Evo, sad sam se vratio od zaštitara koji mi je rekao da nema tog Lumax-a jer se slabo traži, a rekao mi je i to da ni jedan zemljišni herbicid ne može uspešno da suzbija najtvrdokornije korove kao što su palamida i boca, a ja na toj parceli drugo ništa i ne očekujem da mi se pojavi osim te dve i možda još i tatula i poponac. Toga je bilo prethodnih godina, a jedino je boca uspela da zametne seme pre totalisanja strništa u septembru. Mater jej njenu, bila je desetak centimetara visoka, jedva lišće da joj vidiš, a plodovi sve načičkani na vrhu! Čini mi se ni manje ni više plodova nego na dobro razvijenoj odrasloj biljci, e to ti je grčevita borba za opstanak vrste! Što kulturne biljke nisu takve?
Tako da odustajem od zaštite posle setve, a pre nicanja(ili u nicanju), nego će ići upravo tako nešto od drugog do šestog lista kao taj laudis ili nešto slične namene(bentazon, dikamba) iz domaće ponude uz konsultaciju sa zaštitarom. Za ovo što je već izniklo(što bi imalo prednost u odnosu na kukuruz) ide možda već danas motikan u čvrstoj formi ili čak biba(baštenski, ručni špartač), budući da je niklo na flekice i to pretežno u međuredu.