IMT

EEEEE sad vi kudite IMT traktore(ko ih kudi), pre neki dan mi je crkao merač za gorivo, ispao iz rezervoara i ja ga zaorao :zli:

Kad sam došao kući nije mi bilo teško da nabavim nov. A cena 0 dinara.
:haha: :haha: :haha: :haha:
 
Evo mene sa slikama:
1003582sp6.jpg

1003584lb9.jpg

1003583tz5.jpg
 
Zakon traktor. Imam isti, doduse izgleda malo lepse :D Cak smo i iste alternatore ubudzili :osmeh: . Jedino imam kompresor, a ti nemas, i imam onaj praistorijski filter za ulje, kod koga se menja samo umetak :udri:
 
Nije moj, od poznanika je, pa sam ga usliko dok sam bio kod njega.
 
Mislim da sam nešto slično, poput one donje kabine za Rajku, video proletos na sajmu u NS, negde pored štanda Morava Požarevac.
 
Vezano za rad hidraulike kod IMT-a. Onas stalno radi, nemoš ju isključit. Kad joj sa "kockicom" zadaš otpor onda ona prati taj otpor što će reći da kad plug naiđe na lakšu zemlju orat će dublje jer je otpor manji, a kad plug naiđe na tvrđu zemlju onda će orati plći jer je tu otpor veći
. To sve važi kad je ručica na istom položaju, Jasno ti dok oreš ako žeiš zaista konstantnu dubinu oranja onda stalno tu "kockicu" dižeš na mekanoj a spuštaš na tvrdoj zemlji. Ako nisi skužio reci pa ću probat drugčije objasnit.
 
To je ok ali ako plug šeta kako se sila prenosi na zadnje točkove . Zar nebi bilo bolje koristit regulaciju položaja i onda imaš kon. dubinu oranja.
 
~Kiki~ je napisao(la):
Sta znači izvući "više snage" hidraulike

Evo da pokušam ja malo da ilustrujem kako radi ta IMT-ova hidraulika u oranju. Plug kad ore (ide kroz zemlju) pruža određen otpor traktoru koji ga vuče. Ovaj otpor zavisi od više stvari (otpora zemljišta, dubine, podešenosti pluga, stanja raonika...). IMT traktori prilikom oranja u tkz. režimu kontrole vuče (ili narodski rečeno u plivajućem položaju) dubinu regulišu prema tom otporu. Evo i kako:

