IMR - Rakovica

S44 ce i mnogo lakse naci od DM34. DM34 se ugradjivao samo u traktore, a S44 i u tamice. Ima i varijantu da postojeci M34 blok preradi na DM34 zamenom glave, klipnjaca, klipova, dizni, pumpe i jos nekih sitnica... Posto je 3. specijala morao bi da stavi i novu radilicu. Prednost ovoga je sto u papirima ostaje sve isto i moze se bez problema registrovati.
S44 je bez dileme bolji motor, pa sad neki izvaga prednosti i mane

@deks
El i tvoja 47 radi sasavo na malom gasu ? Kao da trokira na 2 klipa ? Do sad nisam video nijedan DM33 da radi normalno na malom gasu

Poslednja izmena:
Taj DM je teski qrac od motora al ajd.Nije bas tako jednostavna ni ta prerada sa M na DM al se moze uraditi, znam kod nas u selu 2 takva preradjena motora.Blok M motora ima jedan par rupa manje za stezanje DM glave pa je potrebno urezati taj par dodatno u blok,mada sam video montiranu DM glavu i bez toga.PVP pumpa ostaje ista samo se presteluje kod bosiste,dizne idu drugacije,klipovi i klipnjace takodje.Nista se ne dobija ovom preradom sem kraceg radnog veka motora i manje potrosnje goriva.A sto se S motora tice,lepo se vidi na gornjem snimku da je uradjena medju ploca da bi pasovao na staro zvono, takodje ne pasuje ni na kolevku mora i tu da se urade prerade,konkretno na gornjem snimku kolevka je od R76 a mozda i ceo trap.Treba bas dobar metalostrugar kao i majstor koji ce sve to lepo uklopiti da kasnije ne bi imao problema.

S44 ce i mnogo lakse naci od DM34. DM34 se ugradjivao samo u traktore, a S44 i u tamice. Ima i varijantu da postojeci M34 blok preradi na DM34 zamenom glave, klipnjaca, klipova, dizni, pumpe i jos nekih sitnica... Posto je 3. specijala morao bi da stavi i novu radilicu. Prednost ovoga je sto u papirima ostaje sve isto i moze se bez problema registrovati.
S44 je bez dileme bolji motor, pa sad neki izvaga prednosti i mane

@deks
El i tvoja 47 radi sasavo na malom gasu ? Kao da trokira na 2 klipa ? Do sad nisam video nijedan DM33 da radi normalno na malom gasu
Za sad radi dobro.
Znam za to, kad se prvi put otvori pumpa nikad vise ne moze da radi normalno. Na Storu je bio isto DM33 i bas me nerviralo sto krkce.
Nekad se iznerviram i napadnem matorog, da ove M-ovce potrebimo sve, imamo jedan, fale jos dva.
Posle kad razmislim,shvatim da ce svi traktori biti divljaceni, ohladim..

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

Ja imam R47 sa DM33/T motorom i to ni novo nije radilo kako treba. Isto i posle generalne, možda za nijansu bolje ali daleko od onoga kako radi npr imt 539. Užasno grozan rad do nekih 1500 obrtaja kada je rasterećen. Kad je opterećen, radi kako treba i ima snage i na malim obrtajima ali čim dođe na ravan put, e tu kreće nervoza! Inače pali kao bomba i troši malo ali zvuk je ono najgore i vrlo iritantan!

Ja sam ubedjen da je razlog za to neka greska u konstrukciji pumpe. Do sad nisam cuo nijedan DM33 da radi lepo na malom gasu, svaki manje ili vise trokira.
Naime IMR DM33 nije direktna kopija Perkinsa D3.152. Iz nekog razloga 3-cilindras je imao jedan veliki medjuzupcanik, a 4-cilindras ima dva (verujem da vecina nas zna kako izgleda razvod IMR motora). Razvod naseg DM33 nije isti kao Perkinsov trocilindras, vec je uzet sa 4-cilindricnog motora. Rezultat je da se pumpa visokog pritiska i bregasta okrecu na levo (gledano sa prednje strane motora), a kod originalnog Perkinsa na desno. Prema tome konstrukcija DPA rotacione pumpe je domaca, ne postoji original Perkins pumpa za DM33 koja bi mozda radila lepo. Za M33 su kolko tolko pogodili i oni rade solidno. Ne pase ni linijska od Tafea, bas zbog smera okretanja. I Tafe i bugarski Vamo motori su inace verniji originalu i koriste jedan veliki medjuzupcanik.
Mislim da je moguce resenje linijska pumpa od 539. Cuo sam da su neki ugradjivali to, cak imam i slike jednog, ali nisam video nijedan kako pali i radi itd. Drugo resenje je sklopiti Bosch VE rotacionu pumpu sa kojom ce imati lep rad ali to zahteva bosistu koji je spreman da napravi nesto nestandardno. Ili linijska pumpa od Tafea 42 uz zamenu bregaste (ako odgovarajuca bregasta uopste postoji)

DPA pumpa i 3 cilindra nisu bas dobri prijatelji i u drugim traktorima. Cujem ponekad i po neki Univerzal 445 da trokira kao DM33

Gre'ota sto ne postoji S trocilindras.
To bi bila munjica, sa malom potrosnjom, u stvari, verovatno po svim performansama bi bio bolji od M i DM.

