IMT

- - - - - - - - - -

Druze ja na 540 ugradio hidraulicni volan zbog toga,sve novo i opet nisam mogao pohvatati tockove po asfaltu.:ppozdrav:[/QUOTE]

Pa zato sam i mislio da kupim kompletno kuciste samo da se zasrafi za menjac i volan da se stavi, valjda ce u tom slucaju nekoliko godina biti u redu. Osim ako negde ne ostanem bez volana.:haha:

Covijek kaze da se okrece rotor pumpe, ako se okrece, onda bi treba biti ok, i ako je podmazana, bojim se vlage iz zraka, pumpa stoji sigurno 25-30 godina....a to nije malo

Ili gumice od stajanja da nisu popucale ili nesto slicno, da ju montiram, a ona curi na sve strane

Al sto kupiti da valja? Od kojeg proizvodaca?

Kolega kaze da onaj dio gdje idu kuglice nije bio toplinski obraden, i da se to istrosilo.....

Silom prilika smo dva puta montirali indijsko vreteno i "burence" u puz volana... Treca sreca kupili po duplo skupljoj cjeni original IMT i redi vec dugo, dugo bez greske. Kad je traktor bio na generalnoj kod majstora prije 5-6 godina dogovoreno je da zamjeni oba segmenta u kucistu volana i sve pikse jer se dosta klimalo. Kad smo pravili racun kaze "zamjenio sam samo jedan segment, da sam uzeo obadva to bi vam bilo preskupo" Godinu dana poslije je poceo desni tocak opet plesati...

Tko god je stavljao turske ili indijske djelove u puz volana na 539 se nije usrecio. Sad kako 539 radi lakse poslove, vjerujem da bi turski ili indijski trajali duze ali opet nije neka kvaliteta (bar kad smo mi vreteno mjenjali).

@ivanz ništa ti ne garantuje da je pumpa ispravna ako se okrece rotor dok se ne skine zadnji dekli na pumpi jer može da se desi da je crkla hidraulicna glava a što se tice gumica imaš svega 4 komada na osovinicama za gas i gašenje 2 po osovinici jedan dihtung na poklopcu odozko i na poklopcu sa strane i to je sve što se tice dihtuga i gumica

- - - - - - - - - -

http://prntscr.com/du9i2e pod 1 se šeluje gas to jest pomeranje ventila za pod brojem 53 ,2 tu se šteluje ugao pred paljenja na nekim to se može odraditi i rucno ima na donnjem dekliji kao na ventilu za vazdu na buretu onaj deo što ispusta kondez se povuce i daje se veci ugao pred paljenja ko je vozio zastavi kamio imali su to da povucu kao sauh , 3 ono što je postavio bobo a 4 jepodloška kojom se šteluje ugao manji ili veci sve zavisi kolika se debljina podloške stavi

- - - - - - - - - -

https://youtu.be/kbdEUYBukEs rad boš pumpi

- - - - - - - - - -

https://youtu.be/kqDBMLB7jcY

Ja sam dobio pumpu od 558 skinuo poklopac i nisu isti brojevi ljepo ju spakaovao i nek stoji.
Meni neće trebat moja je razlika u dva broja .
Problem je s tim pumpama sve nam je isto a samo na oko.

@ivanz ništa ti ne garantuje da je pumpa ispravna ako se okrece rotor dok se ne skine zadnji dekli na pumpi jer može da se desi da je crkla hidraulicna glava a što se tice gumica imaš svega 4 komada na osovinicama za gas i gašenje 2 po osovinici jedan dihtung na poklopcu odozko i na poklopcu sa strane i to je sve što se tice dihtuga i gumica

- - - - - - - - - -

http://prntscr.com/du9i2e pod 1 se šeluje gas to jest pomeranje ventila za pod brojem 53 ,2 tu se šteluje ugao pred paljenja na nekim to se može odraditi i rucno ima na donnjem dekliji kao na ventilu za vazdu na buretu onaj deo što ispusta kondez se povuce i daje se veci ugao pred paljenja ko je vozio zastavi kamio imali su to da povucu kao sauh , 3 ono što je postavio bobo a 4 jepodloška kojom se šteluje ugao manji ili veci sve zavisi kolika se debljina podloške stavi

- - - - - - - - - -

https://youtu.be/kbdEUYBukEs rad boš pumpi

- - - - - - - - - -

https://youtu.be/kqDBMLB7jcY

na kraju, po tvom mišljenju, jel se ta pumpa od tamića 2001 može napakovati da bude kao od 560????

- - - - - - - - - -

a ti sa tim imt 5270, nemoj ni snimati ako nećeš snimiti barem 5-6 minuta video.....ima nas koji bi htjeli više vidjeti taakv traktor u radu.....

može kolga da se napravi sve dobar majstor pregleda da nije oštecena hidraulicna glava sve ostalo se menja (manje košta prsten krilca ventil dozirajuci ) razrade se delovi koji su zapekli od stajanja da nije zadnja dekla ukopana mogo da može da se poravna našteluje i ima da radi

znači da bi se to isplatilo kupiti, jer kako sam pisao, 560 nebi prodavao, nikako......moja na traktoru suri na onom poklopcu, sada moram uzeti set, i predihtati, pa ako uzmem ovu novu, da odnesem majstoru, da to sredi.....al koliko bi to koštalo i pitanje da li se isplati

pre same kupovine ako je moguce probati jer i nije to jeftina invensticija kupiti nešto a ono ne vredi uloženog ,cene neznam reglaže i delova ako ti je stara pumpa dobra predihtuj dali na poklopcu ili na šrafovima koji stežu poklopac imaš male podloške od klingerita

