HACCP sertifikat - opšta tema

novii

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
24 Jul 2007
Poruka
9.364
Lokacija
Apatin
Pošto se počelo o HACCAP sertifikatu pisati mislim da je ovo zgodan temna za sve što vas zanima u vezi sa time. Sva iskustva i pitanja, komentari, ma sve u ostalom što ima veze sa time. Mada će se progledati malo i kroz prste onome što nema mnogo veze sa tim.
 
Evo nas.
Ima li prijatelj Brundalo neko iskustvo iz prve ruke o proizvodnji za sopstvene potrebe pod evropskim uslovima
 
Evo sam ovdena prebacio moj post:

Prijatelju Brundalo, nemam volje, a i nisam baš siguran da hoću,da jurim HACCAP, jer novac koji tamo treba da izvalim, nije manji od 10000 evra. I to još ništa ne garantuje.
Postoji tu jedan paradoks, koji je, nažalost, prisutan u svim sferama društva.
Okružni poljoprivredni inspektor za ovaj moj kraj je jedna jako fina gospođa, ali jako striktno sprovodi naloge ministarstva. Upravo ona ganja tog mog kolegu (mene još ne) za HACCAP. A sa druge strane njen kolega, podređeni joj inspektor, na divlje, dakle nema prijavljenu nikakvu firmu, tovi piliće usred grada, 500 metara od zdravstvenih ustanova. Dobro došli u zemlju Srbiju.

Biljana&dragan, drugari, kako godine prolaze sve bolje razumem onu frazu "dobra, stara vremena". Sada se kao bolje živi, a nikad nas više država nije stezala.
 
Ma i u nas se digla ta frka. Evo bas vecersa slusan na dnevniku.. kazu otprilike ovako.
danas je 29 novembar i to je za nase seljake praznik. Kolju se svinje, to je u ex drzavi bio veliki praznik i onda intervju sa seljacima koji kazu ovako.... Bas bi volij vidit koja EU cemi zabranit da zakoljem za sebe i sve tako.
Na trznicama se digla frka hoce li se moc prodavat sir i namirnice zivotinjskog porijekla itd itd.
Stanje stvari je ukratko ovako.
Moci ce se prodavat i klat i sve ko i dosad.. ali...
E uvik taj ali zajebe stvar
klanje za vlastite potrebe nece niko kontrolirat isto kao i proizvodnju sira, alkohola, mesa i drugih stvari. Poanta je da sve ono sta se nadje na trzistu mora bit iz kontroliranog uzgoja (a ne kao nasa nesretna krava Šana koja je svojim mesom nahranila pola HR, a bilo je i za izvoz. Ako vas ta prica zanima ukratko cu je prepricat). Dakle svi poljoproizvodi morat ce poticat iz kontroliranog uzgoja i kontroliranog klanja i procesa proizvodnje. Usput receno kad su rasciscavali situaciju oko krave Šane ispostavilo se da su otkrili preko 200 ilegalnih klaonica i svaka cast da su to sredili.....
A evo i kratka definicija HACCAPA inace ispravno se pise HACCP- kvalitetno i pravilno upravljanje zdravstvenom ispravnošću hrane, ...
 
Odg: HACCAP sertifikat - opšta tema

E da samo vidiš koliko ovde ima divljih klanica...
Ovde kod mene ima dvoje klaničara koji su napravili poprilično velike klanice, ali su u širem centru naselja Azn Azn Azn Godinama su komšiluk trovali sa smradom otpada.
Kuku, kada samo prođe kamion iz kafilerije ulicom, to ti je bato da crkneš od smrada. Šta misliš kako je tek komšiluku?

Ajde da čujemo tu priču o krava Šani... :bravo:

Da dopunim šta ukratko znači HACCP za mešaone. Posebna skladište sirovina, posebno skladište got. proizvoda, posebno sklad. ambalaže, posebno sklad. pokvarene i zaplenjene robe od strane inspekcije, posebno odeljenje za presvlačenje radnika, posebno odeljenje za doručak i kafu radnika, kancelarija, proizvodni deo posebno za hranu bez sirovina životinjskog porekla a posebno za hranu sa sir. živ. porekla, prilaz objektu sa dezinfekcionom barijerom, deo za odlaganje otpadne ambalaže... Zatim obavezna kontrola kvaliteta najmanje jednom mesečno i to svih proizvoda. Ugovor sa takvu kontrolu se ranije plaćao, sada ne već samo sama analiza uzorka. Ugovor sa nekom firmom koja će vršiti redovnu deratizaciju.
Više ne mogu da se setim.
Veći do od ovoga gore ja imam kod mene, ali to je jednostvano poslovna potreba a ne obaveza...
 
