Gajenje svinja na otvorenom prostoru

Geri

Član
Učlanjen(a)
30 Jun 2010
Poruka
41
Lokacija
Subotica
afhjpu.jpg

Post je spojen: [time]петак, 09. јул 2010. 08:35:06 MST[/time]
_________________________________________________
Otvaram ovu temu u nadi da cemo malo prodiskutovati o ovakvom nacinu uzgoja svinja?
Zanimaju me vasa misljenja, dali bi ovakva proizvodnja u nasim uslovima i nasem klimatu mislim najvise na Vojvodinu bila moguca!?
Post je spojen: [time]петак, 09. јул 2010. 17:36:36 MST[/time]
_________________________________________________
1r6yr5.jpg


evo jos malo slika :D
Post je spojen: [time]субота, 10. јул 2010. 02:38:20 MST[/time]
_________________________________________________
2nalh5j.jpg

30axftc.jpg
 
A da sad pitamo nase veterinare za prasad sto pasu travu rekli bi kako to moze "tamo negde",i da mi nepustamo ni slucajno nasu,niti da hranimo zelenom travom. Pa ko je lud,a ko zbunjen tu? :udri:
 
http://i31.tinypic.com/903vip.jpg[/IMG

[img]http://i25.tinypic.com/2yzgz89.jpg

2wmi39g.jpg


2z8bxwm.jpg

ko je tu veca svinja !? :haha: ::namigivanje::
 
Dobra gazdarica... :bravo: :bravo:Meni je to skroz okej ali kome to prodati posle? Da li bi neko hteo kupiti prase od mene kad vidi da mandza travu?
 
Ne razumijem zašto nebi kupili prase koje jede zelenu travu!? Trava ima i proteina i vitamina itd... Trava,djeteline i lucerna su dobram hrana i od trave se svinje ne zamaste kao od samog kukuruza,tako da nema razloga da prigovaraju ako svinje pasu travu. E zaboravio sam ovi lešinari od mesara i prekupaca moraju nešto da nađu...
 
@ Galic
Mogla bi da bude,al Emina voli jage a ne gude :haha:
Totalno je ok drzati ih na otvorenom,naravno ko ima uslova,jer su na suncu,cistom vazduhu,setaju,itd.Ja imam ispust nekih 4ara,i tu razmisljam da napravim nadstresnicu i pregradim za lezanje i da ih nevracam u objekat do prasenja,al mi je imanje pod zakup,pa razmisljam dal se isplati raditi na tudjem.Sad ih ujutru izvedem,i uvece vratim u svinjce.
 
Ovaj nacin drzanja je zakon, jeftino odrzavanje, zdrave svinje, jedini problem moze biti kada dodje vreme da treba da se prase/svinja pregleda, davanje terapije i sl.
Napravis dobar trem i da te Bog vidi. :D
 
Ne mogu da verujem da ova tema ima ovako malo postova.Ja ako dragi Bog da od proleca ogradjujem donji plac velicine 40 ari i krecem sa tovom na slobodno.Ipak svinjci su kazamati,lepo je imati gde oprasiti svinju i tako dalje ali slobodan tov je najisplativija investicija.A kako mi se cini i u buducnosti necemo imati o cemu razgovarati ako cuvamo svinje u zatvorenim prostorijama. :ppozdrav:
 
Ovakav sistem se koristi u Organik uzgoju svinja a tov se radi na dubokoj prostirci u hoop objektima ili privremenim stalama tunelima koje lice na plastenike. Nema tu spricanja i lecenja jer idu selekcijom na otpornije rase a videli ste i da forsiraju obojene rase jer su otpornije na sunce (tamvort, hempsir, durok) . Inace na slobodnom sirokom prostoru svinje se ne dave vec se zanimaju pasom i riskanjem a inace ove ovde su odvojene pastiricama.
Sistem je skroz ok a neznam koja budala moze da kaze da trava nije dobra za svinje ( pa na cemu li su nasi gajili ne samo stare rase, nego i bele rase i sada pijatrena u mom kraju, ako ne na travi i nesto malo zitarica).L ucerka idetelina su jos idealnije.Jedina trava koja je stetna, je upaljena trava iz kosilica iz dvorista (zeljasta trava koja se lako pali i ima mnogo malo celuloze).
 
Ne treba ti ograda za pametne svinje - znam da mi ne verujete , nisam ni ja - svinji su pametne nikuda one neće pobeći ako ih ništa ili niko ne primorava na to !U budućnosti će mnogi preći na takav način tova jer će izgubiti trku jureći za profitom u intezivnom tovu ...!!
 
Nazad
Vrh