Ishrana muznih krava

Haha!:bravo::osmeh:
Izgleda da ću i ja tako da uradim.Neka se sve iskipa na ocedito mesto i potapkam i izravnjam gomilu lopatom i šta ću mu više.
Tako je uradio jedan kod koga sam prošle godine video gomilu rezanca.Po površini se uhvatila kao neka korica, po dnu malo izmešano sa zemljom, skloni to i vozi samo...

Dobro natopiš vodom, utabaš nogama, potapkaš lopatom i odgore nabacaš seme pšenice da gusto pronikne i nema bacanja ni površinskog sloja, odbacuješ samo ono što se zamelja sa zemljom.

Znači tako nekako, a u suštini ništa se ne treba posebno cimati oko skladištenja.
Sad me interesuje ono najvažnije, kakva su vaša iskustva i koje količine dajete kravama, da li dajete kao poseban obrok, ili sa silažom, koji je maximum za jedno grlo da pojede u toku dana?Naslušao sam se ovih dana raznih priča pa ispada ko da je otrovna, te ne valja ovoliko, te onoliko, te pobace krave, te ne mogu da se osemene...

Da li moze da se koristi u ishrani zivotinja kukuruz koji je izgoreo, delimicno, na njivi posle paljenja strnjista?

Zdravo narode, zanima me, posto do sada nisam aktivno davao koncentrat kravama, Koji se proizvodjac vama najbolje pokazao pri povecanju mlecnosti kod krava? I sa cime se mesa koncentrat i koji je odnos prilikom tog mesanja? :osmeh:

Da li moze da se koristi u ishrani zivotinja kukuruz koji je izgoreo, delimicno, na njivi posle paljenja strnjista?

Znam coveka kome je izgorelo 3kj kukuruza pre 3-4 godine. Zaidju on i ukucani par dana i pokupe klipove. Hranio je njime svinje bez ikakvih problema. Problem je nastao kad ga je nestalo posto svinje nisu htele da jedu ovaj nepeceni :)

Da li je tačno da je kravama bolje prvo dati lucerku a posle prekrupu i konc.hranu-u čemu je poenta ako je tako.Ima li nekoga da radi na taj način.

Treba prvo seno ili drugu kabastu hranu da dobiju da bi im kasnije dao koncentrat koji bi sporije prošao kroz sistem za varenje.

Ja tako radim vec 6 meseci,veterinar mi rekao da krave na taj nacin bolje iskoriste koncentrovanu hranu. Za sad sam primetio blago povecanje mlecnosti pojedinih krava.

Da li to vazi i za bikove u tovu da bolje iskoriscavaju koncentrovanu hranu ako se daje posle deteline,pretpostavljam da da al ajde da pitam?

Za prezivare je jako bitno da dobiju kao prvi obrok kabastu hranu (seno, senazu) zato sto varenjem vlakana( pre svega celuloze) nastaju nize masne kiseline koje ne narusavaju pH buraga, tj ne dovode do prestanka prezivanja i poremecaja u varenju. Takodje utice na veci obim prezivanja i lucenja pljuvacke koja neutralise nastale kiseline u buragu i dize pH. Tacno je da se formira struktura slicna mrezi koja sprecava pasazu krupnijih delova hrane i njeno boljemoz varenje. Davanje koncentrovane hrane kao prvog obroka moze da dovede do ozbiljnih poremecaja u varenju i smanjene proizvodnje. Prvo sto su nas naucili iz ishrane na fakultetu jeste da prvi obrok bude kabasta hrana.

Nazad
Vrh