Francuska alpina

ljudi meni su jarici hvala bogu veseli i igraju se. ali kad god odem oni sisaju a mleka u vimenu uvek samo po malo. sta ce da se desi kad oni budu odrastali. koza nikako da poveca mleko.
a primetio sam da se jarici po malo cesu, jeli to normalno ili su u pitanju neke vaske?

kami ne sekiraj se i mi smo se nekad to pitali pa kako ce da ga odhrani kad nikako nema mleka u vimenu,medjutim nr moze ni da ga ima kad non stop sisaju,isto je i kod ovaca,a i priroda je se potrudila da to sve regulise spustice ona mleko posto su sad mali i ne treba im mnogo.videces.a inace kod mene nema jos nista,eno je sprema vime a dokle ce videcemo.kad je nategne izaci ce

ok. hvala ti piksi na savetima, mnogo znace. sta mislite da pocenm ja kozi da dajem po malo koncentrata. da se ne crpi ona prvise nego da joj ja to hranom nadomestim.
i sta da radim povodom one alpinke. ima manje od dva meseca do jarenja a mleka koliko hoces. ja bi to nekako da ona smanji da bi je zasusio makar malo da odmori. prestao sam da joj dajem koncentrat, sad dajem kukuruz, ali ona mleka ima isto. strah me je ako dajem i kukuruza mnogo da ce da se ugoji, ni to nije dobro. jedino da joj ne dajem nista, nebi li ona smanjila mleko.

moje skromno misljenje kami je bar ja tako radim kad hocu da koza ili ovca smanji mleko ne dajem nista dokle god ne presusi.to ti je isto kao i kod krava mora mlecna zlezda bar dva meseca da se odmori.moze da se tera da i ne presusuje non stop muzes,a dobro hranis tako nekoliko puta ali tada zivotni vek zivotinje je mnogo kratak, ako gresim neka me neko iskusniji ispravi.

ja joj prekidam,bar ja tako radim,sta bi joj falilo.dajes dajes i sta joj fali kad sutra prekines da dajes recimo?ali dobro svako radi onako kako misli da je najbolje.postepeno se ide kad povecavas ali kad smanjujes samo nema i to je to!

e ljudi jel normalno da se jarici cesu. kad god odem oni se cesu nogom ili oko usiju ili po vratu. sta moze da bude problem?
i kad mogu da ocistim kozu od parazita posto jarici imaju tek nekoliko dana ima li to neke veze?

Bolje 16 koza nego jedna krava a i jos zdraviji proizvodi,Kami moguce da imaju neka vaske zaprasi sa necim ako imas.....ja mislim da mozes da je ocistis jel to nema nikakve veze ne moze da bude stetno jaricima nikako :)

marko ja jesam na temi sa kozama ali iskreno da ti kazem koze imam samo za sebe i decu,a krava je za prodaju posto svi mi kazemo zdravo ovo zdravo ono ali kada sam probao da plasiram proizvode NIKO ZIV NIJE HTEO DA KUPI KOZIJI SIR I KACKAVALJ-ALI NIKO!!!!!majka mi radi u opstini u lazarevcu,znaci zena ,mali milion,ni jedna nije htela kad majka kaze koziji sir samo kazu fuj!a za kravlji su cekale po pet dana kada naruce dok im ne odnesem.tako stoji situacija kod mene,ne znam za druge krajeve u srbiji.

- - - - - - - - - -

a posto samo ja i ti ovde pricamo mogao bi jos neko da se ukljuci,cisto da ne budemo sami.

Da da to si u pravu i ja sam kupio kozicu za kucu samo,a kozje mleko te im se oseca ne mogu da piju gade se ne mogu sir da jedu neke price boze sacuvaj,ja jedva cekam kad ce koza da krene sa mlekom i da ima sira,surutke mogu i zivo mleko da pijem ma nista mi ne smeta.....ni kod nas nije nista bolja situacija haos :)

Sta je sa ovim ozbiljnim kozarima Piksi nema nigde nikog covece bar cisto neku sliku da izbace ja da imam jarice izbacivao bi non stop :D

Kolege kozari ja mogu iz svog iskustva da kažem da uzgoj koza ako se radi sa njima na način kako treba da se radi veoma je isplativ.To je drugo što su navike u radu sa kozama ostale od naših pradedova.Od kozijeg sira ako se poštuju sve higijenske mere kod muže,sirenja i čuvanja sira kupci vam neće okretati leđa.Kozije mleko ima specifičan ukus ali ne sme da se oseti na štalu a to je najveći problem.Ako se vime ne opere toplom vodom,ne obriše papirnim ubrusom i ne izmuzu prvi mlazevi miris štale se prenosi na mleko i sir.Ja sam proizvodio tvrdi sir i prodavao restoranima u Beogradu i čak u unutrašnjosti Srbije.Nisam imao problema sa plasmanom a i cena je bila zadnja jesenas cca.15 EU i ja sam bio zadovoljan.Pitati će te što sam prestao kad se isplat a to sam morao zbog zdravstvenih razloga mene i supruge a nisam imao koga da nasledi taj posao.Godišnje su mi koze davale cca. 100 kg tog sira u proseku po kozi.Ali što je bit uspeha da su mi na početku mog rada koze davale 40 kg a u zadnjoj godini 102 kg.Ali tko misli da sa kozama nema mnogo rada taj se vara a to što vi onako imate desetak koza za svoje potrebe vi i nemožete reći da se uopšte trudite sa kozama.

