Evo, sad kad se sve zavrsilo ja MORAM napisati pohvale za ured javnog biljeznika iz Sremske Mitrovice (zaboravio sam kako se zove ali su rekli da su jedini) a zenu iz suda se nadam da nikad vidjeti necu...
Ovakva stvar: zakupio sam od komsije koji se odselio u mitrovicu zemlju u hrvatskoj prije 3 godine, Ja napisao ugovor na latinici, potpisao se on, potpisao se ja, otisli u sud u Mitrovici, ljudi ispecatirali i milina, u HR sam morao platiti prevod pecata posto je na cirilici...
Ove jeseni je ponudio da ja tu zemlju od njega kupim "vjecito" sto vi imate obicaj reci. Taman ste nekako uveli notare (javne biljeznike). Ja sam mislio to ce ici kao u HR, opet napisem ugovor sa svim cesticama, sve ispravno samo je opet na latinici. Zena iz suda NE ZELI CUTI o ovjeravanju icega, cim je cula rijec zemlja, doslovce nas odjebala i neka idemo kod biljeznika (saznam kasnije da je smjela ovjeriti ali joj se valjda nije radilo). Odemo do gorespomenutog javnog biljeznika i pitamo sta i kako, objasnimo da smo iz HR i tako (oko pola 10 ujutro je to bilo), kaze nam zena nista prije 13 sati. Ostavili papire kod njih, osli na janjetinu, vratili se oko 13 sati, kaze da navratimo oko 17 sati, prije NIKAKO. Nista, osli do kolege, sjedili, cekali, zvali ih i na kraju se oko 17 pojavili tamo. Ovdje krece dio s pohvalom biljeznickog ureda i osoblja.
Uzeli su nas poslije radnog vremena, da nam izadju u susret posto smo iz HR, kazu da je tad trenutno red cekanja kod njih bio 8 dana i da se po pravom treba doci ugovoriti termin?!? Usli u ured, cekao nas je kompletan ugovor prepisan na cirilicu sa svim peripetijama koje zakon Republike Srbije nalaze. Ugovor od tri strane
Ujedno su napravili i jednu punomoc "sa strane" nek se nadje ako ugovor ne prodje posto u Hr biljeznicki uredi iz SRB nisu jos uvijek priznati i treba nadovjera u sudu...
Ajde, sve fer i korektno odradjeno, nije ni skupo bilo, svaka im cast sto nas nisu "otresli" kao zena iz suda, nego su nas uzeli preko reda (znam da nije posteno ali eto, pokazali su dobru volju i svaka im cast).
Nekidan sam bio u Mitrovici i saznam da sad smiju ovjeravati i ugovore koje sami pisete kod kuce posto su advokati strajkali zbog toga sto biljeznicki uredi moraju pisati i ovjeravati ugovore.
U HR se to radi u 15 minuta sve sto sam gore nabrojao na sto sam ja (na svu srecu) izgubio samo jedan dan.
Malo se strpite, kad se nauce poslu i kad se to malo uhoda kako treba ici ce kao po loju. U HR je ovjera jednog potpisa oko 70kn, (10-ak €) nebitno na kakvom je ugovoru.