Odg: HACCAP sertifikat - opšta tema

Dakle KRAVA ŠANA..he he kad se sitin frke koju je izazvala umiren od smijeha ali bogami zazebe me i srce sta je mafija radila.
Po nasim pozitivnim zakonskim propisima postoji procedura od tovilista do mesnice, a tako bi tribalo bit svugdi u svitu. Naime svako grlo prilikom rodjenja dobije broj odnosno usnu markicu i dok se ne zakolje ili ne umre prirodnom smrcu taj broj je prati. I tako jedan uzgajivac ima je kravu zvanu Šana. Dali je bila njegov uzgoj ili uvezena neznan ali cinjenica je da ju je on proda preprodavacu mesa na crno a ovaj je iako je ubija kravu ili je negdi proda nastavija koristit broj sa markice. I tako je prodava svakakvo meso uvik sa brojen od jadne Šane. Bilo je tu cak i uvezenog mesa iz Brazila i drugih drazava sve pod imenom Šane. A vlada kravlje ludilo....
Uglavnom neki revni inspektor je pronasa u papirima(valjda ima dobaro racunalo sa jos boljom bazom podataka) da krava Šana vec misecima hrani Hrvatsku i sve gradove u njoj he he. A onda se u isto vrime otkrilo i par ilegalnih odlagalista klaonickog otpada. Nasta je cirkus. Povatalo brzo prvog gazdu krave Šane pa onda redom isli kome si ti proda i tako se klupko pocelo odmotavat..m Uglavno su otkrili oko 200 ilegalnih klaonica, bilo je i zatvorskih kazni....
Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva u srijedu su objavili da su u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova ušli u trag kravi Šani čija je markica stavljena na drugu kravu na koju se prije dva tjedna posumnjalo da je zaražena kravljim ludilom. Iako iz ministarstva nisu željeli otkriti o kojem se imanju radi tvrde kako je prava Šana bila porijeklom iz Hrvatske, odnosno da nije kako se iz početka pretpostavljalo, stigla švercom iz Srbije i Crne Gore ili Bosne i Hercegovine. Po okončanju afere oko pravog porijekla krave Šane zadovoljštinu je dobio i veterinar Stjepan Frčko koji je još prije osam godina tvrdio kako je lako moguće skinuta markicu s jedne krave i staviti ju na drugu. No, tada su iz Veterinarske uprave Frčka proglasio agromafijašem jer je kao ovlašteni veterinar potpisao zdravstvene svjedodžbe i utovarne listove za 15 krava koje je nakupac Marko Vuković rasprodao na crno. Iako je Vuković uhvaćen kod Imotskom s markicama i svjedodžbama, Frčko je morao platiti kaznu od 15 tisuća kuna a izgubio je i ovlasti koje su mu vraćene tek prije dvije godine. Glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede Mladen Pavić izjavio je da su nakon provjere još pet klaonica na području Splitsko – dalmatinske županije dvije privremeno zatvorene zbog loših higijenskih uvjeta, a jednoj je rad dopušten uvjetno.
 
Odg: HACCAP sertifikat - opšta tema

Laku noć svima, i vama kraj Dunava, i vama kraj Jadrana... :spavam:
 