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

Naravno da ih ima dosta dm33 koji lepo rade narocito oni stariji 549/547 sa starom limarijom, kad sam prvi put cuo kako radi pomislio sam da su u stare ugradjivali original perkins medjutim nisu isto je Imr dm33. Kad smo radili silazu pomagao nam u prevozu jedan 549 taze uradjena generalna bas je fino radio na leru bez trokiranja. Kaze vlasnik da mu je majstor rekao da su mu problem dizne i da ne mogu dugo da izdrze krenu da brljave i onda krene da trokira i lose radi a posto je sa tri cilindra onda dovoljno da jedan krene da zeza odma se dobija katastrofa od rada.

Ja sam nosio dizne kod majstora i menjan je umetak na jednoj. Svojim sam očima gledao kako svaka od njih pravi maglu od goriva, a u radu motora se nije promenilo ništa.

@Kremator Sta cu kad volem zvuk 3 cilindra 😁 S43 bi bio pun pogodak - kad bi postojao

Sumnjam da je do dizni. R65 radi lepo skoro svaka, a isti motor plus jedan cilindar. U selu znam za 3 IMTa 549 i nijedan ne radi lepo na malom gasu

Poslednja izmena:
Pa ne znam, za dizne mu je rekao majstor sto je radio generalnu, kaze da nece dugu raditi tako lepo ali trenutno posle generalne radi sasvim ok. Evo ovaj 547 radi fino ali on je iz Finske

Pozdrav svima, interesuje me misljenje rakovice 65N radjene za izvoz, kako se pokazala i da li je ista bolja od obicne rakovice 65... Hvala

@Kremator Sta cu kad volem zvuk 3 cilindra S43 bi bio pun pogodak - kad bi postojao

Sumnjam da je do dizni. R65 radi lepo skoro svaka, a isti motor plus jedan cilindar. U selu znam za 3 IMTa 549 i nijedan ne radi lepo na malom gasu
Dm 34 taj 549 i r 47 na leru je normalno skroz da ima onaj METALNI zvuk da klepeće!!!!!
Ako nema metalni zvuk nije dobro!!!!!

Sent from my moto e5 using Tapatalk

Izgleda da ne znate, ali sad će te saznati! :osmeh:

Semering je 18 x 30 x 7. :ppozdrav:

Na starom semeringu je bila spala opruga. Bio je mekan i još je nekako sprečavao da curi ulje. Ali nije mogao da spreči da pumpa hidraulika usisava preko njega falš vazduh. Zbog toga je ulje u hidrauliku penilo jer se mešalo sa vazduhom, i ako bih dosuo ulja do potrebnog nivoa (između dve crte na meraču, (čepu oduška)), odmah bi hidraulik deo tog ulja izbacio na odušak. Hidraulik bi prestao da izbacuje ulje tek kad se nivo ulja dovoljno spusti (oko 2l). U izbačenom ulju se jasno videlo da je upenjeno, sa mehurićima vazduha, kao da kipi dok izlazi na odušak. Ako hidraulikom podignete poluge (na prazno, bez radila, strelica na razvodniku usmerena gore) i kad ih počnete spuštati one krenu polako dole. Ako ih pokušate rukama gurati na dole, da se brže spuste, osteti se efekat kao da u njima ima opruga, odnosno čim popustite pritisak rukama osetite da poluge idu gore, kao da su na federu. To je znak da u sistemu ima vazduha.

Takva je bila situacija kod mene i zamenom semeringa taj efekat je nestao. Doduše, moram da se ogradim, jer smo pre zamene semeringa malo čačkali onaj šraf (ključ 17) kojim se prenosi informacija hidrauliku sa srednje tačke, odvrćali i zavrćali, i potom zamenili semering. Pošto nismo između ta dva zahvata proverili da li je i dalje prisutan taj efekat opruge u polugama, ne mogu da tvrdim 100%, ali sa velikom verovatnoćom mislim da je uzrok bio loš semering na pumpi hidraulike.

Takođe, ulje više ne peni, odvrnuo sam čep oduška i ulje miruje iako hidraulik radi. Pri tom sam još dolio one dve litre koje je stalno izbacivao i opet je ulje bilo bez pene, savršeno mirno. Uz sve to, doliveno ulje je različito od onog koje je bilo u hidrauliku (mislim da sad sigurno ima izmešane tri fele ulja unutra), jer ni ne znam koje je ulje bilo unutra, a dosuo sam Viskol HD68. (Namerno nisam hteo da menjam kompletno ulje jer dogodine rasturam ceo hidraulik zbog prepakivanja (jer je sad sav mastan od curenja), pa ću to onda uraditi.) Dakle, bilo je reči ovde na forumu da ulje u Rakovicinom hidrauliku peni ako se izmešaju različita ulja, evo kod mene to nije slučaj posle zamene dotičnog semeringa.
Druze ja imam isti ovaj problem sa rakovicom 65,penusavi ulje hidrulike i izbaca na cep, ali sam zamenijo semering i opet isto radi, sta bi moglo biti sada. Hvala unapred

Nazad
Vrh