Herbicidi u kukuruzu

Po katastarskom jutru 80gr Medeya, 1 lit Terbis i po potrebi dodajem 2 lit totala gde ima trave. A to uglavnom na ranijim oranjima iz početka oktobra.

Ako se prska adengom posle setve kukuruza a korova već ima na parceli, dali je dovoljno samo adengo za te iznikle korove ili treba dodati i totala?

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Danas sam počeo spremanje njiva. Setva za 10tak dana možda i kasnije. Do tada će biti izniklih korova. Prvi put koristim adengo pa zato pitam.

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Cime suzbijate muhar pre nicanja? Vidim da Basar i Mont nemaju u prospektu da ga unistavaju, Dual gold da, a ista su am

Све на бази изоксафлутола: Medeya, Ingenico, Logan, Mogul, Sunpass... или оригинали Merlin Flexx и Adengo. Плус, они делују и на широколисне корове, и могу до трећег листа, и дуже после прскања се активирају након кише. А Basar, Mont, Dual Gold се ускоро укидају јер је ЕУ забранила њихову активну материју.

Neka preppruka za divlji suncokret na crno?ili cekati pa posle ici Peak-om?

Код мене нема сунцокрета па не знам, али пре неку страну је @foodmood писао да изоксафлутол наводно делује:

Adengo sadrži Tienkarbazon-metil koji odlično deluje kako na iznikli tako na čičak koji tek treba da nikne, a propušta expres suncokrete. Ali zato tu je izoksaflutol koji odnese svaki suncokret a koji uzput uopšte ne deluje na čičak tako da posle logana i medeye mora još jedno prskanje, dok posle adenga ne, sve generacije čička rešavaju se jednim prskanjem. Naravno ako bude neke kiše posle prskanja....

Pošto u ponudi ima nekoliko zamenskih preparata šta preporučujete kao zamenu za Laudis.

Прошле године сам на две парцеле, које претходно нису третиране ниједним хербицидом, у седмом листу кукуруза, ишао са комбинацијом: 1,5 л/ha Aquila (темботрион + изоксадифен-етил), 1 l/ha тербутилазин, 0,5 l/ha флуроксипир, 30 g/ha римсулфурон, без оквашивача. То је био једини третман. Доста спорије делује од Хирошиме али на крају све што је на њиви сем кукуруза страда.

Инспирацију за овај екперимент сам добио са три стране. Прво, препоручена доза Principal Flex-а има количину протектанта изоксадифен-етила као и 1,5 литара Laudis-а или генерика, што у ствари омогућава да дикамба иде до деветог листа. Друго, на овом форуму сам нашао неку поруку да може флуроксипир и у седмом листу али уз Laudis. Нажалост, сада не могу да нађем ту поруку. Треће, читао сам закључак огледа на Институту о коришћењу темботриона и тербутилазина (странице 14 и 15) као алтернативи комбинације мезотрион + тербутилазин.

Nazad
Vrh