Izdavanje državne zemlje u zakup

Moze ll neko da mi odgovori sta bi se desilo kad bi od sutra pola ratara pocelo da se bavi stocarstvom i to mlecnim. Zapitateli se sta bi se desilo sa mlecnim govedarstvom i mlekom. Mislite da bi svi lepo ziveli zato sto su svi krenuli u mlecno govedarstvo. Automatski bi i na sledecoj licitaciji stocari koji se tim bave duzi niz godina dobili duplo manje zemlje, jer je prosto nema, a mozda i manje od duplo. I sta bi se onda desilo, bum u ponor i krave i ljudi i mleko.
Bitno je da svi budu umereni u svojim zeljama i htenju, a ne samo daj meni, daj, daj, daj. Valjda svi treba da funkcionisu i zive, a ne samo jedna grana poljoprivrede.
Gos. Sanja, iz sinocne emisiju RTV, je sramota za "mlecno govedarstvo" jer vise mi lici na starletu nego na nekog ko ima veze sa mlekom. Grubanov ako nista bar lici na pravog poljoprivrednika i vidi se da covek govori iz iskustva i neke logike. Dok je gosp. Sanji valjda bilo bitno samo da izbaci sto veci dekolte.
No bilo kako bilo, ako hocemo da prezivimo i dozivimo EU moramo svi sesti i dogovoriti se jer bi nas ubrzo mogao pojesti mrak.
Zakup drzavne zemlje se mora ograniciti po svim osnovama pa i po pravu preceg. Ovako dolazimo do paradoksa da drzava kao pomaze male i srednje, a u stvari sto si veci stocar dobijas vise zemlje i tako postajes joc veci. Ima li granice ?
Ako je cilj drzave da ima u svakoj opstini 2 do 3 velike farme nek lepo kaze pa nek svi ostali znaju sta im se sprema.

:cool:...baviti se masovno mlečnim stočarstvom na način kako si opisao, ne samo da bi bilo ne produktivno, več bi se oma našao neki čika iz EU da nam kaže: no, no, nemože tako...

....u evroskoj raspodeli prava proizvodnje mlečne kvote su raspoređene i nisu pripale Srbiji. Istini za volju Srbija nikada nije ni bila marka u mlekarstvu. Srbiji je pripalo meso. ....

....Zašto ne tražite da vam neko iz minpolj lepo objasni evropsku strategiju, nedavno donetu, razvoja poljoprivrede??? Tu su sve smernce i uputstva. Kada saznate šta tamo piše biće vam jasno kako i šta raditi. Sve do tada bilo koji ćata iz minpolja vas može vozati i vući za uši....

...osvrt na sinošnju tv emisiju....gosn Grubanova je pregazilo vreme samo to njemu niko nije rekao....badava je da vi oko njega angažovani pričate kako vam neko podmeće nogu, kad je kristalno jasno da vama u hodu smetaju sopstvene noge....

...ne želim da se neko nađe uvređenim...ali to je tako....

....dobro je organizovati se. dobro je dati zaslužnim prvoborcima čast da budu malo prvi, ali...i zasviraj i za pas zadeni....morate tražiti sposobnije ljude. Grubanovljeve reči su muzika za vaše uši, ali ne dopiru do krugova društva koji mogu pomoći oporavak ovdašnje poljoprivrede...to je jedna mešavina samoupravljanja i samoupravljačkog direktorovanja sa pozivima na socijalnu revoluciju i društveni prevrat....morate za takve nastupe i istupe tražiti prijemčivije ljude....

....eto tako....:ppozdrav:....:cool:

Moze ll neko da mi odgovori sta bi se desilo kad bi od sutra pola ratara pocelo da se bavi stocarstvom i to mlecnim. Zapitateli se sta bi se desilo sa mlecnim govedarstvom i mlekom. Mislite da bi svi lepo ziveli zato sto su svi krenuli u mlecno govedarstvo. Automatski bi i na sledecoj licitaciji stocari koji se tim bave duzi niz godina dobili duplo manje zemlje, jer je prosto nema, a mozda i manje od duplo. I sta bi se onda desilo, bum u ponor i krave i ljudi i mleko.
Bitno je da svi budu umereni u svojim zeljama i htenju, a ne samo daj meni, daj, daj, daj. Valjda svi treba da funkcionisu i zive, a ne samo jedna grana poljoprivrede.
Gos. Sanja, iz sinocne emisiju RTV, je sramota za "mlecno govedarstvo" jer vise mi lici na starletu nego na nekog ko ima veze sa mlekom. Grubanov ako nista bar lici na pravog poljoprivrednika i vidi se da covek govori iz iskustva i neke logike. Dok je gosp. Sanji valjda bilo bitno samo da izbaci sto veci dekolte.
No bilo kako bilo, ako hocemo da prezivimo i dozivimo EU moramo svi sesti i dogovoriti se jer bi nas ubrzo mogao pojesti mrak.
Zakup drzavne zemlje se mora ograniciti po svim osnovama pa i po pravu preceg. Ovako dolazimo do paradoksa da drzava kao pomaze male i srednje, a u stvari sto si veci stocar dobijas vise zemlje i tako postajes joc veci. Ima li granice ?
Ako je cilj drzave da ima u svakoj opstini 2 do 3 velike farme nek lepo kaze pa nek svi ostali znaju sta im se sprema.
Kada bi pola ratara krenulo da se bavi stocarstvom pala bi cena mesa mleka...a onda bi ukinuli subvencije za stoku

