IMT

Шта мислите да је боље за 560 који барата са виљушкаром да ли 14 или 16?

Da li je neko primetio razliku u radu, nekim teskim radnjama izmedju 560 sa 14.9.28(ako se ne varam za ova dva drga broja) i 16.9.28? stavili smo pre par godima uze tockove, 14ke...ali kao da je izgubio snagu traktor, cuo sam skoro da je to moguce i da moze da zezne diferencijal kod traktora te uze gume....da li je neko imao slicna iskustva?

Razlika je dobrana. Ako je malo vlazno 560 sa 14- icama u oranju slajfuje, dok sa 16- icama ide. I u transportu po blatu 16-ice prolaze mnogo bolje. 560 i onako samo proklizava, a sa 14-icama skoro pa neupotrebljiv.

Sa 14-kama motoru je lakse jer moze da proslajfuje,dok kod 16-ki je manje proklizavanje pa se oseti nedostatak snage motora.

Nije sa 14-kama motoru lakse jer moze da proklizne, kakve to veze ima , obim gume je manji samim tim nesto malo sporiji bude( i jachi) mozda koliko sam racunao oko 1km/h sto u oranju mnooogo znaci

kod nas skidaju 16-ke i stavljaju 14 ke jer lakse ore traktor i tad moze prvom uvek da ore, sa 16.9 je lutrija kad dodje godina kao ova treca sporohod ne gine ,

Nije sa 14-kama motoru lakse jer moze da proklizne, kakve to veze ima , obim gume je manji samim tim nesto malo sporiji bude( i jachi) mozda koliko sam racunao oko 1km/h sto u oranju mnooogo znaci

kod nas skidaju 16-ke i stavljaju 14 ke jer lakse ore traktor i tad moze prvom uvek da ore, sa 16.9 je lutrija kad dodje godina kao ova treca sporohod ne gine ,

Ja sam gledao kako oru ovi sa 14-icama i ne bi ih nikad stavio. Kad komsija ode kuci zato sto mu traktor proklizava ja ostajem na njivi. Gledao sam i jedan 560 u snegu sa praznom prikolicom kako kopa( vise puta me je gledao i u njivi i u transportu pa je resio i on da stavi 16- ice). Kod mene su manje gume stavljali zato sto su znatno jeftinije. Sto se oranja tice nikad nisam orao 3. sporom, u normalnim godinama orem sa plugom 70cm zahvata, a u ekstremnim sa 50cm zahvata.

Iste su mi obe gume 14...uzete zbog spartanja i prskanja, ali sam pre imao 16 i cini mi se da je mnogo bolje orao i radio teze poslove sa njima....hvala vam u svakom slucaju na odgovorima! :ppozdrav:

Ja sam gledao kako oru ovi sa 14-icama i ne bi ih nikad stavio. Kad komsija ode kuci zato sto mu traktor proklizava ja ostajem na njivi. Gledao sam i jedan 560 u snegu sa praznom prikolicom kako kopa( vise puta me je gledao i u njivi i u transportu pa je resio i on da stavi 16- ice). Kod mene su manje gume stavljali zato sto su znatno jeftinije. Sto se oranja tice nikad nisam orao 3. sporom, u normalnim godinama orem sa plugom 70cm zahvata, a u ekstremnim sa 50cm zahvata.
dodjes sa sesnaesticama i 70 cm zahvatom pluga i gledas mene kako orem a ti nebi mogao zapeti. trecom sporom bi mu dusa u nosu bila. vise bi stajao nego isao. kod nas je teska zemlja i skidaju ljudi 16 i stavljaju 14 jer bude malo sporiji traktor samim tim i jaci na tocku. ovde se 560 kolje sa 756 plugom. kad je susna god ide prvom kad je kisna treca spora ne gine. Da se razumemo ispod 30 cm ne orem

Sent from my LG-D802 using Tapatalk

belorus 82 nosi 13.6 gume , bez prednje vuce vucice 560 sa 16-kama kuda ocete. bitna je tezina.
pa kod kuma na glanc novom massey fergusonu su gume 16.9 koji ima 130 konja. znaci po vasoj logici on ni ne moze orati jer su uske gume a vuce kuhna 3x40 zahvata lagano. sad ce me neko ubediti za trator duplo slabiji i duplo laksi da bez 16.9 ne moze orati eeeej.

Sent from my LG-D802 using Tapatalk

Ista stvar kad na 539 stave 12.4 gume pa idu s njim orati. Za povrsinske radove je ok sira guma, kosnja, prskanje, okretanje, sjetva transport to je OK al za teske poslove JOK.

Tako i 560. Kod nas je zemlja lagana za obradu al 560 s 16.9 gumama ima punu kapu 2x12" plug u 1. direktnoj i cim vidi ikakvo brdo OBAVEZNO 3. spora jer u 1. jednostavno nema snage, prebrz je.

Za ravnicu necu pricati tu vrijede druga pravila...

Nazad
Vrh