pozz svim voćarima
Novi sam pa ako pišem u pogrešnoj temi neka moderatori prebace na pravo mjesto , a iskusne bih zamolio za savjet .Naime , u jesen sam počeo pripremu zemljišta za sadnju jabuke onako kako Bog nalaže i zapovijeda , očistio , nađubrio sa stajnjakom, uzorao što sam dublje mogao sa IMT 539 , nabavio sadnice (koje su me izgledom i kondicijom očarale ), i onda čekao povoljno vrijeme da zasadim,ali pošto su kiše padale svaki dan u njivu se nije moglo ući sve do februara kada sam ih i zasadio.Po savjetu čovjeka kod kojeg sam kupio sadnice , samo sam ih skratio po visini , a jednogodišnje grančice prikratio na nekih 20-ak cm i rasporedio u prostoru,višak sam uklonio u potpunosti.Pri sadnji sam dodao još stajnjaka u svaku rupu kao i vještačkog gnojiva .
Kada je vegetacija napokon krenula,prvo razočarenje.Svuda okolo jabuke i šljive listaju u mene ništa . tek nekih 10 - tak dana poslije počinje i kod mene listanje. Ja sav sretan i radostan , al nije prošlo malo , nešto malo zeleno počelo se kotiti na ono malo lista što je jedva izbilo, Trči u poljoprivrednu apoteku , kaže čovjek - Uši . Prskaj i biće dobro.Ja pofrcao, gamad otpala , jadan list nekako nastavio da se razvija, poslije 10-ak dana opet uši . Ja opet prskaj . Poslije još jednom uši.Ja hoću da plačem.
Poslije trećeg pskanja uši odustale od mojih malih namučenih sadnica, u međuvremenu ja dva puta kosio travu ,i vidim da 4 šljive list u potpunosti otpao , stablo golo kao kakva starleta iz onih "parova" sa televizije,malo ga štricnem makazama vidim još je živo. Hajd nekako se pomirim da ću da ih mijenjam u jesen samo neka ovo ostalo nekako krene. I krenulo je mašala .
Odem u nedjelju , pun nekog optimizma , da malo uživam u SVOM voćnjaku , gledam SVOJE voćke kako rastu , kada novi šok . Sve mladice (novi listovi i izboji ) nešto kao da je popaslo . Imam osjećaj da je nešto izgrizlo te grančice , kao ovca ili sl.Domaća životinje nije , to znam sigurno jer ima u blizini kuća i nitko ne drži te životinje.
Ukratko to je sve . Nije to nei veliki broj stabala , 10 šljiva i 10 jabuka , ali u jesen planiram da zasadim još toliko , za koju godinu kada se riješe neki imovinski odnosi trebao bih zasaditi još nekih 4-5 dunuma,tako da mi ovo dođe kao neki eksperiment i škola, pa me interesuje gdje griješim, da to ne ponovim . Zašto je napredak sadnica slab. Kasna sjetva ili nešto što sam pogrešno napravio.
Sve sugestije su dobrodošle.