vlada90
Član
Meni imt lepo prima gas i radi u 1oj,jedino na brdu orem u sporoj,isti slucaj je i sa rakovicom,na ravnici uvek 1va i odlicno ide
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Cuj... svaki IMT ore u 1. direktnoj, ako ne ide i de 3. spora i to je TO. ako mora ispod 3. spore, dizi plug i kuci. Tako je i brena zamisljena da je 4. spora glavna a u laksoj zemlji 5. spora i tocka. Masa ljudi ne cita upute od traktora i ne gleda putne brzine u pojedinim stupnjevima prijenosa i onda "ORANJE MORA U PRVOJ" "NE SMIJE U SPORIMA" "TU NESTO NE VALJA" i slicne nebuloze.
Bio je jedan covjek iz Backog jarka kod rodbine u susjednom selu i tako kroz pricu mi kaze da radi 600-700 jutara ovisi kako koje godine i da brenu ne kupujem jer je to krs od traktora. I pita me s kakvim plugom mislim orati i ja kazem 3x14" na sto je on rekao da nece moci. reko, 4. spora i nema da ne ide na sto je samo rekao da nemam pojma da u sinhroniziranim brzinama ne smijem orati. Pokusao sam mu objasniti gdje se na breni nalazi 4. brzina ali me prekinuo i rekao da je imao silom prilika 5106 i kod njega je godisnje orao taj traktor 150 jutara i da mu je to maksimum i obavezno 3. sporom... Sad si ja mislim, nisi ti u nju ni sjeo, nit znas raspored brzina i pricas mi da je to krs od traktora a kod tebe orala godinama 150 kj... Dogovorili smo se kad iduci puta dodje da cu ga odvesti do mene da vidi moju masineriju i da mu pokazem shemu brzina jer ja nisam odustajao od moje sheme.
To su jedne zablude zato sto je tesko procitati upute koje se davaju uz traktor, mnogi ne znaju da se zglobovi prednje vuce na breni podmazuju, da nisu kao na malim traktorima zatvorenog tipa i takve sitnice koje puno znace za traktor. Dosjetili se ljudi petljati po mjenjacu da traktor ore 1. direktnom, jer ga "inzenjeri nisu dobro napravili"... Neki iz mog kraja su na silu orali sa standardnim mjenjacem isto 1. direktnom pa duboko koliki je plaz.
Cim sam doterao traktor kuci, nabavio plug, za pola sata sam bio u brazdi. pokusam 4. sporu ide fino, pokusam 5. sporu ide fino, pokusam 1. direktnu ide fino ali u brazdi jako sporo prima gas. Brat je iz vana gledao i kaze da u 4. ne dimi nista u 5. dimi malo, skoro neprimjetno a u 1. dimi cjelom duzinom njive... Onda brena uz sve moguce probleme s mjenjacem jos ispadne i velik potrosac, pa se trga ovo pa se trga ono...
ciro, hvala na podrsci
Vlado, naglasavam da nisam radio s vecim IMT traktorom od IMT 5136 i on ima raspored brzina kao i ostali traktori te serije. Oranje preporuceno u 4. sporoj ali kako ciro kaze, dzabe je pojedincima govoriti, neka rade kako zele, ne petljam im se...
Imam ja i IMT 539 i 549 DV. Oba su uvijek u normalnim uvjetima orali dvobraznim plugom u 1. direktnoj. na 539 po potrebi 3. spora, cesto i spera. na 549 po potrebi 5. spora ali rijetko posto je na 549 1. direktna sporija nego kod 539 i prednja vuce mu pomaze pa je 90% orano 1. direktnom i s njim bez neke velike muke i naprezanja.
Dakako, u svim slucajevima ovisi ponajprije o stanju zemlje, vremenskim uvjetima, uvjetima na njivi, o stanju traktora i o stanju i vrsti pluga (ne vuku se svi plugovi jednako tesko u svakakvoj zemlji)... no u standardnim, normalnim uvjetima svi traktori do 51xx serije bi trebali oranje obavljati u 1. direktnoj (s pravilno odabranim plugom za uvjete u kojima se agregat nalazi) a ovi u 4. sporoj. Kazem, ne znam aspored brzina na 5170 i vecim strojevima posto je tu ZF mjenjac u igri i nisam nikada ni sjedio u takvom traktoru...
ima u mom selu 540... ima finu brzinu u 1. a vuce OLT slavonca za sobom 2x12" izuzetno lak plug za oranje ali nije za neke dubine. max mu je 25cm i na toliko ore vecina u mom kraju. traktor je kupljen 1978 ili '79 u NS na sajmu i kako je covjeku receno da je to prvi 540 s IMR motorom... Tek je lane dobio prvu generalku na motoru ali je tri puta lomio konusno-tanjurasti par i treci puta mu je mjenjano kuciste jer vise nisu imali gdje staviti lezaj...
moj 540 je isto (sajmski primerak )kupljen 79 na sajmu motor mu je radjen 4 puta par puta osvezavan ali mu pritisak ulja i dalje drzi 2,5 bara menjac je remontovan 90. godine i lamela prosle godne , sto se guma tice meni su 12-ke brzi je od 539 dosta a i od 542 sa 11. gumama nekad kad je bila kriza nabavio cale 13-ke miselinnke iz italije polovne i sa njima nije bilo teorije da ore prvom nego menjali pa stavljali od trojke 11ke
inace ja mojim 540 vucem regenta 12coli starog 60 i neko godiste kad su dobri uslovi prvom brzom kad je brdo mora treca spora dok imam i 755 vk njega vuce 1 u svim uslovima
a dubina nije ispod 25 nikad da napomenem da traktor ima vodu u zadnjim tockovima i tegova sigurno 150 kila
Bobo koliko si puta radio konusno tanjirasti na 5106 ??