IMT

Koliko znam gume za 560 uske su 12,4-32 tako da i 539 moze s njima bez problema, iako za soju i manje meduredne razmake ide 8,3 ili 11,2

Evo, NAPOKON sutra idem u servis da pravimo spisak djelova koje treba kupiti za remont traktora... Dugo im je trebalo al sta ces.

Danas kompletno kvacilo odvezeno u servis koji se time bavi i rekao je majstor da to uopce nije nista strasno i da je lamela vec prije prenitavana ali da nije uraden dobar posao. Rekao je da ce ova koju on napravi biti kao tvornicka ako ne i bolja zbog kvalitetnijih materijala danas nego prije 30 godina. Potisna ploca na korpi ce se poravnati kao i zamasnjak i jos ide brusenje nekakvim brusom "na fino" i kaze da nema problema da ce to raditi bez greske.

A tek kad mu obruse zamasnjak, to ni u ferariju ne rade:cool:. Meni se cini Bobo da ce ti prodati i Londonsku maglu sa tom opravkom:osmeh:.

"Auuu! Ko ti je to radio?
- Prošli majstor
Prošli majstor? Uf ništa ne valja. Moraću to da odradim jer ovo kako je ranije rađeno, to tako ne može.
- Stvarno tako loše?
Mnogo loše! Veruj mi..."

Vidi se da su iz lemele izbaceni oni "feder limici" kako da ih nazovem. Drugo nista nije rekao da ne valja, samo mu mije jasno zasto su to izbacili kad su prenitavali lamelu, drugo NISTA. Kaze da je prijasnja lamela obrusila potisnu plocu da ova nikako nije mogla jer nije doslo do nitni, nego se ova lamela "ujela" prema neobradjenoj potisnoj ploci.

A tek kad mu obruse zamasnjak, to ni u ferariju ne rade:cool:.

Tokarenje i brusenje zamasnjaka se radi na svim mogucim i nemogucim strojevima. Za ferarri ne znam, nisam ga nikad imao ;) Znam za x slucajeva brusenih zamasnjaka na traktorima, kamionima i bagerima i nikad problema s time.

Radionica koja ovo radi koliko sam vidio ima 5-6 strojeva samo za obradu kvacila i imaju tamo djelo cudo korpi, lemela i zamasnjaka svih mogucih i nemogucih dimenzija. Vjerujem da znaju sto rade i dat ce mi i racun i garanciju na posao tako da meni bolje ne treba. Nudio mi je da lamelu nanita sa sinter plocicama, po njemu mnogo bolje al rekao je da je moj izbor. Posto je tvornicki obicna lemela, rekao sam da ju odradi kako je bilo original.

U Banja Luci ima firma koja previse potrosene tarne povrsine navaruje i obradjuje na tvornicke mjere, radili ljudi s mog terena za traktore i kombajne i svi ih hvale. Ni to se ne radi na ferarriju al sta ces...

Klizna povrsina zamajca i potisne ploce ima fabricki odredjenu ''povrsinsku hrapavost'', to je stvar poznata u masinstvu i ima i jedinicu kojom se izrazava. Sve ispod toga, a i preko toga (ako se iprevise fino obrusi) ne valja, mislim da u radionickom prirucniku ima podatak o tome. Tako da to brusenje ne mora da bude dobra stvar za tvoj zamajac i plocu. Ali opet IMT je to, moze on svakako.

Sve te delove koji se pominju su mahom izradjeni od sivog liva a mi to narodski kazemo Gus,njegova struktura je sitnozrnasta tako da ni nakon brusenja to nece izgledati kao ogledalo,i potpuno je u redu da se brusi,uostalom i diskovi novi kada se kupe su bruseni sve se brusi jer obrada na strugu je nikakva po tom pitanju.

Klizna povrsina zamajca i potisne ploce ima fabricki odredjenu ''povrsinsku hrapavost'', to je stvar poznata u masinstvu i ima i jedinicu kojom se izrazava. Sve ispod toga, a i preko toga (ako se iprevise fino obrusi) ne valja, mislim da u radionickom prirucniku ima podatak o tome. Tako da to brusenje ne mora da bude dobra stvar za tvoj zamajac i plocu. Ali opet IMT je to, moze on svakako.

