Herbicidi u soji

Evo gledam i danas izgleda da ode ambrozija ko rukom odnešena , visoka 20ak cm , od samog basagrana , pa što onda svi paniče , il je to neka mekša verzija ko što reče grunt , ili zbog velike vlage ko zna?

E sada drugo zapažanje , u jednoj njivi kasnije sijana soja , prije nicanja išao sa Frontier i Mistral (sencor) greškom 1.5 puta jačom dozom , zato što sam uzeo u zakup pod 3ha , a ono malo više od 2 ha , nisam mjerio . Korova naravno nema a soja je sad u fazi 1. i početka 2. troliske ali izgleda očajno , kotiledoni ok ali troliske kao da gore i bore se . Razlog je herbicid jer vidim gdje je prskalica preskočila tu ima trave ali je i soja odlična . Dal će opstati ?

Hoće. Čudo jedno koliko je soja "jaka" biljka. Ja sam prošle godine komšiji oprskao dva reda sasvim male soje sa Kalistom. Dugo se patila, ali na kraju je razlika između nje i ostale bila neznatna.

Povratiće se bez problema.Meni je komšija poprskao red soje kada je prskao kukuruz.Ja njemu vratim sa Dynoxom i evo kukuruz se vraća u normalu i moja soja ali jako sporo.

tomybrzic
Kako si zadovoljan sa tim spartacem bez kontrole ?
mislis na ovaj adin ili na ovaj plavi njemacki, ako je plavi u pitanju on inace ima dva velika crtala koja drze pravac ali su skinuta sa njima radi odlicno a i bez nji takodzer sto se tice agromerkura isto tako radi solidno mada bi bilo bolje i da ima barem pola kotaca sa onom crtalom kao na kukuruznim kultivatorima sto ima to vridi i za plavog isto....

I meni je komsija oprskao red soje kad je prskao kukuruz,soja je pozutela,kao limun ali vidim da kao dolazi sebi mada mislim da nema nista od nje.Kad sam prskao soju posle toga nisam oprskao njegov red kukuruza bilo me zao kukuruz vec velik neka vidi da nisam kao on pa cemo videti do godine!Ako se komsa ne popravi zažalice :haha:Što se tiče ambrozije ja mislim da ih ima više sorti,basagran je sprzio nije joj dobro a bila je visine 15ak cm.

Ovih dana je na planu prskanje soje od sirka, pošto je već u cvetanju jer bi bilo dobro mešati neko gnojivo? Kod nas pričaju svašta neko meša sa vuksalom kao da soja ne odbaci cvetove neko Slavolom itd, kakva imate Vi iskustva sa prskanjem u cvetanju?

Soja nekih 10-15 cm, posejana posle kosenja trave na toj parceli, ima dosta ambrozije koja tek ponice znaci maksimalno 10tak cm, i poponca, cime poprskati?

Soja nekih 10-15 cm, posejana posle kosenja trave na toj parceli, ima dosta ambrozije koja tek ponice znaci maksimalno 10tak cm, i poponca, cime poprskati?
ako ti je ambrozija 10 cm bice to teska borba ako nemas imazetapira,Laktofena *Cobra*moras precizirati kolika je ambrozija i taj poponac

Protiv ambrozije u soji su daleeeeekoooooo najjača oružja prije nicanja , sve drugo su muke i polovična rješenja. Betazon ( Basagran i sl ) mi se dobro pokazao na mjestima gdje je preskočeno u prskanju na crno . Inače Sencor + Frontier prije nicanja i ni jedna ambrozija zasad nije ni nikla.

sad poprsko divlji sirak na 2 kj a cvijeta ko u prici, e sad vidjeti cemo jel ce ga odbaciti ili ne, cini mi se da sam jedne god prsko i bilo je ok, ovo je bio savjet agronoma i veli da nece biti veci posljedica, sta mislite o tome?????

Zašto se ne preporučuje miješanje herbicida za us.. i šir.. , recimo basagran i focus. Ni ja nisam dosad miješao , ali u čemu je stvar ?
Jel neko ide stim odjednom?

Na focusu je pisalo ranijih godina (moguce da pise i sad, nisam ga skro koristio) da je zabranjeo mesanje sa sirkolisnim. Kvaka je, kako kaze zastitarka iz Stapara, sto uskolisni deluju dosta sporije od sirkolisnih i onda taj efekat se transferise i na sirokolisnu travu. Time se smanjuje efekat basagrana i daje se vreme da sirokolisno (one koje su vece, jace) prezive tretman. Njen komentar je bio, ako je sirak u poodmakloj fazi, da napravim samo 2 dana razmaka izmedju prskanja sa sir i usk travama.

Koji je herbicid kod nas sa aktivnom materijom Cloransulam metil , ​radi ga dow agro , u Madjarskoj je Pacto , izvorno je Firs rate ? Znali ko?

Nazad
Vrh