Industrijska paprika

Odg: indrustrijska paprika

Kolika je cena industrijske paprike, tj pošto je ti prodaješ?
 
Odg: indrustrijska paprika

Po ugovoru 26 din/kg+PDV ,oko 1 septembra pocinje otkup.
 
Odg: indrustrijska paprika

Hocu i ako nebude 8t. Dok si radio procenu bio si dobar u tom poslu.Ako ovih dana bude jedna solidna kisa mislim da je i sadasnji procenitelj u pravu.Prolazeci kroz Knezevac do Djale nisam video dobre paprike,a kako cujem ni one sto se zalivaju kod nekih proizvodjaca nisu bas nesto narocito.
 
Odg: indrustrijska paprika

drugari nikad nisam sijo papriku a nagodinu planiram pa bih vas pito da li se to isplati,ima li zarade,kolko bi trebalo baciti vestaka po jutru i da li paprika voli nizu zemlju?sta mislite o tome bi li se smeo upustiti u to?
 
Odg: indrustrijska paprika

Neco ,koju bi papriku da sejes. Ako je u pitanju inustrijska za mlevenu papriku nije nikakav problem.Neznam koliko si zauzet sa ratarstvom i stocarstvom. Ako si tamo mnogo angazovan onda nemoj ni pocinjati a ako mislis da mozes stici i papriku savetujem ti da probas na manjoj povrsini /1-3 kj/ pa ako ti se svidi lako ces povecati povrsinu.Mi je radimo 15-estak godina i sukcesivno povecavamo povrsine. Momentalno je 19 kj.Do pre 10 dana je izgledala lepo ali ove vrucine bez padavina ce ubrzati zrenje i verovatno smanjiti ocekivani prinos. Danas smo dobili obavestenje da Aleva pocinje otkup paprike 27. 08. Ako te nesto konkretno interesuje slobodno pitaj.
 
Odg: indrustrijska paprika

U mom kraju niko ne seje papriku, međutim gledajući slike sa foruma tih parcela pod paprikom počinjem polako da se interesujem za tu proizvodnju. Najviše mi se sviđa što je zagarantovana cena, pa kakva god da je, proizvođač može da planira svoje troškove i nađe neku računicu. Možda nebi bilo loše da nam Kiraj objasni ukratko šta, gde, kako, koliko, u osnovnim crtama tehnologiju proizvodnje paprike. :cao:
 
Odg: indrustrijska paprika

Ovako se kod mene radi industrijska paprika.Predusev uglavnom psenica ali moze i kukuruz ako se oranje uradi na vreme i kako trba.Ujesen grubo zatvaramo oranje /ako stignemo/ Obicno zaoremo djubrivo Map 60-100 kg/kj a ako ima stajnjaka jos bolje. U prolece cim vreme dozvoli bacamo oko 100kg/kj 3x15 i 100 kg ureje. Zatim ide inkorporacija treflana 8-9 deci po jutru i cekamo momenat setve /kraj marta/.Seje se pneumatskom sejalicom i ploca od 100 rupa promer 1 mm.Razmak 70x 2-3 cm ,dubina oko 2-4 cm. Pre samog nicanja /oko1 maja/ prskam totalom 2lit/kj da skine iznikle korove.Tada ide spartanje i kopanje te zastita od vasiju i eventualno od bolesti.Berba pocinje kad deca krecu u skolu .Obicno se bere 2 puta a ako je lepa jesen i tri.Prinosi su prosek oko 5 tona.Minimum sam imao oko 4 a maksimum 11. Kod nas radnik obere od 140 do 260 kg paprike za 8 sati branja.Obicno 20% prihoda ode na radnu snagu.
 
Odg: indrustrijska paprika

Zahvaljujem. Imam još par pitanja, ako može? :cao:
1.Znači ljudski rad je potreban za kopanje i na kraju za branje, jel tako?
2.Koliko bi rodila ako bi se zalivala? Imam jednu parcelu blizu sela, dušu dala za navodnjavanje.
3.Da li postoje više sorti industrijske paprike, koje su aktuelne sorte?
4.Šta se radi kad se obere, jel mora da se brzo preda na otkupno mesto, da se ne pokvari ? Kako izgleda predaja, jel odbijaju nešto, vlaga, primese?
5.Ti potpisuješ ugovor sa zadrugom na početku svake godine i imaš zagarantovan otkup i cenu-zanima me kako zadruga poštuje ugovor, da li plaćaju u predviđenom roku?
Pozdrav
 
Odg: indrustrijska paprika

Postoje vise sorti sto nasih selekcija a takodje i madjarskih .Do pre nekoliko godina je bila aktuelna HS 2 a sada je HS 6 i Aleva NK, tu su i segedinska 60 i 80, kao i sorte pogodne za branje sa kombajnom.Ima i ljutih sorti /pescani grom/.U navodnjavanju bi prinos trebao da se krece i 13-15 t/kj.Ugovor moze da se pravi i direktno sa preradjivacem ali ja radim sa zadrugom posto Aleva njima daje marzu te je cena ista.Kada se obere najbolje je papriku odmah isporuciti fabrici posto ako duze stoji kalira amoze doci i do kvarenja.Pri predaji nema nekih znacajnih odbitaka .Klasira se u tri klase ali u vecini slucajeva prvo i drugo branje je 98-100 % prva klasa.Bere se samo crvena paprika.
 
Odg: indrustrijska paprika

kiraj hvala na ovim informacijama mnogo si mi pomogo sejo bi industrisku papriku.sto se tice moje zauzetosti bavim se samo ratarstvom i vrsim usluge poljoprivrednih radova po selu.planiram da dobro nadjubrim stajnjakom.a kakvo ti je to djubrivo map?ako mebude jos nesto interesovalo cujemo se :ppozdrav:
 
Odg: indrustrijska paprika

Map ti je monoamonijum fosfat 11 52 0.Kod mene je zemljiste bogato kalijumom a slabo ima fosfora te ga kroz ovu kombinaciju obogacujem.
 
Odg: indrustrijska paprika

Zamolio bih Kiraja koji je jako lepo tekstom i slikom razradio ovu teme da nam pokloni jos jednu fotografiju za kraj, da vidimo kako vise lepi crveni plodovi...
 
Odg: indrustrijska paprika

Mislim da ce branje paprike krenuti u cetvrtak ili petak pa ce biti slika.
 
Odg: indrustrijska paprika

Evo mojih "papričica" iz plastenika spremaju se za pindjur
64342f.jpg
2vj5tgj.jpg
 
Odg: indrustrijska paprika

danas pocelo branje industrijske paprike
5a3jbp.jpg
 
Odg: indrustrijska paprika

Bice ali ovih 15 dana tropskih temperatura i nista padavina ce se lose odraziti na krajnji prinos a i prihod.
 
Odg: indrustrijska paprika

I ovde upekla zvezda u zadnje vreme. U nedelju najavljuju kišu, valjda će malo da se razladi.
Nego reci, da li postoji nekakva mašina, berač/kombajn za branje paprike, ili se sva paprika bere na o*ruk? :ppozdrav:
 
Nazad
Vrh