Ako mislis na koeficijent trenja on je faktor koji ne zavisi od povrsinske hrapavosti. Za svaki materijal je razlicit a za liveno gvozdje je relativno visok, pa je taj materijal pogodan za takvu namenu. Prenos je uvek trenjem, a ne preko hrapavosti koja ako je veca nego sto je dozvoljeno jedino sto moze pomoci to je prekomerno habanje lamele.
Dakle, brusenje zamajca i potisne ploce nije pogresno.

Bruse se zamajci na automobilima koji ako se skine previse mogu imati problema sa radom kvacila , nije predvidjeno da se skida, kod traktora je to malo drugacije pogotovo kod tako "preciznih" izrada kao sto je IMT , pogotovo sto je obrada brusenjem gusa skuplja( mora biti koristenjem emulzija) nego obrada skidanjem strugotine sinter plocicama, ali ajde jos jedan nacin da oderu musteriju ako mogu.

Bruse se zamajci na automobilima koji ako se skine previse mogu imati problema sa radom kvacila , nije predvidjeno da se skida, kod traktora je to malo drugacije pogotovo kod tako "preciznih" izrada kao sto je IMT , pogotovo sto je obrada brusenjem gusa skuplja( mora biti koristenjem emulzija) nego obrada skidanjem strugotine sinter plocicama, ali ajde jos jedan nacin da oderu musteriju ako mogu.

Vidi ovako, poderana je potisna ploca jos od davno prije i netko od "majstora" je na tako deformiranu potisnu plocu ugradio novu lamelu koja je nanitana "direktno" bez onih limica izmedju srca i obloge tako da lamela ne "dise". Covjek koji radi moje kvacilo je rekao da se to bez problema moze pobrusiti da su radili i puno gore stvari i iza svojeg posla stoje. Lamelu ce nanitati novim oblogama koje ce biti deblje nego tvornicke bas da kompenzira to prekomjerno skidanje tarnih povrsina. Da je majstor los, ne bi mi ga preporucali drugi koji su zadovoljni njegovim radom.

Ako on daje garanciju na svoj rad, sta me briga. Ako se stogod razleti imam papir i mogu ga npr. tuziti za nadoknadu stete i ja opet dobar...

Inace od djelova za traktor ide novo suplje vratilo (na njemu je zupcanike 1. brzine), zupcanik od rikverca, zupcanik 2. brzine, zupcanik 3. brzine, zupcanik na gornjem vratilu koji salta 1.-R, spojnicko vratilo na koje ide lamela i na kojem je 5. brzina, nov sinhron (samo vanjski prsten), SVI lezajevi novi, SVE mesingane podloske nove, kriz diferencijala, reduktor brze-spore i jos kojecega i svacega raznih sitnih djelica, uskocnika, podloski i osiguraca...

Poslednja izmena:
Da ali se zamajac ne treba brusiti samo u delu gde naleze lamela vec se brusi i spoljni deo gde naleze korpa bez obzira da li su te povrsine u istoj ravni ili stepenaste,takodje to isto vazi i za korpu,i onda nema problema.

Sve je to meni jasno zasto se brusi ili skida strugotinom i zamasnjak gdje ide korpa i lamela , ali brusenje ide tamo gdje je vazno sacuvati i 1/10mm, jer je povrsina termicki tretirana gorenjem lamele, obradom strugotine treba ici dublje, ali to je vazno za neke auto zamasnjake a ne "preciznu" tehniku tipa IMT-a.

Mene ne zanima kojom tehnikom i kojim alatima ce se covjek sluziti. Ostavio sam mu i korpu, zamasnjak, sarafe i lamelu i on ce to uklopiti da pase jedno s drugim i uzet ce mi novce, izdat racun i cao, djaci...

Previse filozofije se pravi oko poravnavanja zamasnjaka i potisne ploce...

Ja sam se bojao da je pre duboko ostecenje na potisnoj ploci sto je covjek rekao da nije uopce strasno kako sam mu preko telefona objasnjavao. Prije ikakvog struganja naljegajucih povrsina na zamajcu ide nitanje deblje obloge na lamelu i onda spram tom debljinom i s debljinom obrusene potisne ploce i zamasnjaka se preciznije racuna koliko treba brusiti lezista korpe na zamajcu. Prica da se na istu mjeru brusi i zamajac i naljegajuce povrsine korpe ovdje ne drze vodu posto je deblja lamela u igri.

Nazad
Vrh