IMT

Kod mene je najvise bilo do membrane bos pumpe a i glava je bila lose obradjena.Tj. sicevi valjda bili previse ukopani pa sam morao da kupujem nove ojacane ventile i ponovo obradjujem.

Jedino ako si imao poseban razvodnik za utovarivac. "Direktno" je jako neprecizno bez nekog normalnog razvodnika. Preklopni ventil ima ulogu da preusmjeri ulje direkt u prikljucak za kipanje bez podizanja poluga i nista drugo.

Ja sam u 549 ugradio razvodnik a ulje mu dovodim preko izleza za kipu. Poluge se podignu i razvodnik dobije protok ulja i mogao sam na beracu podizati/spustati heder mal te ne u milimetar i kako ga nastimam tako stoji cjeli dan. Bez razvodnika je ovo bilo nemoguce i jako jako neprecizno.

Naravno da sam imao razvodnik(jednosekcijski), tako je stigao iz Engleske u kompletu sa utovarivacem.
A zar moze da se radi bez razvodnika? Kako bi se ostvarila bilo kakva kontrola?
Nisam nikad rasklapao ferguson hidraulik, pa neznam odakle tacno tu ulje dolazi. Jel sa pumpe direktno?

Ako si ikad kipao s obicnim 539 neku prikolicu, sve ce ti biti jasno... Recimo dignes sanduk do pola i treba tako stajati na mjestu... moras biti vrhunski precizan da tako stoji. Ili malo podize ili malo popusta. Prikolicu ako i dobijes da mirno stoji ako se dio tereta istovari, prikolica vise nece vrsiti jednak pritisak na cilindar kipe i sanduk ce se poceti po malo podizati... Istovar zrnate robe preko subera sa obicnim kip-izvodom je po mom iskustvu cisto zlo. Kad trebam nesto istovarati preko subera, podignem sanduk, podbacim neki komad drveta okomito pod sanduk i spustim ga nek drvo drzi teret dok teret polako curi.

Ja na tom razvodniku imam jedan ventil odmah iznad kucista koji kad preklopim radi mi taj razvodnik a blokira poluge i izvod kipe.
Znaci, kada ukljucim taj razvodnik, meni podignuto orudje(recimo freza ili korpa) ostaje celu noc podignuto-nece da spusti nimalo.
Takodje, podignut sanduk prikolice moze ostati u bilo kojoj poziciji.
Time smatram da je taj razvodnik na putu izmedju pumpe i cilindra u traktoru.

Tako je. Onaj mali poklopcic na poklopcu hidraulika kojeg drze dva sarafa spaja hidraulicnu pumpu s podiznim cilindrom... Kad se namontira onaj preklopni ventil, ulje s pumpe se ne salje u podizni cilindar nego u dodatni razvodnik, ovisno o potrebi korisnika)

Ja sam izbjegao montazu preklopnog ventila tako da sam uzeo ulje s obicnog izvoda za kipu i tim uljem napajao vanjski razvodnik. Za berac mi i pase da poluge budu podignute tako da je nabavka preklopnog nepotrebna cak i za prednji utovarivac ali ako ti je vec bio na traktoru, ne smeta.

interesuje me koliki uticaj kod paljenja traktora kako leti tako i zimi ima uticaj AC pumpa isto tako zanima me treba li da ''pukme'' grejac kad se greje zimi? U pitanju je motor M34 tj IMT 560 sa roto pumpom. Na 533 pucao grejac redovno a na ovom nikako da cujem da pukne

Na 533 je "pucalo" To kad se nafta zapali u usisnoj grani dolazi do zagrijavanja i sirenja zraka. Zrak napuni motor i nema se kud siriti vise pa cujes ulje u zracnom filteru kako se bucka zbog prolaza zraka. 560 ti najvjerovatnije ima papirnati ulozak i zato ne puca kad se grije.

Drzi grijac 10 sekundi i nemas brige.

Uljani ili suvi svejedno je.Ako ne "puca" možda grijač ne dobija gorivo tj. možda samo žari ali ne pali gorivo .Ja sam nekad na mome 558 skinio debelo crijevo na usisu i stavio zapaljenu baklju sa plamenom kojeg je usis odmah povukao i ako je uspio zavrtiti samo jedan krug i upalio je.