Odg: HACCAP sertifikat - opšta tema

A evo i jos
Krava čiji je mozak bio na analizi u Weybridgeu nije krava Šana s obiteljskog gospodarstva iz Ivankova. To su pokazali rezultati DNA analize provedene u Laboratoriju za analizu DNA Medicinskog fakulteta u Osijeku. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva tvrdi da je uzorak mozga koji je analiziran u Hrvatskoj i u Weybridgeu pripadao kravi koja je toga dana klaonički obrađena i za koju se sumnjalo da boluje od kravljeg ludila, a krave su zamijenjene dok su bile žive. Prema neslužbenim informacijama Jutarnjeg lista nakupac stoke Milenko Pribičević je kravu Šanu, koju je kupio od Ivana Cerančevića iz Ivankova, prodao, a zatim njezinu markicu stavio na drugu kravu i upotrijebio njezine dokumente te ju odvezao u klaonicu "Pivac" kod Vrgorca. Pretpostavlja se da je krava Šana zaklana u jednoj od nelegalnih klaonica koja je u međuvremenu zatvorena. Ministarstvo navodi kako već treći dan nekoliko veterinarskih inspekcijskih timova obavlja opsežne inspekcijske nadzore prometa stoke, rada klaonica, te veterinarskih službi o čemu će detaljno izvijestit početkom idućeg tjedna, a do sada je zatvoreno već sedam klaonica u kojima su utvrđeni teži propusti.
 
Odg: HACCAP sertifikat - opšta tema

Kamo sreće da se svi pridržavamo pravila HACCAP-a. Ja ga podržavam i mogu reći iz vlastitog iskustva da je to dobro.
 
Odg: HACCAP sertifikat - opšta tema

Bećarina pusta je napisao(la):
Kamo sreće da se svi pridržavamo pravila HACCAP-a. Ja ga podržavam i mogu reći iz vlastitog iskustva da je to dobro.
I ja isto becarino. :D :D :D
 
Odg: HACCAP sertifikat - opšta tema

brundalo je napisao(la):
Bećarina pusta je napisao(la):
Kamo sreće da se svi pridržavamo pravila HACCAP-a. Ja ga podržavam i mogu reći iz vlastitog iskustva da je to dobro.
I ja isto becarino. :D :D :D

Evo da malo sam sebe citiram he he. salu na stranu evo jedan link prenesen sa google foruma o HACCP ako zelite smanjit troskove.
Ako vam je skupo uzeti konzultante otiđite na seminar za osposobljavanje
internih auditora - HACCP, i sam napisite dokumentaciju.
http://www.kvaliteta.net/hrana/default.aspx
Ne postoji zakonska obveza da se certificira HACCP sustav od strane
certifikacijske kuće.
 
Odg: HACCAP sertifikat - opšta tema

Mi imamo certifikat i za dobivanje HACCAP-a pomogla nam je jedna kuća za certificiranje. Onaj tko svoju proizvodnju shvaća ozbiljno, drži do nje, traži rezultate za ono što je uložio, ima znanje, pridržava se "pravil igre" za njega nema problema u HACCAP-sustave i za njega je taj sustav samo korak naprijed tj. pozitivna stvar.
 
Odg: HACCAP sertifikat - opšta tema

Ja ovo podrzavam.
Ova skracenica znaci Hazard Analyses Critical Control Point. To znaci da se radi o kontroli rizika i kriticnih tacaka u proizvodnji. To stiti pre svega potrosaca ali stiti i proizvodjaca jer inace neka mala nepaznja ili proizvoljnost moze da dovede do greske u proizvodnji i rusenja tesko stecenog renomea........
Ovakve kontrole su dovele do toga da danas vise ne kuvamo u Aluminijumskim serpama sto je nekada bilo normalno a danas se zna da je jako skodljivo. Zna se da nije svaki inox otporan na kiseline pa zato oprema za obradu voca mora da bude od inoxa tacno definisane strukture. ITD.
 
Odg: HACCAP sertifikat - opšta tema

prva stvar kuju treba uraditi pri uvođenju standarda je da se oformi tim i da se izabere vođa haccp tima.Nakon toga se donosi poslovnik i pravi politika kvaliteta. Iz poslovnika proizilaze sledeće oblasti : prilizi poslovnika , procedure , sprecifikacije , radna uputstva , tehnološke liste , operacione liste... Na prvi pogled vrlo komplikovano , ali kada se dublje uđe u analizu vrlo lako se pronađe jedan uređen sitem koji pokriva gotove sve aspekte jedne proizvodnje . Sistem nije konačan i podložan je proverama iz kojih proističu preventivne pa onda i korektivne mere što mu omogućava da stalno prati nove trendove i bude aktuelan. Da li je skupo , moje mišljenje je da nije jeftino ali da dugoročno opravdava uložene pare. Globalana ekonomija je ta koja insistira na standardima i ako želite da budete deo nje jednostavno morate ih ispunjavati i to nije više pitanje izbora nego moranja.
 
