HACCP sertifikat - opšta tema

Odg: HACCAP sertifikat - opšta tema

Jednostavnije rečeno je da se sastavlja jedan dokument u kojem je rasčlanjen proizvodni lanac znači treba dobro poznavati ceo proizvodni proces, na svakoj tački se posebno odredi šta bi moglo da ugrozi higijensku ispravnost proizvoda i odrede se mere koje se sprovode da do toga nedođe. Takođe je potrebno odrediti jednu osobu koja je zadužena za kontrolu procesa, koja usput može obavljati i druge poslove.

Odg: HACCAP sertifikat - opšta tema

Тако отприлике. :ppozdrav:
Технички, има више од једног документа који је потребно саставити, али да не давим сада.

Хтедох да напишем о тој "особи задуженој за ХАЦЦП".

Веома често, људи (и институције које их контролишу! то обожавају) праве фаму око тога. "А где вам је противпожарац:haha:!" Испаде, да ја треба да радим за књиговође, разноразне референте за реферисање специјалних реферата, па и за те исте инспекторе који нам долазе у госте у проверу! Па ми их плаћамо! И онда ми продају булшит да мора свака ставка из Закона да има свог носиоца. То просто и једноставно није тачно. Што не би могла моја кева да исполаже за ППЗ и она да одговара за то. Жена је положила у педесетој вожњу, ово ће да јој дође тачно као ментална гимнастика!

А за ХАЦЦП, то може да буде било ко од запослених ко је сертификован од стране неке домаће образовне институције! Чак мислим да и не мора да буде запослен, ако има своју радњу, закључите уговор и не плаћате скупе доприносе а ни ПДВ ако је паушалац (ово тражи проверу али мислим да може)! То би значило, да 2-3 сертификата по селу завршавају цео посао (напомињем опет да је ово само идеја, треба проверити- нисам још толико дубоко отишла у истраживање)...

И боље је послати на сертификацију некога ко је добар администратор по каратктеру и аналитичар, него нестрпљивог газду оперативца (себе), који једва чека да зајаши трактор и при'вати се посла... ако је такав случај - нпр неког рођака који још није имао прилике да дође до "пуног изражаја"... делегирање је чудо... :bravo:

Moze li neko ko je upućen da odgovori koliko iznose troškovi do dobijanja certifikata, dakle ne uvođenje standarda u proizvodnju nego trošak da ovlašćeni za izdavanje certifikata izdaju isti.

Која је сврха увођења Хаццап сертификата ако дозволе 1000 пута веће количине пестицида у храни и ако дозволе генетски модификовану храну. Са једне стране нам мажу очи баљегом а с друге нам дају да једемо ....... (оно сто се не једе ) .

Nazad
Vrh