Ja licno mislim da sveza lucerka ne moze biti dobra stvar za krmace u laktaciji iz vise razloga. Prvo, dosta sirovih vlakana poseduje a poznato je da prilikom laktacije krmaca ne unosi dovoljno hrane odnosno da je u negativnom energestkom bilansu, drugo sveza lucerka za razliku od dehidrirane ima povecani sadrzaj antinutrtivnih materija ,saponina , tanina i tripsin inhibitora koji sigurno dovode do problema, trece ima povecanu aktivnost ureaze, cetvrto ja ne vidim sta moze kod lucerke da poveca mlecnost kod krmace osim kalcijuma i + ( fitoestrogena koji svakako ima uticaja na mlecnosti mada ako krmaca nije pripremljena za laktaciju to nece biti od pomoci vec u drugoj laktaciji sledi izlucenje) ali sam pre za sinteticku formu estrogena i neki drugi hormon ako se time sluzimo i peto u toku bremenitost u prvoj fazi ograniciti lucerku a potom u drugoj polovini dodavati znatno vise, ima razloga za to znaju inzinjeri i zasto je tako. Kada neko govori o hranljivim efektima nekog hraniva onda je neophodno da postoje dve grupe: kontrolna bez tog hraniva i ogledna sa tim hranivom da bi se dao zakljucak u suprotnom sve je pricanje u prazno. Ovo je potpun odgovor za svezu lucerku u ishrani krmaca.