Grahorica

gorans

Novajlija
Učlanjen(a)
11 Jul 2009
Poruka
16
Da li neko od vas seje grahoricu,kako prolazi sa njom?
 

kombajner

Član
Učlanjen(a)
5 Jul 2008
Poruka
3.426
Lokacija
Petrovac na Mlavi
ja sam sejao za kosenej baliranje kao hrana za krave!! (odlicna je hranljiva mnogo voli da polegne i truli ispod! ali rotaciona resava!)
 

gorans

Novajlija
Učlanjen(a)
11 Jul 2009
Poruka
16
Ove godine sam posejao prvi put grahoricu za kosenje,kada je trebalo kositi padala je kisa tako da je ostala da se ovrse za seme.Ja sam placao kg 140din.Dali je svugde tako skupo i ako jeste onda je bolje ostaviti je da se ovrse i prodavati seme nego kositi,balirati i prodavati seno.
 

phoenixfendt

Novajlija
Učlanjen(a)
22 Feb 2009
Poruka
1.425
mi imamo 3,5 jutara grahorice i za oko 5 do 7 dana bi trebali da je ovrsimo kombajnom i nadam se prinosu od 1000kg po jutru a trenutna cena kod nas na 1 kg je i do 100din/kg a na veliko 60 do 80 din.kg ali sve zavisi od ponude i potraznje :ppozdrav:
 

gorans

Novajlija
Učlanjen(a)
11 Jul 2009
Poruka
16
danas sam ovro grahoricu,na 80 ari bilo je oko 1500kg,nije ni lose mada se prosulo jedno 10 do 15 posto,od jakog sunca mahune su pocele da pucaju.
 

phoenixfendt

Novajlija
Učlanjen(a)
22 Feb 2009
Poruka
1.425
kod mene je grahorica jos uvek samo 80posto suva i za oko 5 dana ocekujem zetvu kad dobro sazri jer ima jos po koja zelena mahuna ali nadam se prinosu od bar 1000kg po jutru,sledece nedelje cemo je nadam se ovrsiti ali bice problem je pokupiti jer je sva zalepljena do zemlje od silnih kisa i visine je oko 10cm ali mahuna ima puno :ppozdrav:
 

gorans

Novajlija
Učlanjen(a)
11 Jul 2009
Poruka
16
Ikod mene je bila po neka zelena mahuna pri vrhu ali su se one donje zrele pocele otvarati i odbacivati zrno pa sam morao da vrsem.Zeleno zrno ce se sasusiti i trijer ce to odvojiti.Vro sam sa 142 ali da sam imao kombajn sa uzim hederom 2-2.5 dosta bolje bi se pokupila.Ali sta je tu je.Prinos je zadovoljavajuci a i kvalitet nije los.
 

phoenixfendt

Novajlija
Učlanjen(a)
22 Feb 2009
Poruka
1.425
:ppozdrav: danas smo konacno ovrsili 3,5jutura grahorice i dala je prinos od 3000kg sa 3,5jutra ili oko 900kg po jutru ali ima dosta zemlje i prasine u njoj pa je treba jos sutra selektirati i tad ce biti prosek oko 800kg ciste selektirane grahorice po jutru sto je dobro,ali bila je dosta polegnuta i kombajn je nije uspeo 100posto pokupiti i ostalo je 15 do 20 posto mahuna na zemlji sto se nije moglo pokupiti ali dobro je i to da se nekako ovrsila i dala solidan prinos a trenutna cena grahorice je 60 din/kg a biva i do 100din/kg kad je potraznja velika ::novac:: znaci moze se dobro zaraditi od toga ::novac:: :ppozdrav:
evo nekoliko slika sa danasnje zetve grahorice
ovako je izgledala pre zetve

