Iskustva sa NOTARIMA

Sve za sat vremena kod notara sredjujes placas taksu,nema vise u sud cekanja jedino sto je nametnuto visa novcana usluga.
Najbolje da pitas gde ides notara on ce ti reci tacno sta da mu doneses levi desni komsija,ako si medjas samo jedan komsija.
Zovi tacno sta ti treba da poneses ,netraze svi isto kao i sto tarife nisu svugde iste.
 
Ja sam cekao oko 2 nedelje da bude slobodan termi. Trebalo mi je samo od vlasnika susednih parcela izjava da nisu zainteresovani. Izjavu sam overio u mesnoj kancelariji opstine Backa Palanka u Tovarisevu. Nataru(ki) sam platio 10800 za uslugu izrade i overe ugovora, a dalje me ceka katastar i poreska.
 
Ja sam cekao oko 2 nedelje da bude slobodan termi. Trebalo mi je samo od vlasnika susednih parcela izjava da nisu zainteresovani. Izjavu sam overio u mesnoj kancelariji opstine Backa Palanka u Tovarisevu. Nataru(ki) sam platio 10800 za uslugu izrade i overe ugovora, a dalje me ceka katastar i poreska.
Kome se zuri ima uvek slobodan druze notar ali skuplji,otprilike treba da bude 1 notar na 25000 stanovnika zakonski tako sam cuo.
Kod nas recimo prolazi potpis kod notara slobodnom rukom pricam za medjase.Dalje imas oko 9000rsd katastar, i njihova procena porez sa obzirom da si kupio manju parcelu po placanju ugovora vidim jos 9000rsd otprilike.
 
Kod mene u opstini Zabari nema notara i zato treba da se ide u Pozarevac a to je oko 35km, i ceka se termin po mesec dana i vise...
 
Mora biti sve cisto od papira overene izjave komsija u mom slucaju i suvlasnika jedne parcele sa kim prodavac godinama neprica tako da treba prikupiti 3 izjave pa tek onda zakazivanje termina za overu.Ako prodavac pribavi mozemo trgovati ako ne nista onda.Njemu je hitno a lepo sam mu rekao da ce morati da ceka.Nevidim svrhu da ovo nerade advokati gde je isto to sve trebalo.
 
Kakva izjava komsija da nisu zainteresovani,u mom slucaju pola medjasa je pomrlo a druga polovina se i nezna cije je zemljiste jer se i neznaju gde zive vlasnici.Ovo sa izjavama kako sam razumeo je bilo samo u vreme komunizma kad se morala doneti izjava da zadruga nije zainteresovana da kupi tu parcelu.
I sta se desava ako komsije-medjasi nece da potpisu izjave?
 
i nezna cije je zemljiste jer se i neznaju gde zive vlasnici...I sta se desava ako komsije-medjasi nece da potpisu izjave?
У катстру даш бројеве парцела међаша и они ти дају податке (без обзира што је умро пре 100 год.) па на ту адресу пошаљеш понуду препоручено са повратницом. Ако не одговоре у року од 15 дана сматра се да нису заинтересовани.
Него да ми шаљемо мејлове Уставном суду (пошто је предмет нотара код њих а и адвокати и министарство их јуре да пожуре) да врате на старо јер се очигледно води битка око плена тј. нас.
 
Ako je tako da mora i ta procedura sa medjasima mislim da necu u narednih 100 godina kupiti ar zemlje.Mnogo komplikovano i kosta.A kod mene niko nece potpisati izjavu da nije zainteresovan,svi su zainteresovani samo nemaju para:osmeh:
 
Sta je procedura ako imas overen ugovor o zakupu, a hoce da proda...zainteresovan i komsija i ja....
 
Danas konacno odradio posao kod notara posle 15 dana cekanja.Neznam sta da vam kazem meni se svidja opet preko advokata kao pre sto je islo.
 
Notar: Priznajem, zaradio sam 10.000 evra za mesec dana - izvor blic.rs

Danilo Dozet, jedan od četiri notara u Nišu, ispričao je za „Blic“ da je u septembru, od kada je počeo da radi, imao promet od 10.000 evra.

Međutim, kako on kaže, nisu tačne glasine o enormnim zaradama javnih beležnika jer od pomenute sume treba platiti porez, lokal i zarade za zaposlene. Iako Dozet nije precizirao kolika mu je tačno zarada, kada se od 10.000 evra oduzmu svi ti troškovi, ispada da plata notara ne može biti manja od 5.000 evra.

- Bilo je dezinformacija da je neki notar zaradio 180.000 evra za mesec dana. To jednostavno nije moguće. Ja sam u septembru imao promet od 1,2 miliona dinara ali od tog iznosa treba odbiti 20 odsto za PDV i 10 odsto po osnovu poreza na dobit a od ostatka platiti zarade sa doprinosima za četvoro zaposlenih i troškove poslovnog prostora. - priča Dozet za „Blic“.

On nije mogao da precizira tačan broj predmeta koje je obradio od septembra do danas, ali je potvrdio da je za dva meseca u njegovoj kancelariji sačinjeno oko 170 javnobeležničkih zapisa.
 
