci dok je ziv), taj red je uvek dobijao 2 grama, u prolece sam prve 3 prihrane isto pustao taj red uvek i onda video da nema nikakve razlike izmedju bilo kog od tih redova, pitao sam i radnike kad smo cistili staro lisce i nisu nista primetili i onda sam prekinuo i gurao jaru do kraja gram po biljci, e sad jedna teza od ljudi iz okruzenja je bila da ako pustim 2 grama kao na taj red da biljka to ne moze da usvoji jer je puno, sto je moguce da je tacno, a mozda i nije, a druga stvar je da sta znaci biljci gram te prihrane kad ona treba da da prinos od 500 grama ili i vise po zivicu ako ona nema dovoljno hrane u osnovnoj obradi, i to mislim da treba na masinu za bank napraviti dozer za djubrivo(sto treba da uradim u narednih 10ak dana kod mene) i dodavati samo u bankove vestak ili peletirani stajnjak koji se koristi u poslednje vreme, ako nije njiva u kondicji mora puno toga da se poklopi, i ja sa svojim skromnim znanjem mislim da je taj gram na 5-7 dana samo kao infuzija, znam da je rodjak koristio vuksal gvozdje i neke mikroelemente od vuksala i ostavljao kontrolni red i bilo je razlike u bujnosti, e sad u prinosu nismo merili. Jedna komsinica je prskala taj epin ekstra protiv mraza i mislim da nije bilo efekta. Sto se tice bolesti zasada i svega toga tu ne bih komentarisao jer to nemam pojma, ali treba menjati njive sto je cesce moguce jer jako puno ima patogena u jagodi, makar menjali sa nekim komsijom ili prijateljem, bolje izbusiti bunar i ostaviti coveku bunar, a da njiva odmori 2-3 godine pa onda opet se vratiti na nju. Ovo je moja slika Albe od pocetka berbe negde, Kleri mi je dosta pojela rutava buba(protiv koje nisu lek kantice i kofice plave boje sa detrdzentom mentol bombonom i sirupom od jagode, mehanicko skupljanje 12 dana po 5 zena u periodu od 9 kada ugreje do 13 14h ili sta vec, zao mi je sto nisam jedan deo pokrio agrilom da probam jer mislim da bi to spaslo jer sam na par mesta imao problem sa bankom pa je sadnica imala lufta izmedju najlona i zemlje i bukvalno je bilo po koja jagoda skroz pravilna bez ikakvog deformiteta i saznao sam da je jagoda samo oplodna i da je dovoljan vetar kojeg ima pod agrilom, mada mi je jedan covek iz Ade dok se vracao sa sajma iz Novog Sada(kojeg pozdravljam ovim putem)posavetovao da posadim malo uljane repice jer za tresnju ne moze da pomogne jer se ne poklapa cvetanje, a sa jagodom bi moglo. Navodno joj je sladje da jede repicu nego jagodu, vredi probati jer i pcela vise voli repicu nego vocke. E da, imao sam 3 zbuna divlje gorusice. Dok na toj njivi(Alba frigo Intersad) od 30ari skupimo 20ak buba max 30-40, na ta 3 mala zbunica gorusice ih je bilo ukupno po 50ak svaki put, brojali smo jer smo bili dokoni i radoznali. Inace na drugoj njivi od 60ari(Kleri frigo Intersad) skupljali po 14-20 kg rutave bube dnevno + 300 kofica i kantica punih udavljenih buba. Jedan kolega sa foruma mi je takodje rekao da ima par sorti jagoda jednu uz drugu i da jednu sortu rutava buba nece da jede. Izvinjavam se ako nekog ugnjavim ovolikim sastavom, ali eto ako neko ima vremena to je neko moje razmisljanje. Hvala za svaku kritiku ili suprotno misljenje, tu smo da se savetujemo. Inace ne znam jel smem da postavim ovde oglas da cu prodavati sadnice?
https://imgur.com/a/bVURD3x