evo kako je kombajn vrsi


i na kraju u prikolici :D :ppozdrav:
Post je spojen: [time]1248782528[/time]
_________________________________________________
evo danas smo zavrsili selektiranje grahorice i ispalo da nam je sa 3,5kj rodilo 2800kg ciste selektirane grahorice a prosecan prinos po jutru je bio 800kg ciste i selektirane grahorice i ja sam zadovoljan sa prinosom :D mada bi moglo biti i vise da je kombajn imao podupirace na hederu i bolje pokupio grahoricu i tad bi bilo mozda i 1000kg/kj ali i 800kg/kj je dobar prinos,ali sta je tu je bar nam je neko jos i hteo kombajnirati i taj covek se dosta namucio s tim jer mu se par puta kombaj zagusio i remen od elevatora za istovar mu je proklizavao i jedva je nekako istovario poslednji bunker grahorice i danas smo je preselektirali i dobro se nagutali prasine :udri: :zli: i izaslo je dosta prasine,zemlje i necistoce ali sada je cista i podzakirana i spremna za dalju preradu i prodaju :ppozdrav:
 

gorans

Novajlija
Učlanjen(a)
11 Jul 2009
Poruka
16
I ja sam konacno pretrijerisao moju graoricu i imam oko 1200kg ciste.To hocu da prodam pa ako nekom treba neka se javi.Ovde kod mene moze da se nadje jos ako nekom treba veca kolicina.
 

Maestro

Novajlija
Učlanjen(a)
17 Mar 2009
Poruka
1.579
Lokacija
skoro Beograd
Preuzeto sa Foruma Poljoiprivredne Stručne Službe:

Grašak

Značaj: Grašak ima značajno mesto u ishrani životinja. Nadzemni deo biljke može da se koristi kao kabasta stočna hrana u zelenom stanju ili da posluži za proizvodnju sena i silaže - senaže.
Zrno graška je vrlo vredno koncentrovano stočno hranivo, jer se u određenom procentu može koristiti za proizvodnju koncentratnih smeša.
Danas postoje sorte graška čije se zrno odlikuje povećanom količinom proteina, te ga iz tog razloga nazivamo "proteinski grašak".

Setva: Za setvu treba koristiti zdravo seme sa čistoćom 95% i klijavošću oko 90%.
Ozime sorte graška seju se u jesen, od 15. do 25. septembra, što zavisi od vremenskih prilika. Setva je uskoredna, na rastojanju 15 do 20 cm između redova i 3 do 5 cm u redu. Dubina setve je 3 do 5 cm, što zavisi od osobina i stanja zemljišta.
Količina semena za setvu zavisi od gustine setve i cilja gajenja i kreće se od 120 do 150 kg/ha. Seje se u smeši sa raži i ovsem. Zbog otprnosti na niske temperature može rano da se seje.

Iskorišćavanje: Zrno graška može da se koristi kao koncenrovano hranivo, dok nadzemni deo biljke može da posluži kao paša, zelena stočna hrana, kao seno, a može i da se uspešno silira.
Zrno sadrži 23 do 27% proteina i po sadržaju proteina zaostaje za sojinom sačmom. Međutim, grašak u proizvodnji daje veće i stabilnije prinose i može se koristiti u ishrani stoke bez dodatne termičke obrade. Udeo aminokiseline lizin, koja je vrlo bitna u ishrani domaćih životinja, u nekim slučajevima prevazilazi soju. Svarjivost zrna je veoma visoka, te se ubraja u zrnasta hraniva najveće svarljivosti.
Iskoriščavanje graška putem ispaše obavlja se u fazi porasta stabla, dok se košenje za proizvodnju zelene mase obavlja se u fazi od cvetanja do formiranja prvih mahuna. Sušenje graška za proizvodnju sena se ne preporučuje zbog mogućnosti opadanja velike količine lista.
Spremanje silaže obavlja se kada se razvije 2/3 mahuna. Ako se gaji u kombinaciji sa žitima, u toj fazi žito ima dovoljne količine suve materije što pospešuje siliranje.
Siliranje zelene mase graška vrši se posle formiranja mahuna bez ili sa dodatkom 5 do 10 % kukuruzne prekrupe, što je dalo pozitivne rezultate.

