Ishrana muznih krava

Dobro je kad oce da jedu slamu,moje nema sanse,probao sam koliko stavim u jasle toliko stoji kad dodjem.

Ma koju slamu komso,ja svaki dan izbacim zavidnu kolicinu sto deteline sto drugih kabastih hraniva.Nakvase vodom iz pojilica seno i posle nece da pipnu.A imam slucaj u selu,gde je krava pala posle teljenja i jedva su je stavili na noge silnim veterinarskim intervencijama.Kaze mi veterinar da je reko tom gazdi da stavlja malo vise slame pod kravu,jer jos teze ustaje,pa da se ne bi klizala po betonu.Ama,kaze,stavljam,nego sve pojede.Muka je natera da olize beton,a ja popizdim kada vidim sta moje guraju po jaslama levo-desno.

Ma koju slamu komso,ja svaki dan izbacim zavidnu kolicinu sto deteline sto drugih kabastih hraniva.Nakvase vodom iz pojilica seno i posle nece da pipnu.A imam slucaj u selu,gde je krava pala posle teljenja i jedva su je stavili na noge silnim veterinarskim intervencijama.Kaze mi veterinar da je reko tom gazdi da stavlja malo vise slame pod kravu,jer jos teze ustaje,pa da se ne bi klizala po betonu.Ama,kaze,stavljam,nego sve pojede.Muka je natera da olize beton,a ja popizdim kada vidim sta moje guraju po jaslama levo-desno.
Slikacu ti posle da vidis sta sve moje krave ostave u jasla a jedu slamu................

Ja za krave koje se muzu koristim ovaj nacin ishrane i nema mnogo ostatka..

c8h3b.jpg

To je gazda krov zato sto krava pala i sto lize beton, fali njoj neki mineral ili vitamin... A to je od teleta trebao da daje, a ne pred telenje..
Ma to sam naveo kao ekstremni primer cuvanja stoke.Covek je bezmalo ziva beda,mozes misliti kakva mu je stoka.Sta ces,zao mi i njega i stoke.
@Ratko
Na slami kao prostirci ne stedim nimalo,trosi se samo tako.Ali ih nikada ne vidim da istu uzimaju da jedu.Mozda i uzmu pomalo nakon prezivanja dok leze a da ja nisam tu da vidim.

Ja sam nekada verovao ovima iz Sano ali danas vise ne,Ja i ogroman broj proizvodjaca ovde smo shvatili da oni rade samo za sebe i da sve sto ti predloze kao za tvoje dobro oni u stvari misle samo na sebe i svoj profit.
Koristio sam i protamilk i laktomu.Ma jok vise.To je bacanje para.

To sam i ja primetio, doje strucnjak, lepo isprica pricu, posavetuje nas i onda nas preusmeri na njihove proizvode, sve to onako na finjaka.. Ali pokazuje rezultat, bar protamilk, primasan, meggi i milsan.

@Vojkanvrelo
Sta ti sada koristis?? Ja bih voleo da promenim kod nekih krava, da vidim sta je bolje...

Kad dodje njihov covek i pocne da prica kako ja moram da radim u njivo to i to pa da dobijem silazu koja ce me kostati toliko i toliko pa da uradim i senazu koja me kosta toliko i toliko po kg i onda kupim protamilk koji je papren ali nema ni jedan vitamin ni mineral pa moram jos i camisan ili neki jaci da kupim i onda kaze on dobijes gomilu mleka.A cena mleka,jel prati tu cenu koncentrata,pa ne prati.Na jednom predavanju bio onaj njihov glavni Kampl,kako li vec bese i kaze on za sve me pitajte ali ne i za cenu mleka i njen odnos prema koncentratu.Pazi bogati,ti da zaradis a ja samo da radim za tebe ko budala.
Cena komponenti se poveca za 1% i oni odmah dizu cenu a kad padne i za 50% nema sanse da spuste ni dinara.Najskuplji su definitivno,ali da li daju najvise,ne bih rekao.Sano je bio u regionu Pirota naj zastupljeniji a dosta ga bilo i kod mene u Aleksincu.Danas jedva da ga neko drzi.Jedno vreme sam davao po 90 000dinara mesecno za Sano a dobijao od mleka 135000,to je previse.Posle njih sam presao na Inberg i kod mene je podjednako dobar bio.Potom je cena mleka dalje padala i ja sam poceo da pravim sam koncentrate i tako i danas.Imam mozda 10% nizu mlecnost ali sam ustedeo 40%.Koristio sam Inbergove minerale a danas koristim obicne Prefoskale i nema problema.Samo malo vise stavljam.

Što se tiče Sano proizvoda, koristim samo Camisan i zadovoljan sam rezultatom. Koncentrat se isplati praviti samo ako možeš sam da obezbediš većinu komponenti a kad sve kupuješ onda je tu negde kao neki jeftiniji gotov koncentrat.

