Industrijska paprika

Za 8 sati 1500 din.
 
Mi izvozimo radnu snagu .Ima organizovanih grupa koji svaki dan negde putuju na rad.
 
Neznam tocno koliko je 2000 din u kunama al znam da je kod mene dnevnica s 200kn skocila na 250kn i naravno nema radnika.
Paprika je na kraju ispala jako dobra kod mene ove godine mada je konstantno nekako bila sarena.
Plodovi su zdravi,nema moljca i bere se skoro sve u prvoj berbi ostane jako malo zelenih plodova,tako da je ucinak dobar.
Prinos je dobar rano je doslo do zrenja jedino ljuta treba jos koji dan.
 
Neznam tocno koliko je 2000 din u kunama al znam da je kod mene dnevnica s 200kn skocila na 250kn i naravno nema radnika.
Paprika je na kraju ispala jako dobra kod mene ove godine mada je konstantno nekako bila sarena.
Plodovi su zdravi,nema moljca i bere se skoro sve u prvoj berbi ostane jako malo zelenih plodova,tako da je ucinak dobar.
Prinos je dobar rano je doslo do zrenja jedino ljuta treba jos koji dan.
A koja je cena paprike kod vas? Kod nas nadnica sa prevozom radnika oko 2100 do 2200 oko 18 eura za 8h prinos oko 4t prvo branje malo ko je ovde zadovoljan sa paprikom i cenom od 42din ili 0.35eur


Послато са LG-K350 уз помоћ Тапатока
 
Kod mene paprika sto se sije sve se radi u preradu nemamo otkupa.
Znaci sami susimo,meljemo, pakiramo i prodajemo finalni proizvod.
Nema nas puno koji radimo papriku vecinom svi rade ratarstvo.Prodajemo je po 100kn-kg vecinom na kucnom pragu ili preko interneta.
Za 1kg suhe treba oko 6-7kg sirove.
Tako da nase povrsine nisu velike jer treba to sve prodati.
 
Dal ima tko i da je voljan poslikati neku sječku za papriku.....radim začinsku papriku i sušim je onako u kompletu bez peteljke al to traje i do 10 dana.
Bilo bi zgodno imati neku sječku da je bar malo načme jer bi proces sušenja se smanjio na par dana.
Znam da ima ljudi koji režu pa suše pa ako ima ko kakav prijedlog da mi olakša posao........hvala
 
Ja se odlucio oprobati u industrijskoj paprici,imam nesto slobodno prostora izmedju oraha pa da ne stoji pazno a nagodinu bih pojacao na 1ha.
Nemam iskustva u povrcu pa ne znam bas zastitu,ali sam u glavnom savete dobijao direktno od kolege iz Vitamin Horgosa,sa kime sam napravio ugovor.Povrsina je mala,ukupna duzina je 2500m paprike,tj 12 redova po 200m 70 razmak izmedju a u redu oko 15-20.Setva je bila 5 juna iz rasada, Sorta je HS2 semenska.
Par slika cu postaviti da kazete i pomognete sa cim nadalje da tretiram,inace upavo palo 15 l kise a ima i bolesti ploda.Od prskanja do sad samo Mankozeb i Funguran,i jednom wuxal Super i 1 kalcijum wuxal.
Od zalivanja sam napravio primitivno nesto ali veoma funskionalno na prskalicu od 440l sproveo fluidterm crevo i zalivam po 2 reda,pa tako ide skroz u red do dole cev i ne prska list,a dobije oko 1l na duzni metar svaka 2 dana.
Evo slike a za koji dan kada zalivao slikacu i spravu za zalivanje.
bz5kQ89
 
Kako ste prosli ove godine sa paprikom? Koja je cena bila na kraju? Da li planirate iduce godine da je sejete?
 
Kod nas bilo 6kj jedan covek i 3.5kj drugi. Ne znam da je iko imao jos. Zadovoljni su do berbe, a onda haos kako obrati jer nema radnika.
 
Tema mrtva a paprika bi trebalo da je obrana. Jel neko sejao? Koja je cena? Ja nesto dogodine bi mozda posejao 2-3kj jer sam batalio repu i psenicu, pa bi sada necim da se zanimam.
 
ova godina bila jako losa za proizvodnju ind paprike,nazalost vecina proivodjaca jako lose prosao,jako nepovolnji meteoroloski uslovi praceni sa velikom pojavom bolesti i stetocina...uz to sve striktivnije mogucnosti koriscenja hemijskih preparata...znaci situacija uopste nije optimisticna...eventualno upotrebom novijih sorti i najnovijih preparata moze da se nekako izbori sa svim tim okolnostima...cena bila oko 50 din za kg...
 
cena od 50 din zvuci nekome ekstra a li ove godine mnogima ne pokriva ni troskove proizvodnje upravo zbog slabog roda i puno nadnica potrosenih u proizvodnji
 
Kod nas je jedan od 2-3 coveka sto seju po 1-2kj prodao i na 60din manju kolicinu. Slicnog je komentara. To zvuci jako dobro, a u stvari nije. Jer nema prinosa i radna snage je puno potroseno. Ako kukuruz bude 20din nema racuna se zezati sa paprikom.
 
@Ras @bojcetic oba dvojica ste u pravu...i ja sam imao ove godine na 3kj...ali toliki slab rod da se i stidim da napisem...naravno bilo je tu i nekih mojih propusta sto nameravam korigovati jer sam odlucio da dam jos jednu poslednju sansu sledece godine...delom ''dobrovoljno" a delom i prisilno jer otkupljivac zahteva da ako hocu sejati drugu kulturu za njega (u mom slucaju je to spanac) onda moram sejati i nesto paprike
 
Može mi li itko pojasniti direktnu sjetvu paprike.
Može li recimo sijalica olt pneumatska posijati papriku direktno.koje pločice se koriste ili ih treba napraviti.
Kupio bi pneumatsku sijaličicu ali da može sijati i papriku.
Koristila bi mi naravno i za kukuruz.
 
Nazad
Vrh