Prinosi: Prinosi semena graška kreću se od 2 do 2,5 tone, dok je prinos zelene mase prosečno 30 t/ha, a beleže se i prinosi od preko 40 t/ha. Prinos semena je oko 6,2 t/ha.

dr Radosav Vujić

Grahorica

Značaj: Grahorica je krmna biljka sa izraženom sposobnošću uspevanja u različitim agroekološkim uslovima. Gaji se radi proizvodnje stočne hrane koja je odličnog kvaliteta. Koristi se kao zelena stočna hrana (kosidba i ispaša), u vidu sena i silaže. Može se uspešno gajiti sa žitima, pri čemu se značajno povećava produktivnost i kvalitet. Od žita se koriste raž i ovas, ređe ječam i pšenica.

Setva: Setva grahorice u jesen obavlja se od 25. avgusta do 20. septembra. Seje se uglavnom u smeši sa raži, ovsem, ređe pšenicom ili ječmom kako bi se sprečilo poleganje. Iz istog razloga setva se obavlja uskoredno na rastojanje od 14 do 16 cm, u dubinu 4 do 6 cm. Pri setvi se semena mogu izmešati ili sejati odvojeno. Ako se seje sa raži koristi se 120 do 130 kg semena grahorice i 30 do 35 kg semena raži. U setvi sa ovsem koristi se 125 do 135 kg grahorice i 35 do 40 kg ovsa.

Iskorišćavanje: Sa ispašom grahorice počinje se u fazi porasta u stablo postrnog useva, ako je grahorica u fazi pupljenja. Ako se grahorice koristi u zelenom stanju, kosidba počinje od početka cvetanja pa sve do formiranja prvih mahuna. Za proizvodnju sena usev se kosi u fazi punog cvetanja i obrazovanja donjih mahuna. Pri spravljanju silaže smeša grahorice i žita kosi se kada žito klasa i kada je grahorica u fazi punog obrazovanja mahuna. U ovoj fazi zrenja pokošena masa ima dovoljne količine suve materije i šećera što omogućava dobru fermentaciju. Pri spravljanju silaže smeša grahorice i žita kose kada žito klasa i kada je garhorica u fazi punog obrazovanja mahuna. U ovoj fazi zrenja pokošena masa ima dovoljne količine suve materije i šećera što omogućava dobru fermentaciju.
Prinosi: Prinos zelene mase grahorice kreće se u proseku oko 30 t/ha, dok se prinos semena kreće od 2,0 do 2,5 t/ha. Sadrži oko24 % sirovih proteina.

dr Radosav Vujić

:ppozdrav:
 

gorans

Novajlija
Učlanjen(a)
11 Jul 2009
Poruka
16
cena grahorice je oko 100din,to je zadnje sto sam cuo ali tek sada ce krenuti prodaja.
 

talianu

Član
Učlanjen(a)
10 Dec 2009
Poruka
10.059
Lokacija
Lokve-južni Banat
Aj objasnite i nama ko koristi grahoricu kad je cena 100 din kg.
Kod nas to niko ne seje. Ako sam dobro razume rodi do 1000 kg/jutru to je oko 100000 din :sta: :sta: :sta:
 

grunt

Član
Učlanjen(a)
27 Nov 2009
Poruka
7.280
Lokacija
Чортановци-СРБИЈА!!!
U sustini na grahorici nemozes izgubiti,pogotovo ko ima dosta stoke mozes je kositi u seno a mozes je ostaviti i za seme,po meni je najveci problem u vezi grahorice vilina kosa opak korov koji je tesko unistiti u grahorici,ja sam cak par puta morao da preorem.
 

gorans

Novajlija
Učlanjen(a)
11 Jul 2009
Poruka
16
Malo li je 100000din po jutru ako ulozis najvise 20000din.Oranje,priprema,setva i zetva.Koja ratarska kultura ce dati vise.Nijedna.
Post je spojen: [time]1265380384[/time]
_________________________________________________
A ako je pokosis za ishranu stoke,po jutru ces dobiti do 7t kvalitetnog sena.
 
Vrh