Jabuka

u praksi u italiji urea se uglavnom ne koristi za skidanje lista.
moze da se koristi kao prihrana ali ne samo ona.
ako se skida (spaljuje) list sa ureom, u neodgovarajuce vreme moze da dovede do produzetka vegetacije i povecanog rizika od pucanja kore i ostecenja od zimskih minusa (zadnjih par godina i do -25 / - 30 oC)

to ti je igra sa koncentracijama i kolicinama vode po HA kao i vremenom primene.

npr. posle branja na 1000 lit.: 10 - 20 kg + mikroelementi + auksin inicira aktivnost biljke i stvara depozit hranjivih materija u stablu ... itd, ALI moze da dovede do produzetka vegetacije i eventualnih ostecenja od velikih minusa.
Obavezna defolijacija nakon toga

Ako ides sa 40-50 kg/HA/1.000 imaces defolijaciju (deluje fitotoksicno i opada list) ali vodi racuna.
Imas sigurnije nacine da skines list, proveri sa nekim rasadnicarom u makedoniji kako skidaju sa sadnica.

Ja sam, za jesenje djubrenje, narucio Yarinu formulaciju 5*14*28, skuplja je nego Fertilova 8*16*24, ali verujem daleko kvalitetnija od one prasine.

Ja sam napravio analizu zemlje i preporucili su mi N.P.K 10.30.20 a u polece amonium sulfat 21 % prije roze pupak

Poštovani voćari, obraste li voćnjake, kakvi su vam prinosi?
Dajte sugestije šta ste uradili dobro i na vreme a šta niste.
Da i mi koji planiramo da udjemo u društvo voćara imamo smernice.
Pozdrav!

Koje su jabuke najbolje za kucnu upotrebu.Posadio bih nekoliko stabala ali ne znam koju bih sortu odabrao.

ja imam oko kuce 4 stabla jabuke 2 ajdareda, jednu budimku i neku zimsku jabuku, ova 2 stabla ajdareda su stara nekih 15 godina a ove preostale 2 imaju najmanje po 30 leta. Ubrano oko 200kg za sopstvenu upotrebu a mozda nesto zavsi na pijac i prodao sam oko 300kg, uglavnom su to bile sitnije i poluskapane cena 5din/kg. Ove godine su prvi put rezane i prskane, prskane samo crvenim uljem i 2x nekim fungicidom i insekticidom(perfit i cipkor) normalno isla je i prihrana preko lista: kopriva, kalijum,kalcijum, mortonik i wuxal. Ja zadovoljan prinosom sad ostaje da se pojedu pre nego li se skapu :)

Postovani vocari imam jos jedno pitanje volio bih da cujem vase mislejne : Imam jedan nasad uglavnom sorta idared i nekoliko stabala zlatni delisec, svaka godina kad jabuku naraste oko 0,5 mm -0.7 mm dolazi do proredzejne jabuke ,veliki deo od jabuke se proredze tako da na stabalo ostaje vrlo mal prinos , pokusao sam smajniti djubrejne isto taka i povecati i opet isto. Komsija nema nikakav problem oko toga

Biljke su mu toliko jedre i dobre, da im čak ni ovih par mrazeva nije veliko naškodilo! Svaka čast, Bećarino, svaka čast, apsolutno profi!

Becarino svaka cast izvrsna zastita :ppozdrav:

---------- Poruka napisana 26-11-11 u 21:19 ---------- Prethodna poruka je 24-11-11 at 18:21 ----------

Prošlu srijedu smo prskali jabuku sa Crvenim uljem.

Prilažem jedan vidio. Pažljivi pogled uočit će propuste kod sadnje.

Jučer obavljeno treće ovogodišnje prskanje jabuke, Chorus + sumpor.
Ja mislim da si pogresno izabrao preparata za prskajne , koliko ja znam chourus ne smije se mesati sa nijednim sumpurni preparat i mislim da u ova doba godine da temperatura nije visa nego 15 stepena i da delotvonost sumpura je namalena za 60%

@Pespa: Nekužim ovo: mislim da u ova doba godine da temperatura nije visa nego 15 stepena ? To je prskanje rađeno u proljeće kad su dosta "velike" oscilacije temp., a tu kombinaciju peglam dosta dugo i uspješno. Za sumpor se mogu složit.

15 04 2011 - 15 04 2011 mislim za ovu doba

271120112896.jpg
Shot at 2011-11-27[/IMG]
271120112895.jpg
Shot at 2011-11-27[/IMG]
271120112894.jpg
Shot at 2011-11-27[/IMG]

---------- Poruka napisana u 15:40 ---------- Prethodna poruka je at 15:35 ----------

271120112893.jpg
Shot at 2011-11-27[/IMG]

Moj mladi nasad posaden 2009 g

Poslednja izmena:
Molio bi za misljenje , plan mi je posaditi semena od jabuke u skolicu i kad dode vreme prekalemiti ih sa kruskum viljamovkom ,sta mislite bi li oni izrasli u velika drva ili ostala manja kao na dunji . Sadio bi ih na gusti zasad pa zato i pitam .

Molio bi za misljenje , plan mi je posaditi semena od jabuke u skolicu i kad dode vreme prekalemiti ih sa kruskum viljamovkom ,sta mislite bi li oni izrasli u velika drva ili ostala manja kao na dunji . Sadio bi ih na gusti zasad pa zato i pitam .
Los ti je plan,kalemi se jabuka(seme) na jabuku(kalem) a kruska na krusku i to bi bila velika stabla.
Tebi je potrebna podloga dunje ako hoces gust zasad.

Nazad
Vrh