[h=2]avršen prvi krug licitacije za državno poljoprivredno zemljište[/h]
Javnom licitacijom za parcele u katastarskim opštinama Pećinci, Popinci, Sibač i Prhovo, danas je završen prvi krug licitacije za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini u opštini Pećinci.
u Sibaču je u zakup dato 119 ha, u Popincima 7,5 ha i u Prhovu 67,5 ha zemljišta. Juče, u toku trećeg dana licitacije, zainteresovani ponuđači su licitirali za zemljište u katastarskim opštinama Deč i Šimanovci, dok za parcele u Sremskim Mihaljevcima i Pećincima nije bilo zainteresovanih ponuđača.
Prema rečima Ljiljane Krunić, članice Komisije za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, četvrtog dana javnog nadmetanja postignuta je i najveća cena u prvom krugu licitacije: 61500 dinara za zemljište u Sibaču.

"Na javnom nadmetanju broj 2. KO Banatsko Višnjićevo izlicitirana je cena 118.935,47 dinara po hektaru."
izvor: Info-Centar Žitište

Mislim da je ovo rekord, a u pitanju je parcela od 16ha. A druga je bila nesto preko 1ha, a po kojo je ceni izlicitirana, ne znam tacno.

Po nekoj mojoj gruboj računici , ako siju kukuruz treba im rod oko 14t/ha suvog zrna da budu na nuli na trenutnu cijenu .
Može li neko da pokuša da objasni zašto se uzima zemlja po toj cijeni ?

Da zanemarimo neke price da imaju neku semu da ne plate, neku vezu ili tome slicno,( ili imaju navodnjavanje ili rade povrce) uglavnom se svodi na:

-izlicitirali negde jeftino, pa im i ova cifra nije skupa, kad se izvuce prosek
-hoce da istisne ostale , a ima dubok dzep i misli da tako moze da ugusi konkurenciju
-ozbiljni krediti stizu na naplatu i mora da radi zemlju, takoreci hvata se za slamku
-jednostavno hoce da se pokaze kao JAK gazda i ovom cenom on u stvari placa marketing, pricace selo da je taj i taj dao toliko i toliko, neprocenjivo za one koji vole da se hvale.

Sigurno ima tu jos nekih razloga.

Под један: Да је једини циљ узимања те земље по тим ценама да се онемогући нама који хоћемо да радимо више земље, како не би постали конкуренција тим који су је излицитирали по тој цени.
Под два: Вероватно прање новца, за ко зна кога, преко исте (ова друга опција је по мени и највероватнија)

Bio je uživo prenos na YT kanalu, ali nisam pratio, a ovo sam video na sajtu info centra Žitište.
Moguće da je neko od stranaca.
Ima mnogo opcija....ne znam koji je uzrok,zatko da ne bih ni da komentarišem.

Poslednja izmena:
"Na javnom nadmetanju broj 2. KO Banatsko Višnjićevo izlicitirana je cena 118.935,47 dinara po hektaru."
izvor: Info-Centar Žitište

Mislim da je ovo rekord, a u pitanju je parcela od 16ha. A druga je bila nesto preko 1ha, a po kojo je ceni izlicitirana, ne znam tacno.

Rekordna cena je bila u opstini Stara Pazova ko. Golubinci koliko se ja secam 151000,00 ili 156000,00 nasecam se bas najbolje ali pisano je o tome vec u ovoj temi!!!

Čitam danas, pametni ljudi iz Lazareva, Stajićeva, Lukićeva se fino dogovorili i uzeli zemlju po početnoj ceni, a ne ko ovi slepci iz Višnjićeva...Lik iz Aradca uzeo neki parlog, ta zemlja valjda nije rađena, po ceni od 6.000 din/ha, 16 ha tabla, sad kontam ako dobije subvencije na to, i gledano po ovogodišnjim subvencijama (mada, ne zna se dal će ih biti i ove godine) dobar je 6.000 din/ha. pa ne mora ni da je pipne...

Mislim da je to livada i da tu nema subvencije.

- - - - - - - - - -

Bio sam na toj licitaciji koliko se secam...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh