IMR - Rakovica

Meni je isto radio orbitrol,ne znam kakav je za stelovanje hidraulika :)

Послато са FRD-L09 уз помоћ Тапатока

Jel moze neko na pp da mi objasni kako da namestim hidraulik na rakovici 65? Radio je solidno, ali sad je otisao u ofsajd, poluge dize tek kad veliku rucicu dignem do krajaa, na malu skoro da i ne radi.

Tesko je rakovicinu hidrauliku svariti uživo a kamoli on lajn....
A evo šta sam ja morao da uradim zbog jednog zupčanika.
10omjw2.jpg

2ep82lk.jpg

Da,zupčanik prve (donji) je nahebo od kugle iz ležaja.... Obično od viljuške strada (stari tip viljuški nema pojačanje-pa lako pukne) ali ovaj nije. Čula se od prvog dana kako smo je kupili (2005-te) ali proletos je baaš počelo da lupa. Uspela je odraditi godinu,ali sad nisam hteo više da rizikujem. Sve što radi u njivi,radi u prvoj.... a na kraju krajeva i zaslužila je nov par zupčanika.
Nego,kako to da ti izbacuje iz prve? Površina na kojoj nose zubi je ogromna. Kugle drže čvrsto odabranu brzinu..... + i na poklopcu menjača sama palica ima neki mehanizam koji pridržava.... Nije mi jasno.... Eventualno da majstor nije ubacio kuglu u kanal ispod birača brzine.... Mora da je neka greška u pitanju jer je menjač po tom pitanju dobro rešen.

ja sam sam seb mijenjo taj zupcanik i izgleda da je oslabila opruga na biracu a ja je ovamo u Bosni tesko mogu naci. Jedino sto sam uradio je da sam mali zupcanik preokrenuo da jos bolje uzubljuje prvu brzinu a i on je bio zrel za zamjenu al ajd neki drugi put. Uglavnom moram oprugu promjenit na biracu ili eventualno podbacit neku podlosku pod nju pa cu vidjet.

Pozdrav forumasi. Ja sam nov u komentarima. Pa sam hhteo da pitam kako bi mogao da pojacam hidraulik na rakovici 60 kao na primer sto moze kod torpeda da se uradi. Nosi mi sesto rednu nodet pa joj malo tesko za njen hidraulik.

Potinger,pogrešio si što nisi zamenio i gornji zupčanik. I nisam siguran da li se može donji obrnuto okrenuti,ako može i to je jedan od mogućih uzroka. Mada mislim da ne može,ali nisam proveravao. Opruga ne bi smela oslabiti.... ne verujem da je ona krivac.
Ss mercedes,a kako si to ustanovio da je teško hidraulici? Ako sporo diže kad se zagreje to je pumpa. Imao sam taj slučaj na našoj i radilo je sve do prošle godine. Pred kraj prvog dana setve je počela jaaako sporo da diže,ubrzo nikako. Kad se malo ohladila uspeo sam doći kući i kad sam izmerio pritisak direktno na pumpi on 50bari. A treba da zakuca sat... Skrpio sam pumpu da mi izvuče sezonu (dobio nekih 100 bari što je bilo dovoljno) ali sam sad sa remontom menjača i kvačila promenio i pumpu. Tako i ti prijatelju,izmeri pritisak i prvo od toga počni. Eventualno i manžetnu na cilindru proveri i gumicu izmedju ploče hidraulike i kućišta. Btw taj zaptivač izbaci napolje (izmedju ploče i kućišta) jer zbog njega pri većem opterećenju hoće da izbije gumicu. Umesto zaptivača stavi termosilikon.

@sinisa1979 znam da sam pogrijesio sto nisam i gornji zamijenio jer je pofino bio pohaban al nisma ja o tome odlucivo. Donji zupcanik se ne moze drugacije okrenut jer su zubi s jedne strane ( s koje uzubulje) nastima da lakse uzubi nisu ravni. A sumnjam na oprugu je se dosta lakse isalta iz 1 i r u odnosu na 2 i 3. gotov pa da nema otpora. Morat cu izvadit oba biraca pa cu onda uporedit duzinu opruga

E sad taj koji je odlučiv'o nek on rastavlja traktor :). Jedino što sad ne moraš puno rastavljati da dodješ do gornjeg. Ako tako lako ide onda je možda opruga....
A donji zupčanik bi trebalo da je drugačiji i u sredini,tj da mu je jedan kraj istureniji pa ga i to sprečava da se postavi kontra.

ja sam sam seb mijenjo taj zupcanik i izgleda da je oslabila opruga na biracu a ja je ovamo u Bosni tesko mogu naci. Jedino sto sam uradio je da sam mali zupcanik preokrenuo da jos bolje uzubljuje prvu brzinu a i on je bio zrel za zamjenu al ajd neki drugi put. Uglavnom moram oprugu promjenit na biracu ili eventualno podbacit neku podlosku pod nju pa cu vidjet.
Vidi u Juselu. Imaju radnju u Bijeljini. Izguglaj broj i nazovi. Verovatno da imaju sve sto ti treba.

Ali ide kuglica izmedju osovinica biraca i ona se ubacuje kroz otvor gde prolazi osovinica biraca ali izmedju obe osovinice, ona ne dozvoljava da ukopca 2 brzine odjednom.

Meni je slucajno upala ta izmedju sto ide ispod i nisam nikako mogao da savladam oprugu da provucem osovinu. Na kraju sam je izvadio i vratio sa kuglicom iznad a tu izvadio skorz. Sad kad budem rasklapo obavezno je vracam. Ima li neka posebna tehnika kad se ubacuju ovi federi s kuglicama? ja sam do sad sa sarafcigerom al mi je 3 puta ispadala u mjenjac

Evo i ja cu sutra rasturiti menjac na R65. Kod mene stradao neki lezaj ali je to zbog loseg(NOVOG) zubcanika od trece brzine. Tako da ce sad da upadne polovan umesto njega i resavanje tih lezajeva.

Ima li neka posebna tehnika kad se ubacuju ovi federi s kuglicama? ja sam do sad sa sarafcigerom al mi je 3 puta ispadala u mjenjac
Desnom rukom pritisneš kuglu odozgo sa ravnim probojcem-izbijačem otprilike fi 5mm,a sa levom guraš birač. Kada ti birač nasloni na probojac,levom rukom nastaviš gurati birač a desnom izvučeš probojac i birač bi trebao uskočiti. A ako imaš pomoćnika neka pomoćnik gura birač a ti probojac.

Drugari imam jedno hitno pitanje dali neko zna koliko zuba treba biti gonjeni zubcanik od trece brzine. U pitanju je Rakovica 65 85god.
Pitam jer sam rasturio menjac sa kojim imam problem sa ostetom lezajeva na gornjem snopu ali kad sam ga remontovao prosli put ja sam stavio nov zubcanik trece brzine i od tada je to ujalo i pistalo dok vremenom se to nije smanjilo, u medjuvremenu sam kupio polovan zubcanik i sad se ispostavilo da taj nov je imao 30 zuba a polovan 29 zuba. A ja sam zagubio orginalni koji sam skinuo. I sad nisam siguran koji je orginalni ali predpostavljam da je ovaj od 29 zuba.
Eto ujedno da podelim svoje iskustvo koje sam platio verovanjem prodavcima novih delova a nisam kontrolisao broj zuba.

Nazad
Vrh