Ovdje jedan majstor cim mu doneses rotacionu pumpu, bez obzia na kvar rastavlja cjelu cisti i mjenja SVE brtve plocice i gumice. Taj rad i podesavanje naplacuje 600kn (80€), naravno bez ikakvog racuna. Ako treba stogod mjenjati, mjenja i naplati samo dio (ruke su naplacene u rastavljanju i prebrtvljavanju kompletne pumpe. Ako ode glava na pumpi, ni naplacuje jos 700kn pa ti vidi jel se isplati nositi pumpu majstoru ili kupiti novu... Zaplombira pumpu svojim plombama i daje garanciju na rad i djelove sve dok su plombe citave. Kad sam ga pitao koliko traje ta garancija, nije nista rekao sve mi se cini da je garancija do kapije al jos se do sad koliko znam nitko nije na njega bunio.

Drugi majstor mi je uzeo jednom 600 jednom 500kn samo da otvori pumpu i zamjeni ventil za gasenje, tad jos nisam znao da ga izvadim i ocistim sam. Svaka skola se dobro placa ;)

Sad se iskreno i bojim samo otici kod bosiste u avliju...

@bobo ako misliš pod britve -krilca i prsten to racunaj kao" potrošnu stvar" na oko se vide ako su krilca otišla imaju na sebi oštecenja na onom delu po kojem klize po prstenu ,ventil se može cistiti malo naj sitnije vodene šmirgle (upotrebiti naftu) i pastu za poliranje najsitnije granulacije to važi i za klip ispod sita jer i on hoce da zariba od lošeg goriva.vidim da ste imate loše majstore (deri kože )

Ne britve... BRTVE ( zaptivke, dihtunzi, kako ih ko zove)

Jbg, i covjek kod kojeg smo isli u BiH je isto uzimao dosta para za popravak moje rotacione i komsijine linijske... Meni uzeo 100€ a komsiji uzeo 100KM (50€) katastrofa su bosisti ovdje a nemas nikog dobrog da moze izdati racun, garanciju... A IMT ko IMT navjek nesto curka iz pumpe ili lose radi motor. Sad opet moram ici majstoru s pumpom od 549 jer mi se cini da je bilo vode u njoj i da se smrzla i razbila kuciste pumpe... No to jos treba vidjeti. Linijska na 539 nikad nije podesavana samo je jednom zamjenjen feder sto vuce letvu unutra i drugo nista a traktor 81.g.

Pricajte o linijskim pumpama sta hocete ali meni su one ZAKON, bar kad se o IMT radi. Gutaju svakakav krs i koliko po mojoj okolici vidim nitko osim mojeg komsije nema problema s linijskom pumpom a rotacione se skidaju dosta cesto.

Te rotacione pumpe hoce da vremenom zaribaju. Cak iako su namontirane na traktor i ima goriva u njoj. Imao kum takav slucaj da je 560 samo povremeno palio (dosli zapadni traktori a 560 hoce samo da kupe preprodavci bud zasto) i desavalo se da motor neravnomerno radi i nekad zaglavi na gasu.
---------------------
Bobo ima i kod nas takvih majstora. Kod jednog cim odneses rotacionu, u 90% slucajeeva je otisla glava i nju papreno naplati, a uradi kako kad. Nekad radi a nekad ne. I meni se cini da su linijske dosta pouzdanije. Gutaju sve i svasta a i jednostavnije su od rotacionih. Do sada nismo imali problema sa pvp i diznama ni na jednom vozilu, ali ako dodje znam da bi radio kod Cadje u Bogaticu. jeste skup ali sam za njega cuo samo reci hvale.

Poslednja izmena:
skidaju se cesto jer su ostljivije nego liniske, feder jedino ako je pukao mora da se zameni ako se skupi malo se rastegne i gotovo na liniskoj se treba cešce cistiti onaj mali filter ispod pklopca http://prntscr.com/dug1km jer se zapuni a obavezno ispod staviti ravnu podlošku pre vracanja pokopca ,ne mora uvek da curi iz pumpe da se to sredtit i u kucnoj vraijanti samo treba znati kao i gde curi pa da se to sredi ,ako ti je razbila kucište nađi neko od nekog tragtora što je crkla glava i da se prepakuje

- - - - - - - - - -

zaribaju od lošeg goriva jer njih gorivo podmazuje i imaju malu toleranciju-zazor nego elementi na liniskoj pumpi ,ato što zaglavi na gasu ne radi dobro regulator zaglavljuje(dali je rotaciona ili liniska ) upitanj

Evo kad men rakovica nije htjela da pali topla ( polij vodom pumpu upali) odnio bosisti , isprico mu sta je i kako da bi mi on na to reko. Otiso rotor on ti j 150€ mefin cini mi se, plus ruke i dok se jos sta promijeni u pumpi sto treba bolje ti je otidji i kupi novu. Ja poslusam covjeka odem kupim novu 290€. Meni je taj bosista ispo fer i korektan i taj ce siguran sam uvijek imat posla

Nazad
Vrh