E ako me ista moze iznervirati to je upravo kad ljudi donose zakljucke i sude o drugima na osnovu tako banalnih stvari kao sto je korisnicko ime na forumu.
1. To sto je moje ime Buduci Seljak, ne znaci da seljak nikad nisam bio i da zivim u nekom soliteru, vec samo da to trenutno nisam (bar ne u pravom smislu te reci), a da planiram da pravi seljak postanem ponovo.
2. Za tvoju informaciju Gorski care, odrastao sam u Slavoniji medju kukuruzom, zitom, svinjama, konjima i kokosima. Znam dobro kako izgleda kad se uzme motika u sake. Znam takodje vrlo dobro kako je kad se konjima i konjskim plugom zagrce kukuruz, znam kako je kad se motikom okopava korov u kukuruzu a njiva... kraja joj nema, danima se iz nje ne izlazi, a ne ko danas: sedi u traktor - posej, sedi jos jednom - poprskaj i onda cekaj berbu ako te ne prejebe susa.
3. Ja i danas zivim u selu nadomak Beograda, samo nemam zemlje da je obradjujem pa samim tim ne drzim ni stoku (sem tovnih pilica), ali kao sto rekoh to ubrzo planiram da promenim.
4. Te podatke koje sam naveo nisu ni iz kakvog udzbenika koje pisu debili kako ti rece, vec iskustva jednog americkog farmera iz Vermonta u Virdziniji, koji se ekstenzivnim tovom svinja bavi vise od 20 godina. Sto se tice cifre od 400 svinja, moja je greska sto nisam sve doslovce preneo, radi se o 400 prasica do maksimalno 50kg tezine. Koga god ne mrzi da progugla malo po netu naci ce takve i slicne podatke i to ne iz udzbenika vec od farmera sa neposrednim iskustvom. Farmere koji se bave organskim odgojem svinja na otvorenom (pasnjaku ili sumi) imate po celom svetu, da oni primenjuju odnos od 10Ha po svinjcetu niko od njih onda ne bi drzao ni 50 komada svinja jer nemaju ni blizu toliko zemlje.
5. Takodje tih 200 komada svinja, ni tu nisam izneo precizne podatke, nisu sve to tovljenici u zavrsnoj fazi tova pred klanje, vec svinje razlicitog uzrasta – od prasica, laksih i tezih tovljenika pa do visegodisnjih krmaca i veprova. Kako god, tih 200 komada svinja (koje god da su starosti) na 6Ha, sto dodje 33 svinje po hektaru, svakako je znatno vise od 1 svinje na 10 hektara. Recite mi onda da li je i taj covek debil a farma mu tako funkcionise 20 i kusur godina?!?
6. Evo ti link o nasem coveku, Zivoradu Ignjatovicu iz Berkovca kod Ljiga.
http://www.novosti.rs/vesti/naslovn...835-Ljig-Napravio-jedinstvenu-farmu-mangulica
Na ogradjenih 4,5 Ha sume covek drzi do stotinu Mangulica bez ikakve dohrane. Verovatno je i jadni Zivorad debil, samo mu to do sada niko nije rekao.
7. Eto racunam nesto, ako on covek moze da se debilise sa stotinak komada svinja na 4,5 hektara, ja cu onda isto tako na jednom hektaru sa bar 7-8 komada i to uz minimalno dohranjivanje (malo jecma, malo bundeva, surutke...) pa sta mi Bog da.
Na kraju, posto vidim da ovde nije pozeljno imati misljenje drugacije od vecine (cast izuzecima) jer sam maltene pre i no sto ista konkretno progovorih proglasen mudroserom koji ostalima soli pamet, ostavljam vas da se divite sami sebi i svojoj vlastitoj „mudrosti“ i uzdizete u neslucne visine uma medjusobno sa svojim istomisljenicima, ja vam vise nista ni dosoljavati niti odsoljavati necu, pogotovo ne tu i takvu vam pamet, slobodno je svu zadrzite za sebe i eventualno za nipodastavanje neistomisljenika.
Srdacan pozdrav!
Bivsi i buduci seljak