Prvo uradi analizu zemljišta. Obavezno kaži ljudima koji vrše analizu šta planiraš da seješ. Oni će ti reći dali bi trebalo zemlju obogatiti nečim pre sadnje. Tablicu za sejanje imaš da pogledaš na jednoj od predhodnih strana na ovoj temi.
Od rasadjivanja do berbe tačan broj dana nemože niko tačno da ti kaže. Isto važi i za kilograme po kvadratu. Ima premalo informacija.
Naprimer nisi naveo koju sortu planiraš da seješ.
Nezana se koliki broj sunčanih dana će biti u perijodu od sejanja rasada do berbe.
Nezna se kvalitet zemljišta.
Nezna se čime planiraš da prihranjuješ biljke.
Obrati pažnju na kvalitet vode koju koju koristiš za zalivanje. Ako baš nemožeš da izbegneš česmovaču neka bar odstoji jedan dan u nekoj velikoj posudi. Ako je ikako moguće izbegni česmovaču.
Dali znaš kako se pravilno kidaju zaperci.
Metalnu konstrukciju obavezno uzmi nipošto plastičnu. Pazi da ti ne uvale neku lošu foliju.
Pre nego što kreneš prikupljaj znanje.
Izbegavaj razne otrove, tim povrćem će i tvoja porodica da se hrani.
Budi strpljiv i uporan kad nešto krene naopako. Ne odustaj.
Ne zaleći se dok ne prikupiš dovoljno informacija.
Moja uzrečica je: ŠTO VIŠE ZNAM, SVESTAN SAM KOLIKO NEZNAM.
Čovek se uči dokje živ. Čak i kad budeš postigao dobre rezultate nemoj prestati da prikupljaš nove informacije.
Sretno.
Post je spojen: [time]1296117261[/time]
Nesto mislim i citam vase komentare pa niko nedaje konkretan odgovor na pitanje dali se isplati plastenicka proizvodnja i dali se od toga moze ziveti,tjst zaradjivati bar jedna platica od 250e sa nekom minimalnom povrsinom od 100m2 pod uslovom da prizvodnja traje citavu godinu.Da podsetim ja sam laik za sve vas u ovom poslu ali interesujeme koliko ovo moze biti pouzdan izvor prihoda za jednu porodicu.
Ukoliko neki novac na toj kvadraturi hoćeš da zaradiš samo ti jedna opcija preostaje.
Između tebe i krajnjeg kupca nesme biti posrednika.
Dakle ti i tvoja porodica, u isto vreme morate biti i proizvođači i prodavci.
Koliko je moguće na toj kvadraturi što raznovrsnijih proizvoda.
Trebaće ti pomoć bar još jednog člana porodice.
Koliko novca se može zaraditi to zavisi od slučaja do slučaja.
Koliko imaš konkurencije oko sebe. Od toga ti zavisi koju cenu možeš postići.
Kolike ćeš prinose po kvadratu postići.
Ukoliko sve bude ok novac sigurno možeš da zaradiš.
E sad koliki novac zavisi od prinosa i plasmana.