Gajenje svinja na otvorenom prostoru

Geri

Član
Učlanjen(a)
30 Jun 2010
Poruka
41
Lokacija
Subotica

Post je spojen: [time]петак, 09. јул 2010. 08:35:06 MST[/time]
_________________________________________________
Otvaram ovu temu u nadi da cemo malo prodiskutovati o ovakvom nacinu uzgoja svinja?
Zanimaju me vasa misljenja, dali bi ovakva proizvodnja u nasim uslovima i nasem klimatu mislim najvise na Vojvodinu bila moguca!?
Post je spojen: [time]петак, 09. јул 2010. 17:36:36 MST[/time]
_________________________________________________


evo jos malo slika :D
Post je spojen: [time]субота, 10. јул 2010. 02:38:20 MST[/time]
_________________________________________________

 

Nikola.KV

Član
Učlanjen(a)
30 Jan 2010
Poruka
2.746
Lokacija
Kraljevo
A da sad pitamo nase veterinare za prasad sto pasu travu rekli bi kako to moze "tamo negde",i da mi nepustamo ni slucajno nasu,niti da hranimo zelenom travom. Pa ko je lud,a ko zbunjen tu? :udri:
 

Geri

Član
Učlanjen(a)
30 Jun 2010
Poruka
41
Lokacija
Subotica
http://i31.tinypic.com/903vip.jpg[/IMG

[img]http://i25.tinypic.com/2yzgz89.jpg
ko je tu veca svinja !? :haha: ::namigivanje::
 

galic

Član
Učlanjen(a)
14 Dec 2009
Poruka
469
Lokacija
Stapar,Vojvodina
Dobra gazdarica... :bravo: :bravo:Meni je to skroz okej ali kome to prodati posle? Da li bi neko hteo kupiti prase od mene kad vidi da mandza travu?
 

nicolai

Član
Učlanjen(a)
21 Feb 2010
Poruka
201
Lokacija
Bjelovar.
Ne razumijem zašto nebi kupili prase koje jede zelenu travu!? Trava ima i proteina i vitamina itd... Trava,djeteline i lucerna su dobram hrana i od trave se svinje ne zamaste kao od samog kukuruza,tako da nema razloga da prigovaraju ako svinje pasu travu. E zaboravio sam ovi lešinari od mesara i prekupaca moraju nešto da nađu...
 

Nikola.KV

Član
Učlanjen(a)
30 Jan 2010
Poruka
2.746
Lokacija
Kraljevo
@ Galic
Mogla bi da bude,al Emina voli jage a ne gude :haha:
Totalno je ok drzati ih na otvorenom,naravno ko ima uslova,jer su na suncu,cistom vazduhu,setaju,itd.Ja imam ispust nekih 4ara,i tu razmisljam da napravim nadstresnicu i pregradim za lezanje i da ih nevracam u objekat do prasenja,al mi je imanje pod zakup,pa razmisljam dal se isplati raditi na tudjem.Sad ih ujutru izvedem,i uvece vratim u svinjce.
 

francuz

Prijatelj Foruma
Učlanjen(a)
12 Jan 2010
Poruka
1.565
Lokacija
Donji Krnjin, Leposavic, KiM, Srbija
Ovaj nacin drzanja je zakon, jeftino odrzavanje, zdrave svinje, jedini problem moze biti kada dodje vreme da treba da se prase/svinja pregleda, davanje terapije i sl.
Napravis dobar trem i da te Bog vidi. :D
 

Krajisnik

Član
Učlanjen(a)
12 Avg 2010
Poruka
706
Lokacija
Krusevac,Selo Bosnjane
Ne mogu da verujem da ova tema ima ovako malo postova.Ja ako dragi Bog da od proleca ogradjujem donji plac velicine 40 ari i krecem sa tovom na slobodno.Ipak svinjci su kazamati,lepo je imati gde oprasiti svinju i tako dalje ali slobodan tov je najisplativija investicija.A kako mi se cini i u buducnosti necemo imati o cemu razgovarati ako cuvamo svinje u zatvorenim prostorijama. :ppozdrav:
 
Učlanjen(a)
5 Feb 2009
Poruka
1.337
Lokacija
Krusevac/Beograd
Ovakav sistem se koristi u Organik uzgoju svinja a tov se radi na dubokoj prostirci u hoop objektima ili privremenim stalama tunelima koje lice na plastenike. Nema tu spricanja i lecenja jer idu selekcijom na otpornije rase a videli ste i da forsiraju obojene rase jer su otpornije na sunce (tamvort, hempsir, durok) . Inace na slobodnom sirokom prostoru svinje se ne dave vec se zanimaju pasom i riskanjem a inace ove ovde su odvojene pastiricama.
Sistem je skroz ok a neznam koja budala moze da kaze da trava nije dobra za svinje ( pa na cemu li su nasi gajili ne samo stare rase, nego i bele rase i sada pijatrena u mom kraju, ako ne na travi i nesto malo zitarica).L ucerka idetelina su jos idealnije.Jedina trava koja je stetna, je upaljena trava iz kosilica iz dvorista (zeljasta trava koja se lako pali i ima mnogo malo celuloze).
 
Učlanjen(a)
17 Avg 2012
Poruka
291
Lokacija
Sombor
Ne treba ti ograda za pametne svinje - znam da mi ne verujete , nisam ni ja - svinji su pametne nikuda one neće pobeći ako ih ništa ili niko ne primorava na to !U budućnosti će mnogi preći na takav način tova jer će izgubiti trku jureći za profitom u intezivnom tovu ...!!
 
Vrh