IMT

Kolege,da li znate dobrog majstora koji ugradjuje mehanicke kocnice na imt 560,577?
 
Mehanički deo je dobar ali znaju opruge da zahebavaju i ne vrate kočione ploče u nulu pa hoće da se greju. Slab kvalitet opruga tj ne zna se koje su dobre a nije lako ustanoviti. Odnosno ne znaš dok ne sastaviš sve.... E onda se nabudži opruga od Zastave i taj deo je rešen. Hidraulični deo imt-ovih kočnica nije dobar ako se stavljaju nekvalitetni cilindri i creva. Cilindri isključivo Zastava Knić, a creva semperit ili makar da ima onu oznaku SAE ili tako nešto.... Ona što nemaju ni matere ni oca, to su i takva creva. Bakarne cevi upakuješ u staro gumeno crevo da se ne prožulja i kad tako opraviš šljakaju kočnice bar 20 godina ko ništa.
 
Evo mene zezaju na 560, mokro kocenje. Nemam vremena da se posvetim, resicu i ako su cilindri problem, poliranje i mora biti dobro samo kvalitetne gumice naci.
Ubedjuju me neki "majstori" da je mehanika jedino resenje ali tvrdoglav sam pa tako i siguran da ne mora karabudz.

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока
 
De luxe, a šta te muči kad izdrži 2 godine? Mehanički deo (blokira) ili hidraulični deo (procure cilindri)? Zaboravio sam dodati da se moraju i semerinzi poluosovina zameniti da ne bi zamastile kočnice, jer onda neće kočiti nikako. A poželjno je i sigurnosnu rupu u donjem delu kućišta (čizma, truba ili ko je već kako zove) proširiti.
 
Blokiranje rešava dodatna opruga od Zastavinih zadnjih kočnica, na kočioni mehanizam traktora. I postavljanje jedne (uglavnom) deblje kočione lamele ili diska, ko kako zove. Čišćenje kanala za kugle je takođe poželjno, kao i nove kugle ako su stare doMindženja.
Curenje rešavaju Knić cilindri, ili budž varijanta da staviš šešir gumice od Tam-a 110-ke od kvačila (eh, ili beše od Moskviča od kvačila.... e jbm ga ja. Treba naći po dimenziji) u pomoćne cilindre traktora a u glavni kočioni idu šešir gumice Fi 19.05 od raznih auta, umesto poluokruglih koje se stavljaju u originalu. Zastava Knić cilindri su ti samo oni koji su u žuto plavom pakovanju i koštaju fino i te ne moraš da budžiš. Ti cilindri traju i uglavnom da nema greške sa njima. A one što kupiš na vašaru kao Zastavine, to je turski ili ko zna čiji budž, šit kvalitet i te bez budženja nema smisla stavljati.... Ne traju Bog zna koliko. A stare cilindre ako krpiš novim gumicama (nikako Sigurnost Zr.), moraš doooobro proveriti da nemaju oštećenja inače da kakve gumice staviš, neće trajati dugo.
 
Ja sam letos radio.Cilnindri neki iz Indjije,kaze prodavac provereni.pa cemo videti koliko ce trajati.a moram reci da je stvarno dobro osmisljeno to sa rupom na trubi,jer i sam semering ima na sebi rupicu i ako on popusti automatski ulje curi kroz kanal na trubi,ne ulazi u kocioni prostor pa da se tek onda sliva napolje.Ja nisam mogao pronaci nove opruge od juga pa sam stavio neke stare,Bog zna od cega,ali jake.Na jednoj trubi pasovale knap obe lamele od 12.7mm,a na drugoj je mogla biti jedna deblja.Namestio sam da obe koce u isto vreme samo se kod ove druge cuje blag udar kad zakocim.
 
Ja sam uzimao "sloga nova Varos", jedino to sam nasao.
Ic ne valja, cisto uzimanje para.

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока
 
Glavni cilindar staviš od juga, on ima 3 izlaza sva tri spojiš u 1 i odvučeš iza sedišta, iz tog jednog vučeš na pomoćne
Ima da koči da ubija!!!!!!!!!!!
Po savetu člana Dragan kovačev sam to uradio pre 6_7g na 3 traktora 2 u selu i mom
Glavni problem originalnog sistema je mala zapremina glavnog cilindra!!!

Sent from my moto g(6) play using Tapatalk
 
Jebeš ga Luka pa i kod Juga je ista zapremina cilindra kao i na traktoru, ako nije i manja.... Isti prečnici ali kod Juga je manji hod.
Nije problem zapremina ako se sve odradi kako treba. Mislim na mehanički deo. Eno na kombajnu nemam normalne kočnice 11 godina. Čistio one frikcione diskove, mučio se i već skoro sve pripremim da pređem na diskove, al ajd reko da probam sa novim originalnim frikcionim diskovima. Stavio jednu stranu novu, i kad sam lego na kočnicu bez hedera se kombajn zaneo u stranu.
 
Ja ću diskove na mog zmaja
Jbg ima celu jugo floridu u bašti porpuno ispravnu sve ću sa nje uzeti

Sent from my moto g(6) play using Tapatalk
 
Naravno, bolja je varijanta disk poluosovina jer je sve napolju, pristupačno i neće fakin semering sve da umasti.
 
Otkazao mi kompresor za vazduh na 539. Pre godinu dana slično i seoski polu majstor reče da nabavim neke delove, kad ono prc. Tu seriju iz 86 radili sa kompresorom iz engleske i nema delova. Nešto ga komša malo ošmirglo i radio neko vreme, sad opet ništa. Ima neki majstor u SM pa sam mislio da ga skinem i odnesem da pogleda. Vidim da su novi oko 160 € pitanje je da li se mogu ugraditi naši delovi u njega ili treba komplet novi . Kakva su vaša iskustva, kako se skida sa traktora?
 
Posto ovde ima pravih znalaca, da opišem kako je naš 560 završio sezonu, pre par meseci počeo da malo baca ulje na merač, pa procurio izmedju kutije razvoda i poceo prvo da kapa pa i da trosi ulje na kraju oranja je vise od litar i po trosio na dan. Snagu je počeo da gubi i da dize potrošnju takodje, kad je toplo upali kad je hladno nikako, poslednji dan u oranju je upalio šlepanjem, i biće da je probio i semering na radilici. Pretpostavljam da treba boš pumpu odraditi kao i generalnu motora pa me zanima da čujem savete šta sve pretresti i kome odneti motor na sredjivanje od tih mašinskih obrada, svaki savet je dobrodošao.

Послато са SM-A310F помоћу Тапатока
 
Nazad
Vrh