Francuska alpina

Sta je ovo sa kozarima niko nista ne pise,a lepo vreme moze koja slika da se baci :p

bice slika , cekam i da se i ova druga koza koju imam ojari (za dan dva bi trebalo ).inace imamo par koza vez cetiri godine i toliko smo navikli na koziji sir da drugi vise uopste ne konzumiramo,a o pecenju od jarica da ne govorim

4 prvojarke 6 jareta
5 ženskih 1 muško
103ztsl.jpg
9iel28.jpg

Kolega Rajko,zbog suviše obaveza nemam baš mnogo vremena za komp.obično na brzinu pregledam forum i fb ali slabo pišem.evo ukratko šta se dešava.prošle godine smo od 40 koza imali samo 14 sjarnih,što zbog početničkih grešaka što zbog jednog lošeg jarca.njega smo odstranili i nabavili još 2 kvalitetna.sad je situacija mnogo bolja,ove 4 su se ojarile nešto ranije(jarac na brzaka uleteo kod njih)inače ostale se jare od 5. do 15.aprila i imamo 3 koje su se ponovo parile krajem novembra,znači sve sjarne:bravo:.Znam da se malo kasnije jare ali sam prinuđen na tu opciju iz raznoraznih okolnosti.Ove što su se prošle godine ojarile kao prvojarke su davale u proseku preko 2l mleka od kojeg smo pravili sir-polutvrdi nalik kačkavalju,a jedan deo mleka koristili za eksperimentisanje i učenje u proizvodnji nekih kvalitetnijih sireva.Upravo smo dobili iz francuske kalupe,sirište,starter kulture i dr. tako da čim krenemo sa mužom biće zanimljivih i nadam se lepih slika sireva..... Pozdrav

Juce sam bio kod kolege Igora u Ugrinovcima kod GM (kolega MIlan Mudric zna o kome je rec) nazalost nisam imao vremena da fotografisem ali cu sledeci vikend ici po jedno zensko jare pa cu slikati i postaviti. Inace jako lepa mini farma sa 30 koza bas kvalitetnih koje se neguju bas po propisu proizvode mahom krisku sir i kackavalj.

imam problem koza ce da se jari pocela je da kmrci i okrece se u krug. non stop pisa i sere. ali problem je u tome sto uopste nije nalila mleko u vime. hoce li to da se regulise?

REGULISACE SE
samo neka se ojari,ako mnogo kmeci ne bbilo lpse da pozoves veterinara govorim i iz svog proslogodisnjeg iskustva

- - - - - - - - - -

Juce sam bio kod kolege Igora u Ugrinovcima kod GM (kolega MIlan Mudric zna o kome je rec) nazalost nisam imao vremena da fotografisem ali cu sledeci vikend ici po jedno zensko jare pa cu slikati i postaviti. Inace jako lepa mini farma sa 30 koza bas kvalitetnih koje se neguju bas po propisu proizvode mahom krisku sir i kackavalj.

JER SU MU KOZE UMATICENE?

- - - - - - - - - -

Meni su se ojarile sve u razmaku od pet dana u drugoj polovini februara,drzao sam jarca odvojenog od ostatka stada i kada sam ga pustio krajem septembra sve su se parile u roku od pet dana..mislim da je najbolje da se jare krajem februara i pocetkom marta,kasnije ako se jare u aprilu pocinju musice i mogucnost infekcija je velika a da ne govorim o jaricima kada ga napadnu dosade musice..ov godine moglo je i u januaru bilo lepo cak idealno vreme..ali ko to da predvidi,zato tempiram da se jare krajem februara i u prvim danima marta..

REGULISACE SE
samo neka se ojari,ako mnogo kmeci ne bbilo lpse da pozoves veterinara govorim i iz svog proslogodisnjeg iskustva
ne kmeci mnogo sad je lezala i kada sam ja usao ustala je. vidim da se cisti ima sluzi po repu.
hoce li da se sredi pitanj sa vimenom. moze li da nalije mleko za kratko vreme

i meni sa ojarila ona koza. jedno jare, musko. :)
ima li neke veze ako se istog dana kod istog jarca pare dve koze kao na primer moja komsinica je vodila pre mene sat - dva kozu. a posle toga ja. moze li to da bude razlog sto je samo 1 jare

Grujo što se tiče broja jarića to i kod prvojarki je različito baš kad sam pročitao tvoju tvrdnju"prvojarka jedno jare" pogledao sam listu parenja i jarenja koza ima slučajeva da prvojarka ojari i tri jareta.Pokušao sam analizirati razloge o broju jarića ali mi moji podaci sa sigurnošću ne mogu da pokažu što utiče na broj jarića.

Nazad
Vrh