Ja kad pravim sam znam sta sam stavio a kad kupujem ja to ne znam.Bitno mi je da imam zadovoljavajucu proizvodnju naspram ulozenog i to je sve.Sasvim sam siguran da ako bilo ko to zeli moze napraviti jeftiniji a bolji koncentrat od kupovnog jer oni previse zaradjuju a nase su zarade sve manje i manje.Oni rade na sigurno.Toliko je ulozio,toliko porez i toliko zeli dobit i tu je kraj.A kod nas se nista ne zna,sve poskupljuje a cena sirovog mleka stoji a i sa mesom nije bas nesto najbolje.Zato ih po meni treba skroz bojkotovati pa da se opamete i podele kolac sa nama od kojih zavise.

Slazem se sa Vojkanom sto se tice filozofije raznoraznih proizvodjaca stocne hrane,kao i nase ciste dobiti (ili gubitka) kada se oslonimo na njih.Niko pametan ne bi stedeo na kvalitetnoj hrani kada bi i prihod tog celokupnog i mukotrpnog rada opravdao takva ulaganja.Ko ne bi voleo kravu u odlicnoj kondiciji,sa redovnim servisom,visokom mlecnoscu,bez zdravstvenih problema...Definitivni problem kod nas je paritet cena.Nijedan nas proizvod ne prati dobra cena kao sto prati recimo sav repromaterijal i sva ostala ulaganja u poljoprivrednoj proizvodnji.Plus sto nemamo pravih subvencija da amortizuju sav taj disbalans izmedju cena,samim tim nas ucine zdravo profitabilnim kao u normalnom i razvijenom svetu.A neko vec rece da proizvodjaci stocne hrane obozavaju nusproizvode mlinske industrije.Tako u koncentratima Sto posto,trenutno smo uzeli za probu,na deklaraciji su ispisani sve sami otpaci mlinskih industrija.A da li ima 18% proteina i to je pitanje.Njihovo je jasno,gledaju da sto jeftinije proizvedu a nama sto skuplje prodaju,a kvalitet...posebna prica.I opet sam gledao jos jednu pricu u nizu o stanju u srpskom stocarstvu.Opet kazu,stanje sve losije i losije.Do 3% na godisnjem nivou se smanji broj goveda u zemlji a stocari u sve tezem polozaju.Sada krece carinska liberalizacija,na koju izgleda pomalo zaboravljamo,a tamo kazu da ce samo pojedini mlecni proizvodi biti sa nekom nizom carinskom stopom.Sto znaci da ce time,mozda,malo zastititi preradjivace.Ali mleko kao sirovina je na izvolte.Pitanje je samo dokle cemo izdrzati,jer i najizdrzljiviji imaju svoje granice.

Ima više varijanti. Može 5 % kako kaže Vuk. Ako se koriste Leiber BT (40% pivski kvasac 60 % pivski trop- sušeni) njega ide od 200-500 g/grlao/dan. Ima i drugih varijanti, tipa ćelijskih zidova kvasca, različitih smeša ...

Kakva su vasa iskustva sa ovakvim recepturama:

Kukuruz 53%
Mekinje 15%
Sojina sačma 9%
Suncokretova sačma 14,5%
Stočni kvasac 5%
Premiks 3,5%

Bilo bi idealno jos ako bi se umesto dela kukuruza ubacilo 10% jecma, ali za sada ide ovako.

kolega Vuk kukuruz se ne preporučuje u gotovim smjesama preko 45 % i pošto si stavio premiksa 3.5% pretpostavljam da ideš na mliječnost od 35 +litara onda je soje malo u recepturi i ja bi išao umjesto stočnog kvasca na puno noviju i provjereno bolju varijantu sa živim kvascima (yeasac ili levabon rumen npr).
moja trenutna receptura :KUKURUZ 40%
SOJA 15%
SUNCOKRET POGAČA 15% (32%PROTEINA)
PŠENICA 15%
JEČAM10%
PREMIKS4%
KVASCI 0,01%
FIX TOXSINA1%
i računajući sa tim da dobijaju lucerke kolko mogu da pojedu koja ima 19% proteina

Pankin ako ti nije problem reci nam kolko kod vas kostaju te navedene komponente po kg u kunama ili dinarima

soja 0,65 e suncokret 0,30e kukuruz 0,13e pšenica i ječam 0,15e premix biomin najjači 1,17 kvasac 5eura i fixator 1,5eura kg .ovo su pune cijene proizvoda sa uključenim pdv,ja dobijem povrat znači umanjuje se cijena za 25 %

- - - - - - - - - -

ili da vam skratim računicu 22,5 eura za 100 kg vrhunske smjese bez pdv-a i sa tim da mene kukuruz ,ječam i pšenica ne koštaju toliko jel sam ih ja proizveo nije kupljeno

Nazad
Vrh