Ispravljači-punjači akumulatora,starteri

Cale je proslu jesen jedva izgurao sa akumulatorom na IMT560,svaki drugi dan na ispravljac i jedva je palio,a ferguson je vec bio "skartiran" zbog loseg akumulatora i nije imao ko da ga vozi (bilo kasno branje kukuruza,ja na faxu pa je komsija vukao svojim traktorom) i proletos mi nije dao djavo mira ja iz zaje....... uzmem taj baceni iz 560 i ubacim u fergusona,kad gle cuda palio celo prolece i leto,mogao da upali 5 puta pa ispravljac (nije radila dinama),kasnije mu u toku leta ubacim alternator i uradim struju sa sve sklopkom mase i mogu reci da sam vise nego zadovoljan jer je svaki dan paliko koliko god je puta trebalo bez problema,istina cale ga stavi na ispravljac ali ja iskljucim sklopku mase i opet nema efekta ispravljac i tako sam ga vozio nedeljak dana i svaki dan bar 10-ak paljenja je bilo bez problema.
P.S. E sad ne znam zasto sam vam ovo ispricao,ali moze nekom da koristi posebno ako mozete akumulator iz traktora da ubacite u auto mozda uspe da izvuce jos par meseci.

Ja sam u hurlimanu dobio vrlo čudan akomulator, suva baterija od 55Ah (prije toga samto vidio samo na TV-u, koristi se u kojekakvim specijalnim namjenama jer su za svoju amperažu veoma maleni, lagani i izdržljivi). Pošto sam sumnjao u njegove mogućnosti u hladnijim danima (za H-360 fabrički je predvidjen akomulator od 110Ah) skupio sam pare sa ocem i kupili smo Black Horse od 110Ah a u auto (Fiat Bravo) sam ubacio to čudo od baterije. Tek kad sam je stavio u auto, uvidio sam koliko je originalni akomulator u autu bio kilav.

Što se tiče provjeravanja starih akomulatora, vidio sam nekakav ručni uredjaj kojim se oni provjeravaju, nešto kao grijač al pojma nemam na koji to način radi (nisam ga vidio u radu).

Po recima jednog coveka taj kao grejac se stavi na akumulator i onda se meri voltaza da li pada ili amperaza,ako drzi onda je ok.
Mada je to i dalje macka u dzaku.

Gospodine @zombi_666,
ovo je baš tehnički objašnjeno,Ako ne znate kako se zove i kako se upotrebljava onda je bolje da o tome ne pišete jer ovako ispada smešno.

Vidio sam to u prolazu, poznanik je nosio, ja pitao šta je to i on mi rekao. Spomenuo sam to jer se možda neko sreo sa tim pa zna kakav je to uredjaj. Šta je tu smiješno? Normalno je da ću pitati za nešto što ne znam jer me zanima.

Nisam dovoljno strčan da bih objašnjavao, a i sada sam član pa mogu da se ponašam kao i ostali i da lupam gluposti.

Зомбие_666 то и јесте отпорник са волтметром и са њим се мерила свака ћелија посебно. некада су везе између ћелија биле ван акумулатора и могло се лако утврдити која је неисправна. овај уређај на слици мери специфичну тежину електролита(киселине).

Зомбие_666 то и јесте отпорник са волтметром и са њим се мерила свака ћелија посебно. некада су везе између ћелија биле ван акумулатора и могло се лако утврдити која је неисправна. овај уређај на слици мери специфичну тежину електролита(киселине).

Eto, to je dakle to. Znao sam da se neko sreo sa tim uredjajem ranije. Moj 539 je davno imao akumulator sa takvim vanjsim vezama, mislim da je to fabrički.

Nije da neću čim neko napiše glupost odma ću da reagujem.
Evo već sam našao jednu glupost i molio bih da mi odgovore kako se meri specifična težina elektrolita?

White horse umesto Black Horse kupite ako hocete pouzdanost i dugotrajnost. Kosta vise, ali je pravljen 99% za izvoz. Neke male kolicine se plasiraju na nase trziste, jer kod nas na presudan faktor u kupovini cena, a ne kvalitet. Kvalitet materijala od kojeg se prave se razlikuje, sto se odrazava na cenu. Kupovina polovnog akumulatora je verovatno samo u Srbiji pojava. Pa da je nekom tamo valjao zasto bi ga izbacio??

Ima polovni akumulatora dobrih čak i odličnih, npr. oni koji se skidaju sa auta "stranaca" ja sam pristalica pre da kupim polovan bosch star oko godinu dana nego nov black horse ,što sam i uradio na mom autu.

Black horse je niza klasa akumulatora, takva je i cena. Bosch, Varta su odlicni, ali cene novih su brrrrr!

Kad sam radio kalkulaciju lane nov bos ili nov BH ispalo je bolje jaci BH i jos mi ostane para nego Bosch.
Od kad je auto kod nas nekih 5 godina nista novo nije stavljeno na njega,gume,kompjuter,menjac,auspuh sve je islo polovno,jedina nova stvar je akumulator.

Ovdje u BiH Black Horse su jedini nekako dostupni akumulatori (mada su daleko od jeftinog!). Valtra i bolje marke su najmanje 1.5x puta skuplji (kod švercera) dok su u radnjama sa računom i garancijom uglavnom duplo skuplji. Koliko para, toliko muzike.

POšto je tema punjači, moram sutra slikati moj stari mali ruski punjač, to čudo je jednostavno neuništivo.

Nazad
Vrh