Jagodin cvetojed (Anthonomus rubi)
Pored jagode napada malinu i kupinu. Odrasli insekti su dugi 2-4 mm, crne boje.
Ženka polaže jaja u cvetni pupoljak, a potom potom pravi zarez na cvetnoj dršci
koja se lomi, pa pupoljak vene i opada.
Suzbijanje: Vrši se primenom insekticida po pojavi cvetnih pupoljaka u
bokoru. Suzbijaju se imaga pre polaganja jaja, insekticidima na bazi fenitrotiona,
bifentrina, fosalona, cipermetrina....
ILI
Proizvođači jagode i maline redovno sprovode zaštitu u svojim zasadima protiv cvetojeda (Anthonomuus rubi) sa dva tretiranja odgovarajućim insekticidima - jedno pre cvetanja a drugo posle berbe. Tretiranja su namenjena za suzbijanje odraslih formi insekata, mada štete nanose njihove larve izjedajući cvetne pupoljke.
Međutim, proizvođači jagoda u svojim zasadima treba da prate i prisustvo jagodinog svrdlaša (Rhynchites germanicus). Ove male štetočine po veličini, ali po karakterističnim štetama koje prouzrokuju i koje mogu biti velike, zaslužuju posebnu pažnju.
Neki proizvođači simptome (štete), koje ostavljaju ovi mali stanovnici u njihovim zasadima, pripisuju nečem drugom pa dolazi do neodgovarajuće zaštite. Ovaj kratak tekst sadrži elemente za prepoznavanje štetočine i daje odgovor za njeno suzbijanje Odrastao svrdlaš je insekt zelenkastoplave boje, metalnog sjaja, veličine 2-3 mm. Rasprostranjen је u cеlој nаšој zеmlji do 1200m n/v., а pоrеd јаgоdе nаpаdа mаlinu i кupinu Za razliku od cvetojeda, štete čine samo odrasli insekti tko što ubodom u tkivo prekida sprovodne snopiće na lisnim i cvetnim pupoljcima zbg čega se ti delovi biljke sasušuju. U sasušeni deo ženka polaže jaja iz kojih se kroz 10 – 15 dana pile larve. Jedna ženka položi oko 250 jaja i uništi isto toliko mladih lisnih i cvetnih pupoljaka. Da bi ženka položila jedno jaje često napravi više uboda na više pupoljaka, pa i kada ima malu brojnost štetočina pričinjava velike štete. Pri većem napadu skoro svi bokori imaju sasušene vršne letoraste i onda smo suočeni sa katastrofalnim štetama. Jagodin svrdlaš živi 8-14 meseci, ima jednu generaciju gdišnje i prezimljava kao odrastao insekt.
Suzbijanje – Oštećenja se uočavaju krajem aprila i početkom maja meseca, pre cvetanja jagode, pa zato pre toga redovnim pregledom, moramo utvrditi prisustvo štetočine. Efikasno suzbijanje jagodinog svrdlaša je moguće samo u stadijumu odraslog insekta pre nego što nastanu štete, odgovarajućim insekticidima ( NURELL.-D, TONUS, FENITROTION, TIOCID, DECIS i dr.).
Pre tretiranja voditi računa o krajnim rokovima primene insekticida.

---------- Poruka napisana 27-04-12 u 21:33 ---------- Prethodna poruka je 26-04-12 at 21:59 ----------
Evo jos koja slika mojih jagoda sorte KLERI. Sledece slike bice kad plod sazri. Postavljajte i vase slike da gledamo lepotu naseg rada. Srecni vam poslovi jagodari! Da nam dospe uspesna berba 2012 ta!
@dejan10
dejane u pravu si. Danas sam pregledala ceo jagodnjak i ima na par mesta crnih cvetova koje sam otklonila ali mogu ti reci da je jagoda bas dobro procvetala i da jos cveta a krenuo je i plod. Hvala ti sto si mi ukazao na moje propuste.
[/URL]