Grahorica

Da li ima negde da se kupi seme ozime grahorice i koja je cena ?
 
Kupio danas seme grahorice i ovsa. Uzeo po jedan dzak: 25 kg grahorice i 20 kg ovsa. Ovas ne bi pomesao sav sa grahoricom, vec bi deo semena ovsa posejao čist jer planiram po preporucenom odnosu. Kombinaciju sejem zbog kosnje u seno. Prvi put radim, jel sejete prvo grahoricu pa ovas ili pomesate odmah. Planiram setvu imt sejalicom.
 
Ja sam sejao olt gamom prosle godine i prvo sam ovas razbacao rasipacem pa onda preko sejao grahoricu sejalicom.Sejalica je zatrpala ovas i iapalo je da je posejan skoro u redove i jednako je nikao.
 
Ja sam planirao da sve sejalicom posejem. Ipak je mala povrsina zemlje, mada da ne bude da puno ugazim. Sto je najgore, nikada nisam rasipacem sejao nista.
 
Vodite računa kad se seju u kombinaciji strno žito i grahorica usled truckanja strno žito, pogotovu zob ode gore, a grahorica dole, pa prvo poseje grahoricu pa onda ovas i bude nejednaka masa.
 
Vodite računa kad se seju u kombinaciji strno žito i grahorica usled truckanja strno žito, pogotovu zob ode gore, a grahorica dole, pa prvo poseje grahoricu pa onda ovas i bude nejednaka masa.
Toga se i bojim. Ako bude dovoljno suvo idem dva puta. Ali ako ne bude, ima da bude j..... jedno kajanje ne gine. Nadam se da ce seno biti dobro inace sam obrao zelen bostan. Il opet baliranje kukuruzovine. Mada nece biti truckanja ☺ njiva je na vreme poorana.
 
Lakše ti je posejati iz dva puta. 2013. godine se pokvari silokombajn za senažu u prvoj njivi, ostane nam negde oko 60 ari grahorice+ovas za senažu u redovima. Bila jaka vrućina i mi ostavimo da baliramo. Bila je bala na bali, mislim da je bilo 400 bala, popadali smo dok smo sve izvukli i goveda su je odlično jela. Mada efekat nije bio kao kad smo davali senažu.
 
Tako sam i zamislio. Dva puta, njiva je pod selom, frtalj duži, pa polako samo naci posle valjak. Biće i samog ovsa, a možda njega i ovršim. Senažu ne mogu praviti, a i ovo ako uspe biću mačor.
 
Cena semena je od 120-130 din po kilogramu (Ukrajinska, Ruska itd) do 165 din za Novosadsko seme. Ide od 80-110 kg po hektaru. Najpravilnije receno, 100kg semena i 30kg ovsa kada je zdruzen usev u pitanju.
 
Takva je i cena na NS institutu na rimskim sancevima.

Mene interesuje kad je najbolje grahoricu (jaru) da bi se dobio najbolji kvalitet bala?Ne da bude sto vise bala nego kad ima najbolju hraljivu vrednost kad se osusi kasnije.
 
Danas na jedvite jade posejana grahorica i ovas za košenje. Agrotehnika tanjiranje malom tanjiračom, setva rasipačem, pa ponovo tanjiranje ali zajedno sa branom. Kiša u pola posla, nije se dalo po suvom da se završi. Još nemam valjak a kiša je prilično povaljala.
 
Sprema li se ko za setvu ozime grahorice? Ima li semena i po kojoj ceni? Razmisljam da je posejem zajedno sa ovsom,pokosim za ovce u prolece i onda posejem proso za " pticare ".
 
Zdravo svima, procitao sam celu temu i u sustini vecina vas je ostavljala za seme.
Meni treba za tov bikova sta mislite kakvu hranljivu vrednost ima?
Znam da daje dosta bala i cini mi se da je kvalitetno seno pa bih da to probam, a vas bih zamolio da prenesete iskustva u vezi tova bikova uz pomoc sena od Graorice?
 
Nazad
Vrh