Koliko nas zaista koštaju usluge notara? - izvor n1info.com

N1 istražuje šta smo dobili, a šta izgubili uvođenjem notara, i koliko nas zaista koštaju usloge javnih beležnika.
Advokati u Srbiji nastavljaju sa protestom i obustavom rada, jer sa ministarstvima pravde i finansija, još uvek nisu postigli kompromis o spornim temama. Traže smanjenje paušalnog poreza i ukidanje ekskluziviteta javnih beležnika. Podršku većeg dela javnosti dobili su kada su uporedili cenovnike, po kojima su usluge beležnika drastično više od nekadašnjih sudskih. Druga strana tvrdi da to nije tačno.

Ima i video snimak, ali ga ne mogu postaviti ovde na forumu, koga zanima ima link na početku posta.
 
notari.jpg
 
bio sam kod notara neki dan,kupio sam 1kj i troskovi kod notara su bili celih 20000din. !
sto mi jos cudnije na uplatnici kao svrha uplate je bilo navedeno NAGRADA
 
Evo, sad kad se sve zavrsilo ja MORAM napisati pohvale za ured javnog biljeznika iz Sremske Mitrovice (zaboravio sam kako se zove ali su rekli da su jedini) a zenu iz suda se nadam da nikad vidjeti necu...

Ovakva stvar: zakupio sam od komsije koji se odselio u mitrovicu zemlju u hrvatskoj prije 3 godine, Ja napisao ugovor na latinici, potpisao se on, potpisao se ja, otisli u sud u Mitrovici, ljudi ispecatirali i milina, u HR sam morao platiti prevod pecata posto je na cirilici...

Ove jeseni je ponudio da ja tu zemlju od njega kupim "vjecito" sto vi imate obicaj reci. Taman ste nekako uveli notare (javne biljeznike). Ja sam mislio to ce ici kao u HR, opet napisem ugovor sa svim cesticama, sve ispravno samo je opet na latinici. Zena iz suda NE ZELI CUTI o ovjeravanju icega, cim je cula rijec zemlja, doslovce nas odjebala i neka idemo kod biljeznika (saznam kasnije da je smjela ovjeriti ali joj se valjda nije radilo). Odemo do gorespomenutog javnog biljeznika i pitamo sta i kako, objasnimo da smo iz HR i tako (oko pola 10 ujutro je to bilo), kaze nam zena nista prije 13 sati. Ostavili papire kod njih, osli na janjetinu, vratili se oko 13 sati, kaze da navratimo oko 17 sati, prije NIKAKO. Nista, osli do kolege, sjedili, cekali, zvali ih i na kraju se oko 17 pojavili tamo. Ovdje krece dio s pohvalom biljeznickog ureda i osoblja.

Uzeli su nas poslije radnog vremena, da nam izadju u susret posto smo iz HR, kazu da je tad trenutno red cekanja kod njih bio 8 dana i da se po pravom treba doci ugovoriti termin?!? Usli u ured, cekao nas je kompletan ugovor prepisan na cirilicu sa svim peripetijama koje zakon Republike Srbije nalaze. Ugovor od tri strane ;) Ujedno su napravili i jednu punomoc "sa strane" nek se nadje ako ugovor ne prodje posto u Hr biljeznicki uredi iz SRB nisu jos uvijek priznati i treba nadovjera u sudu...

Ajde, sve fer i korektno odradjeno, nije ni skupo bilo, svaka im cast sto nas nisu "otresli" kao zena iz suda, nego su nas uzeli preko reda (znam da nije posteno ali eto, pokazali su dobru volju i svaka im cast).

Nekidan sam bio u Mitrovici i saznam da sad smiju ovjeravati i ugovore koje sami pisete kod kuce posto su advokati strajkali zbog toga sto biljeznicki uredi moraju pisati i ovjeravati ugovore.

U HR se to radi u 15 minuta sve sto sam gore nabrojao na sto sam ja (na svu srecu) izgubio samo jedan dan.

Malo se strpite, kad se nauce poslu i kad se to malo uhoda kako treba ici ce kao po loju. U HR je ovjera jednog potpisa oko 70kn, (10-ak €) nebitno na kakvom je ugovoru.
 
Možda se na slici gore ne vidi najbolje,
Само да се разумемо: те им је тарифе прописала напредњачка, коалициона влада а они су дужни да их примењују. А зашто? Па због ПДВа. Што је већа основа већи порез у апсолутном износу а своје службенике ћеш да скинеш са платног списке и дискретно пребациш код нотара. С' ким год причам о разним наметима, које сваки дан смишљају, свако критикује и псује а кад им кажем да смо за то гласали, нико не признаје. Да их нисам гледао својим очима још би, можда, поверовао. Како су кренули са неметима (ускоро и са одузимањем) биће за једно пола века опет нека реституција. Зато чувајте добро папире да остану у наслеђе (ако буде имао ко да их наследи).
 
Nazad
Vrh