Odg: HACCAP sertifikat - opšta tema

Zato sam lepo batalio proizvodnju stočne hrane i preći ću na biznis koji nema veze sa bilo kakvom hranom...
Naravno pored poljoprivrede.
 
Odg: HACCAP sertifikat - opšta tema

Prilozi poslovnika su sledeći : prvo se napravi spisak svih dokumenata i šifriraju se svi dokumenti i svi pod dokumenti koji proizilaze iz glavnih , drugo napismeno se donose odluke o haccp timu i vođi , treće napravi se organizaciona šema u preduzeću , četvrto dijagram plana kvaliteta prijema i skladištenja sirovina i materijala , peto dijagrami lay out-a gde su opisani putevi kretanja robe i ljudi ,šesto analize opasnosti prijema skladištenja i prerade , sedmo dijagram stabla odluke, osmo utvrđivanje kritičnih kontrolnih granica , deveto plan upravljanja posebnim merama, deseto plan upravljanje opštim merama. Ovo su da kažem prve konkretne mere koje proizilaze iz poslovnika koji daje ukratko opise svega što treba da se radi i vezu među dokumentima i akcijama.Ključni prilozi su analize opasnosti na osnovu kojih se određuju kritične kontrolne granice koje su garancija ispravnosti i bezbednosti gotovog proizvoda.
 
Odg: HACCAP sertifikat - opšta tema

Ljudi, ovo jednostavno mora za svakog ko je iole ozbiljan proizvođač a čim dobijete sertifikat odmah krenite u proceduru za izdavanje HALAL sertifikata ako vas zanima izvoz, mislite o tome.
 
Odg: HACCAP sertifikat - opšta tema

Овако, ја сам се сертификовала са ХАЦЦП админа, јер ми треба основно познавање овог стандарда због посла којим се бавим! Имала сам прилике да видим мноооого производњи хране, па ћу написати и нешто о стандарду ХАЦЦП.

Као прво оно што треба да зна свако ко се бави производњом хране, у нашој земљи није обавезна сертификација од стране ТИВ-а, ЛЛојда или друге сертификационе куће за системе квалитета. Другим речима, уложите у себе пар стотина евра за курс и уведите систем сами! НЕ треба вам никакво специјално образовање, само познавање производног процеса и технологије, кефало и мало стрпљења. Наравно, ако се бавите извозом, сертификат је обавезан а пожељно је да вас сертификује нека фирма која је међународно препознатљива.


Овај стандард је заснован на добрим произвођачким праксама + добрим хигијенским праксама, и анализи процеса у вашој производњи, идентификацији критичних тачака, па затим процени ризика и установљавањем контрола за тачке које су процењене да могу контаминирати производ. Онда се приступа изради документације која треба да буде што једноставнија/применљивија али да обезбеди следљивост и да документује процес. Ова документација пуноважна је на суду ако је прописана интерно, одлукама ваше фирме, и ако је формализована (значи, израдили сте обрасце) и читко попуњена (нпр руком, штампаним словима, хемијском). Значи ако се нпр неко отрује од производа за које се сумња да су из ваше производње а ви имате све доказе да сте испоручили чист неконтаминиран производ, пред судом сте чисти. Ако послујете нпр са ресторанима или другим делатностима које такође треба да буду покривене ХАЦЦП стандардом, ово може бити веома корисно јер тачно раздваја одговорности.

Са ХАЦЦП стандардом бићете конкурентнији и моћи ћете да постигнете бољу цену производа. Моћи ћете да конкуришете на јавним тендерима и да продајете страним купцима или фирмама које су део страних ланаца (нпр хотели). Моћи ћете да постигнете бољу продајну цену бизниса, ако једном пожелите да га продате!

И још да додам да нису сви сектори прехрамбене индустрије једнако критичне. Најједноставније је увести ХАЦЦП у пекаре, где скоро да и нема неких ризика, а најкомпликованије у млечну индустрију, сир, рибу и месне прерађевине, које дају микробиолошки најосетљивије производе.
 
Nazad
Vrh