Kad kreneš da oreš kuglicu spustiš na "fast" a kockice postaviš negde u položaj između dve tačke i ako vidiš da je plitko guraš ih dole a ako je duboko vučeš ih gore na kvadrantu. I recimo da si pronašao takav položaj kockica da plug ore na željenoj dubini. To ustvari znači da si sa kockicama podesio određeni otpor koji plug pruža pri oranju. Ukoliko plug naiđe na zbijenije zemljište automatski će pružiti veći otpor i IMT-ova hidraulika će malo podići (poplićiti) plug toliko da plug ponovo ima onaj otpor koji si podesio sa položajem kockica (sad plug ide pliće ali je tvrđa zemlja pa ima isti otpor kao kad je išao dublje u mekšoj zemlji). Ako pak plug naiđe na mekše zemljište njemu će se smanjiti otpor (u odnosu na onoj prvobitni na kom nam je plug išao na željenoj dubini) i hidraulik će dopustiti da plug potone još malo (svaki plug teži da se sam uvlači u zemlju i ako ga niko ne zadržava potonuće na maksimalnu dubinu) sve dok ne dođe do takve dubine na kojoj se izjednači otpor pluga sa onim prvobitnim podešenim otporom pluga i tu ga hidraulik preko svojih poluga zadrži da ne ide dublje, odnosno održava ga na toj novoj dubini.
Dakle ako se kockice postavljaju niže na kvadrantu podešava se hidraulik da reaguje na većem otporu pluga (što nama praktično znači veća dubina) a ako se postavljaju višlje onda je podešenje hidraulika takvo da reaguje kod manjeg otpora pluga (praktično znači na manjoj dubini). Ovo je i objašnjenje zašto ne mogu da budu stalno isti položaji kockica na kvadrantu za određenu dubinu, već se podešava posebno za svaku njivu. (Dakle dubina odgovara određenom otporu koji plug pruža a taj otpor ne zavisi samo od dubine i recimo da hoćeš da oreš na 25 cm. Na 25 cm u mekanom zemljištu je manji otopr pa kockice treba postaviti višlje na kvadrantu a na 25 cm u tvrdom zemljištu plug pruža veći otpor i kockice treba gurati niže na kvadrantu - znači za istu dubinu imamo različite položaje kockica.) Naravno ovo samo možda izgleda komplikovano ali u stvari nije i to se sa praksom stekne osećaj gde je pravi položaj kockica prema određenoj njivi za željenu dubinu, (a ko ne stekne taj osećaj lepo izađe napolje i izmeri na kojoj dubini ore pa prema tome koriguje podešavanje položaja kockica :osmeh: ).
E sad se vidi da se kod ovog načina regulacije hidraulika ne dobija striktno jedna dubina oranja na celoj njivi već ona malo varira prema uslovima oranja (recimo imate mesto gde je ležala voda u doljama ili naiđete na trag gde je išao kombajn... uglavnom na tvrđa mesta, i tu će hidraulik malo poplićiti plug). Ima lek i za ovo. One kockice koje sam stalno spominjao su ustvari jedna kockica koja može da se pomera i druga koja se fiksira (to je ustvari samo graničnik za ovu kockicu koja se pomera (gornja)). Kad se podešava dubina oranja podešava se tako da su obe kockice jedna naspram druge i kad se nađe željeni položaj ona donja se fiksira u tom položaju (ima onaj nareckani veliki šraf iza koji se stegne rukom) a gornja kockica sad može da ide još malo (koliko dozvoljava graničnik tj. donja kockica) gore ili dole od tog fiksiranog položaja. A to je sve tako napravljeno da ti kažiprst "sedne" u donju kockicu a palac dođe na gornju kockicu i onda lako možeš da pomeraš gornju kockicu. Sad kad se naiđe na zbijeniju zemlju (npr. trag kombajna) gurne se gornja kockica dole toliko da se ponovo dostigne potrebna dubina a kad se prođe taj zbijeni deo jednostavno se vrati na početno mesto naspram donje fiksirane kockice. Analogno je i kad treba poplićiti rad pluga da ne ide na veću dubinu od željene. (Ja na nekim njivama na pjedinim mestima imam plitko žutu zemlju i onda kad dođem do tog mesta jednostavno poplićim oranje da ne bih izoravao tu žutu zemlju.)
Ima tu još malo i podešavanja sa kuglicom. Ona u donjem delu svog kvadranta ima položaje gde se reguliše brzina reagovanja i na "fast" je najbrže reagovanje a na "slow" najsporije i naravno između ta dva položaja. E ova brzina reagovanja je ustvari brzina dopuštenja hidraulika plugu da potone kad naiđe na mekše zemljište. (IMT-ov hidraulik je tako konstruisan da može samo da podiže poluge ali ne može i da ih prisilno spušta. To radi tako što se kod dizanja dovodi ulje u cilindar koje potiskuje klip koji potom diže poluge a kod spuštanja se samo dopušta ulju da istekne iz cilindra i onda težina tereta na polugama (a kod pluga i sila njegovog samouvlačenja u zemljište) spušta poluge dole. Ovu regulaciju brzine reagovanja zamislite kao jedan ventil kojim ograničavate brzinu isticanja ulja iz cilindra hidrauličnog klipa i tako omogućite da se brže ili sporije poluge spuste usled sile uvlačenja pluga u zemlju.) To praktično znači da kod sporijeg reagovanja hidraulika imamo manje oscilacije u dubini oranja ali ja ga uvek držim na najbržem reagovanju.
Još nešto o tome kako hidraulik oseti promene otpora koje plug pruža i prema toj promeni koriguje dubinu. Plug se kači na kolenastu osovinu, plužno telo je ispod a kupa (piramida) pluga je iznad kolenaste osovine. Tako se ustvari dobija jedna osa rotacije oko kolenaste osovine i kad plug teži da se zabija u zemlju kupa teži da priđe bliže traktoru i preko poluge - top linka ( srednja tačka, gornja poluga, topling - kako je ko već zove) pritiska zglob na hidrauliku koji tako oseti da se plug zabija i malo ga digne tako da nestane taj dodatni pritisak na zglobu (mesto gde se kači toplink na hidraulik). Isto je i ako npr. točak traktora naiđe na neki brežić onda se u zglobu umesto pritiska javi tegleća (izvlačeća) sila i hidraulik onda produbi dubinu kako bi neutralizovao ovo poplićenje pluga usled nailaska točka na breg. Zbog ovoga se i zove plivajući hidraulik jer održava stalnu dubinu nezavisno od terena po kojem ide traktor (ako ide po grudvama ili rupama - da budem jasniji). (Naravno sada je jasno da za pravilan rad hidraulika ne sme da bude lufta na spojevima (u klinovima) toplinka sa traktorom i plugom kao i na spojevima poluga sa kolenastom osovinom.) Najlepše od svega je što su ova reagovanja hidraulika tj. korekcija dubine praktično kontinualna i ne osete se uopšte (ako je ispravan hidraulik) dok kod nekih drugih traktora to reagovanje u plivajućem položaju nije trenutno i oseti se praktično cimanje hidraulika kad reaguje. To naravno doprinosi da traktor uvek radi sa istim opterećenjem u toku brazde i da vuče uvek mirno i jednolično bez cimanja.