To je stara tehnika paljenja.I kod mene u selu se to nekad koristilo.

- - - - - - - - - -

AC pumpa nema nikakav uticaj na paljenje.Ona ispada da ima ulogu samo da nadrukava gorivo kroz filtere i stvara neki mali predpritisak prema bos pumpi.Ja sam ranije kad mi je 533 lose palio bas zvao IMR i njihov servis i trazio savet.Majstor mi je rekao da svaki traktor gde je rezervoar iznad moze da pali i radi bez AC pumpe ali i bez filtera.

To je do grejaca.Na mom 539 ranije kad okrenem na grejac odmah se oslabi kontakt sijalica i ubrzo se cuje onaj zvuk kao priguseni pucanj.Kad je on pregorei i ja stavio neki drugi vise se niti kontakt oslabljuje niti on puca.Nekada je bila iskra a sada je PRC. Pali i sad ali mnogo slabije i duze greje.

ma pali meni i sada,samo me zanimalo jer grejac nikada nisam cuo da pukne,kad ga pipnem sa spoljasnje strane on je topao e sada jel samo zari ili pali to ne znam,jedino da ga skinem pa da vidim kad ga razvijem ili postoji neki drugi nacin da se proveri,mada mi je stari grejac bio dosta topliji spolja kada se pipne od ovog ''iskrinog''

Možeš da ga probaš slobodno tako šte ćeš ga skinuti sa usisne grane i povezati gorivo i struju na njega. Kleštima drži grejač pritisnut na masu i zagrej ga preko brave. Samo ne okreći ga ka motoru i pazi da ne spojiš + na masu. Prvo će se užariti a onda i pustiti plamen.
Dosta toga vam zavisi i gde je povezan grejač jer može biti na ono malo rezervoarče preko koga ide povrat i u stvari to i jeste rezervoar za grejač, a može biti povezan i sa filtera nafte pa onda valjda ima slabiji pritisak na grejaču i pusti plamen tek kad se zavergla i kada pumpa nadruka pritisak. U svakom slučaju kada je rezervoar gore a slavina mu je sa donje strane trebalo bi da radi i bez AC pumpe samo ga je teže ozračiti
Inače ovi današnji grejači nisu baš nekog kvaliteta. Probao sam razne ali ili ne greje ili izbija osigurač ili ne baca naftu. još uvek imam jedan Iskrin iz prve ugradnje koji šetam po potrebi i radi odlično

Gejac radi na slicnom principu kao i termostat vode,kako se zica usijava tako greje taj srednji mehanizam u kom je najverovatnije ziva/nisam bas siguran/ i koji je u stvari ventil i najcesce mu se to kvari i tad on vise ne pusta naftu i zato nema taj pucanj onda i kao takav potpomaze motoru sa samo zagrejanim vazduhom ali nema punog efekta ako nema pucanj tj nafta i vatra u grani.Sto se tice ac pumpe da moze bez nje nebi je ni ugradivali vec bi bio suvisan deo,bos pumpi treba taj mali pritisak od dabi lakse usisavala naftu u njene elemente ili glavi kod rotacione.Ja sam na 533 imao na leru onaj njen tipican neujednacen broj obrtaja tj malo poveca pa smanji rad a kada sam stavio novu ac pumpu to se izgubilo i dobio ravnomeran ler gas.Drugi primer sto sam cuo od prijatelja...otera on traktor mehanicaru na generalnu ali ga mehanicar malo poceo razgledavati jer mu bilo malo sumnjivo da se radi generalna prema onome sto trenutno vidi,a vlasnik se zalio na tesko paljenje i hladan i vruc i kako tromo prima gas nema snagu kao sto je nekad imao,i na insistiranje majstora promene oni prvo samo ac pumpu...i traktor se preporodio odmah poceo normalno da prima gas i cak da pali,ne secam se samo da li je bio u pitanju 533 ili 539.

zanci mora da se skida,za ostalo znam kako cu,dobro me podseti to da ne okrecem prema motoru,mozda bih se tu zeznuo da potpalim malo nafte oko motora :cvetic:

Otac kupio pre neki dan za 539 original iskrin za 800-900 din, odavno crkao a nikako da se zameni..

0112628a37e7b5bb39196237bebd76fb.jpg

Nazad
Vrh