Jabuka

Postovane kolege, zamolio bih za pomoc u vezi sa ove dve sorte. Ne znam koje su?
slike 1 i 2 (jedna sorta)
slike 3 i 4 (druga sorta)
slika 5 (zajedno)

 
Poslednja izmena:
1,2) crveni delises (red cif verovatno)
3,4) moze biti ajdared, a mozda i nije. Kada stize za berbu? Ako je nakisela onda je ajdared.
 
Hm, I ja mislim da je prva sirta crveni delises ili red cif, a ova driga mislim da nije ajdered.
Ajdered je veci ovde je mnogo sitniji od crvenog delisesa I sira mu je nekako drugacija. Bar kod mene.
 
Kakva su iskustva sa jabukom na bujnijim podlogama MM 109 ili sejancom na parcelama gde nema mogućnosti zalivanja eventualno baš ako je suša par puta zaliti iz cisterne. Dali se isplati ulaziti u takvu "avanturu".
 
Pa ide i mm106 bez zalivanja, mm109 ne znam da ga neko i ima - bilo bi ga lepo nabaviti ako ima ko
Mislim da vredi se upustiti pogotovo sa sijancima, ako mislis raditi neku preradu, sa dobrom prehranom kontam da bi lepo islo
Aj javim ti na FB cim se raspitam ko ima zasad ali da ga ne zaliva
 
Možda sam pogrešno krenuo sa pitanjem... lično mi je manje bitna podloga, naveo sam te bujnije samo zbog nemogućnosti zalivanja. Prerada nije prioritet jel je godinama u nazad jabuka za preradu toliko jeftina da je greota zauzimati njivu i trošiti svoje vreme i sredstva da bi proizveo jabuku za preradu... Znači treba mi godišnje 10-20t solidne jabuke, za početak pitanje dali to mogu proizvesti na parceli bez zalivanja.
 
Vidi onda sa Aleksandrom Glisicem on je moderator na grupi vocarstvo, radi dosta jabuke i msm da ima parcela koje ne navodnjava
Koliko sam razumeo njemu je jabuka uglavnom na mm106 i sadi na 1m razmaka - duga rezidba, vretenast uzgoj bez ikakvih bocnih konstuktivnih grana, radi za konzum
 
Zavisi od mnogo faktora, a evo nekih:

Gde ti se nalazi parcela?
Koja je nadmorska visina?
Koja je orijentacija parcele?
Koliko duva vetar?
Koliko ima jutarnje rose?
Kakvo je zemljište?
Koje sorte hoćeš da gajiš?
Kako planiraš da obrađuješ, samo da tarupiraš ili neka dodatna obrada zemljišta?

Sve ovo utiče pozitivno ili negativno, a ishod može biti takav da ako ti sve ide na ruku možeš da imaš dobar kvalitet, a ako ti većina ne ide na ruku da nemaš nikakve šanse.
 
U skoro sličnim uslovima uspem da proizvedem sasvim solidnu dunju, čak je parcela gde mi je dunja onako blaža strana pa zbog erozije držim zatravnjeno dok bi jabuke bile na potpuno ravnoj parceli i mogao bi cele godine držati obrađeno.
 
Поздрав колегама треба ми савјет: који облик крошње предлажете у питању су Ајдаред,Грени Снит и Јонаголд???

Послато са LG-M700 помоћу Тапатока
 
U skoro sličnim uslovima uspem da proizvedem sasvim solidnu dunju, čak je parcela gde mi je dunja onako blaža strana pa zbog erozije držim zatravnjeno dok bi jabuke bile na potpuno ravnoj parceli i mogao bi cele godine držati obrađeno.

Pa imaš li ti vode tamo? Zar nisi na 2km od Dunava?

Nemoj ići sa bujnim podlogama, bolje ti je M9 T337 jer ona nema širok koren, ali joj ide pravo u zemlju i duboko, pa dolazi do dubljih slojeva zemlje.
Razmak u redu npr. 80cm.
Može i M106, ali posadi gusto, da bi ti pojedinačno drvo imalo što manje plodova, slobodno na 1.5m u redu.
Bujnije podloge ne bih ni komentarisao.