E sad napokon dolazim do onoga što si ti pitao, tj. kako traktor izvlači dodatnu snagu iz ovakvog načina rada hidraulika. Traktor ustvari ne dobija neku veću snagu pa da zbog toga bolje vuče već ustvari dobija bolje prijanjanje na zemlju i tako smanjuje proklizavanje pa iz toga prizilazi da bolje vuče. Dakle iz prethodnog se vidi da hidraulik praktično stalno po malo podiže plug (koji opet uvek teži da se zabija dublje u zemlju i tako se ustvari dolazi do ravnoteže između sile dizanja hidraulika i sile poniranja pluga u zemlju, tj. plouge traktora istovremeno i vuku i drže plug na željenoj dubini) i kad traktor nešto diže automatski se točkovi traktora nabijaju u zemlju (bolje pritiskaju na zemlju - kao da traktor ima više sopstvenih kilograma) i tako ostvaruju bolju vezu sa zemljom i ne dolazi do proklizavanja (ustvari proklizavanja uvek ima u nekoj meri ali se ovako smanjuje) odnosno snaga traktora se preko točkova prenosi u krertanje i traktor bolje vuče. To je naročito vidljivo ako je zemlja tvrđa ili klizavija.

Sad kad sam sve ovo napisao vidim da je to praktično novi "Rat i mir" al' ću to ipak postovati jer se sećam kako je meni bilo kad sam počinjao sa oranjem i kad su mi poneki objašnjavali gde treba da stoje ručice hidraulika ali nisu znali da objasne zašto a mene je baš to interesovalo. Ako nekom početniku sa IMT-om ovo bar malo pomogne isplatiće se ovo silno kucanje u sitne sate.

:ppozdrav: :ppozdrav: :ppozdrav:
 
~Kiki~ je napisao(la):
To je ok ali ako plug šeta kako se sila prenosi na zadnje točkove . Zar nebi bilo bolje koristit regulaciju položaja i onda imaš kon. dubinu oranja.

Eh sad vidim da je Bećarina pusta ovde odgovorio kako radi IMT-ov hidraulik a ja se ubih od kucanja u Zetorovoj temi, no nema veze :D , imaš tamo objašnjenje kako se ta sila prenosi na točkove. A što se tiče ove regulacije položaja, tu imaš konstnatnu dubinu samo ako je njiva idealno ravna a to nigde nije slučaj. Recimo da sa prednjim točkovima naiđeš na brežić, grudvu ili sl. onda ti se praktično izdiže prednji deo traktora a zadnji deo (a ovde je zadnji deo plug jer je u ovoj regulaciji plug čvrsto spregnut sa traktorom) onda ide dole i imaš veću dubinu oranja. Kad ti prednji točkovi pređu preko te prepreke i potom na nju naiđu zadnji točkovi onda zadnji deo traktora postaje višlji i plug se izdiže i ide pliće. Sad zamisli kako izgleda tu gde je plug prošao, prvo dublje pa odmah potom pliće. U sledećem krugu ta neravnina će se uvećano iskopirati. Tu ravnog oranja nema. Plus što još traktor u tom režimu ostvaruje prijanjanje na zemlju samo na osnovu sopstvene težine i ako naiđeš na teže uslove on će proklizati (šlajfovati) i gubićeš na brzini a dobićeš na potrošnji :D . Ovo oranje u režimu regulacije položaja ja koristim samo kod zatvaranja razora i završavanja uvratina jer mi je onda bitno da plug ide sasvim plitko.
 
i kako ide:haha:nebih rekao da ide bas nesto bez ljutnje ali mala mu bas snaga!!!!zeleo bih bas da cujem kako se ponasa i dali mu to pomaze:haha: :sta:
 
kombajner je napisao(la):
i kako ide:haha:nebih rekao da ide bas nesto  bez ljutnje ali  mala mu bas snaga!!!!zeleo bih bas da cujem kako se ponasa i dali mu to pomaze:haha: :sta:

Nemam pojma imam samo sliku, nemam informacija. Ona mu pomaže sigurno bez obzira na "malu" snagu.


Neznam čija je prednja vuča, a pogon je sa desne strane, ide iz diferencijala (predpostavljam da pogon dobiva sa konusnog zupčanika).
 
E da je ovakav traktor imao onaj sa posta Nikad ovako!, verovatno se ne bi prevrnuo i polomio rebra. :haha:
 
Nazad
Vrh