Herbicidi u soji

Obećao sam da ću napisati kakav savet sam dobio od zaštitara u vezi one moje soje - jednom već prskane punom dozom, a nakon toga se pojavio novi ponik širokolisne trave.

Na žalost, zaštitar nije mogao da dođe lično na njivu da vidi, ali posle dočaravanja situacije telefonom preporučio mi je da ne prskam već da param. (Razlog je što je najveći broj novog ponika u fazi kotiledona, a nije postavljen kao četka.)

Danas sam oparao soju, i zadovoljan sam kako izgleda. Između redova nema šanse da je šta od tog novog ponika preživelo, a i u samom redu je odlično stanje pošto je parač nabacio malo zemlje i na red, pa to sad izgleda kao blago zagrnuto.

Jedino što ne volim je da sam na dve parcele trebao prskati sirak, a sad ostaje da čekam da on ponovo izađe tu gde je isečen paračem. Iz ranijeg iskustva to se nikad nije desilo pre nego što soja počne da cveta, a tad je već i soja veća pa zaseni manji sirak, onaj u redu počne već da vlata, i sve u svemu uvek mi je posle takvog prskanja (posle paranja) naredna godina pokazala da prskanje sirka i nije baš bilo potpuno uspešno...

Taj savetnik zna znanje u toj oblasti, a i k'o čovek je vrhunski. Tako da što se mene tiče, kad mi zatreba savet iz te oblasti i dalje ću njega konsultovati. :ppozdrav:

@dukej Nisam zaštitar ali sa najboljom namerom to što si odjedanred prskao punu dozu mogao si da podeliš u dva splita i ne bi lupao glavom hoće li trebati još jednom prskati ili špartati ili na kraju kopati,čupati...Nedaj bože još jedna takva tura kiše ko prethodnih dana i eto te travčice pored soje ko vojska.:ppozdrav:

Ja nikad nisam voleo split prskanje. Evo zbog čega:

Prvo, ne volim da se trujem dva puta.

Drugo, to umnogome zavisi od faktora (vreme primene, kvalitet, vremenske prilike) vezanih za predsetvenu pripremu, tj. koliko ravnomerno će korovi izaći. Ako korovi izađu kao vojska zajedno, onda je ok gađati momenat kad su jako mali da ih dotuče polovina doze iz splita. Ali ako ne izađu baš ravnomerno, onda neki koji porane budu već veliki za polovinu doze, pa onda pate i slabije usvajaju dozu iz drugog splita, i na kraju prežive, a odapeli bi od pune doze primenjene u odgovarajućoj fazi.

Treće, koliko realno vremena prođe od vremena prvog splita (možda prvi nalet korova ne izađe kad soja izađe iz faze kotiledona već tek kod prve troliske) pa do treće troliske kad je kraj prskanja širokolisnih korova (mada je sad tendencija saveta stručnih ljudi da to može ići sve do cvetanja soja)? Nekad je to samo desetak dana a drugi ponik može da kasni dosta (kao ove godine dok nije pala kiša) i onda šta da se radi? A moje iskustvo (na mojim njivama koje su održavane i relativno čiste, za neke parloge ne pričam) je da je u normalnim godinama prvi ponik glavni i da posle toga novi ponik bude samo u tragovima.

Ne sekiram se, ispalo je odlično paranje! :ppozdrav:

p.s. A ako i ne bude dobro opet se ne sekiram, zvaću tebe da odradiš čupazon jer si mi ti savetovao parač umesto hemije. :haha:

Ne sekiram se, ispalo je odlično paranje! :ppozdrav:

p.s. A ako i ne bude dobro opet se ne sekiram, zvaću tebe da odradiš čupazon jer si mi ti savetovao parač umesto hemije. :haha:

Ma nije to prvi put tako, dobro je što najavljuju i dalje lepo vreme, za špartanje milina a trava odmah gecrht, naravno ko je ima.Što se tiče čupazona et nemarim, svakako krajem juna malo prošetamo do komšija i uvratine obiđemo ako se nešto provuklo, neboji se sale motike.

Nazad
Vrh