Zalivanje cisternom zaboravi, to ti je gubljenje vremena i novca, jedino da tu vodu pustiš kroz KPK sistem, naplavljavanje je...

I da bi se izborio sa sušom, moraš sve ostalo odraditi perfektno, a to znači da bude bez venturije, vaši, grinja naročito da bi biljke bile u dobroj kondiciji i zdrave, obrada ostala, proreda obavezno, i po potrebi da pratiš kakvo je leto, pa ako treba još ručno da skidaš. Tako možeš imati dobar kvalitet.

I zavisi koje sorte hoćeš, jer nisu sve iste, nekima su plodovi po prirodi sitniji, i teže je doći u tim uslovima na 70+ itd.
 
Поздрав колегама треба ми савјет: који облик крошње предлажете у питању су Ајдаред,Грени Снит и Јонаголд???

Ne znamo ništa, koji je razmak, podloga...jer nije isto ako je na 80cm sadnica od sadnice, ili je na 3 metra. Kao da te ja pitam kako da se ja potšišam kod frizerke? :D A ne znamo nii koji je uzrast, pretpostavljam da su mali kalemi.

Suština je da skloniš starije grane, izrođene, ostaviš dvogodišnje rodne, jednogodišnje horizontalne, i naravno ukloniš vodopiju, ma koji uzgojni oblik bio.

Na volju ti jer je cena 20 centi bila jesenas, kako god orezes dobro je :LOL:

Pa ova će biti dobra godina, a prethodna je bila..sačuvaj Bože. :D
 
https://poljoinfo.com/threads/gde-kupiti-kvalitetne-sadnice-raznog-voća.2489/page-13#post-1498999

Evo ga deo spiska rasadnika Vidic-Seliste, stvarno ima dosta sorti, a za tacnost ne znam. Nisam narucivao od njega, na kraju sam okalemio sta sam hteo.

Kruska: Ilinjaca, Karamut, Magnes, Karamanka, Medunak, Kaludjerka, Aleksandrovka, Zelena magdalena, Trorotka, Hajducica, Gospoinjaca, Bostanka, Boskova bocica, Zutica, Kantarusa, Takusa, Tamnjanka, Jagodarka, Limunka, Nevade Bogdanjka, Jeribasma, Jecmenka, Arapka, Loncara, Viljamovka na podlozi divlje kruske, Poatovka, Pogacara, Drustvenka, . . . .

Jabuka: Zelenika, Lepocvetka, Sulija, Florina, Duga, Tetovka, Kolacara, Ruski car, Budimka, Pink Lady, Manastirka, Kadumana, Gorka, Cudo, Zebicanka, Sampanka, Kozara, Letnji Pipin, Zukvaca, Bela petrovaca, Ivana, Bozicna zvezda, Crnica, Cigancica, Williams pride, Nakusa, Slava sveta, Dzerzimek, Sifra, Jonatan, Sumatovka, Krstovaca, Djula, Secerka, Sevojanka, Ontario, Starkova rana, Strekaja, Petrovaca slatka, Dopsin, Kablarka, Bubnjara, . . . . .
 
Sve klonske sorte se mogu nabaviti u nasim rasadnicima bez licence po redovnim cenama sadnica
 
Pozdrav .. interesuju me stare autohtone sorte jabuka, Šumatovka, Kolačara i dr, hocu par kom za svoje potrebe ima li neko da prodaje sadnice, Loznica,Valjevo okolina?
Kolacara ti nije autohtona, ali bez obzira valja, ako imas vodu na placu pored pretpostavljam da ih trazis na divljoj podlozi uzmi i na m9 jer nacekat ces se da ti ove prorode
Pored njih ako ces uzimati kod njega uzmi i ontario,sampanjku, kozaru, jonatan, wilijams pride, zelenika, lepocvetka i duga to su sorte koje valjaju
 
Nazad
Vrh