Slozio bih se sa kolegom u potpunosti.Primer,moje koze zive drvenoj stali i nikada nisam imao problem sa neprijatnim mirisima u mleku i siru.Prosle zime prebacim koze u zidanu stalu da se ojare i ostanu tamo i posle zaljucenja i pocnem da ih mozem.Mleko je pocelo da prima miris stale.Vratio sam koze u drvenu stalu i neprijatan miris i ukus u mleku je nestao posle 4,5 dana.

hvala marko pokusacu sa nekim praskom. a molio bih jos nekoga da me posavetuje u vezi toga, smem li kozi dam dam nesto protim crevnih i plucnih parazita posto su joj jarici mali.
i ja bih se nadovezao na temu o prodaji. meni se mogu vam reci isplati. ja mleko nisam mogao da navasam jedno vreme sir takodje. ne uzimaju mnogo po 1kg do 2. ali cesce. mleko cenim 100 din sir mladi 400. planiram na prolece 500din. posto je stvarno jako kvalitetan. masan je i lep. kada sazri moze da se maze na hleb. mleko obavezno iz higijenskih i bezbednosnih razloga kuvam pre sirenja. niti se oseca sir niti mleko. koze su mi u drvenoj stali, pa mozda i zbog toga. e sad mozda nema veze i ako su u betonskoj samo ako je njima tu gde leze suvo i cisto da ne lezi u mokraci i brabonjcima.

Postujem sta iskusniji ljudi kazu ali nikad nisam pio mleko da se oseca na stalu ili sir nebitno,upravu je Milan higijena je najbitnija sto je normalno ali ima svakavih ljudi koji ne vode racuna,ja znam par njih sto uopste nmg da piju mleko kazu nije ko kravlje oseca se e sad neznam ni sam sta im se oseca dal ukus sto je malo drugaciji.

hvala marko pokusacu sa nekim praskom. a molio bih jos nekoga da me posavetuje u vezi toga, smem li kozi dam dam nesto protim crevnih i plucnih parazita posto su joj jarici mali.
i ja bih se nadovezao na temu o prodaji. meni se mogu vam reci isplati. ja mleko nisam mogao da navasam jedno vreme sir takodje. ne uzimaju mnogo po 1kg do 2. ali cesce. mleko cenim 100 din sir mladi 400. planiram na prolece 500din. posto je stvarno jako kvalitetan. masan je i lep. kada sazri moze da se maze na hleb. mleko obavezno iz higijenskih i bezbednosnih razloga kuvam pre sirenja. niti se oseca sir niti mleko. koze su mi u drvenoj stali, pa mozda i zbog toga. e sad mozda nema veze i ako su u betonskoj samo ako je njima tu gde leze suvo i cisto da ne lezi u mokraci i brabonjcima.
Sto se tice parazita pozovi veterinara i zastita kosta oko 150d.po kozi,mleko za ljudsku upotrebu ne smes da koristis 25dana,sto zanaci da bi sad bilo dobro da ih zastitis,a za jarice ja praktikujem 20 dana posto ih odbijem od sisanja jer neki paraziti se upravo tada razviju..

- - - - - - - - - -

Slozio bih se sa kolegom u potpunosti.Primer,moje koze zive drvenoj stali i nikada nisam imao problem sa neprijatnim mirisima u mleku i siru.Prosle zime prebacim koze u zidanu stalu da se ojare i ostanu tamo i posle zaljucenja i pocnem da ih mozem.Mleko je pocelo da prima miris stale.Vratio sam koze u drvenu stalu i neprijatan miris i ukus u mleku je nestao posle 4,5 dana.

Osnovna stvar je higijena stale,tj prostora u kojem koze zive,a glavna stvar je da se koze nikada ne muzu u tom prostoru,ja koze izvodim dvadesetak metara od stale gde sam napravio izmuziste.E sad ako se muze u stali mleko mora da ''povuce'' mirise nminovno,a samim tim i svi proizvodi od mleka imaju taj neprijatni miris.I ja sam mislio da mleko koze ima neprijatni miris medjutim ako se primene sve mere higijene nema sanse da se oseti,koze imaju pojacan miris u vreme parenja ali nista drasticno.Znaci higijena i muzenje van stale je osnovna stvar.

- - - - - - - - - -

Kolege kozari ja mogu iz svog iskustva da kažem da uzgoj koza ako se radi sa njima na način kako treba da se radi veoma je isplativ.To je drugo što su navike u radu sa kozama ostale od naših pradedova.Od kozijeg sira ako se poštuju sve higijenske mere kod muže,sirenja i čuvanja sira kupci vam neće okretati leđa.Kozije mleko ima specifičan ukus ali ne sme da se oseti na štalu a to je najveći problem.Ako se vime ne opere toplom vodom,ne obriše papirnim ubrusom i ne izmuzu prvi mlazevi miris štale se prenosi na mleko i sir.Ja sam proizvodio tvrdi sir i prodavao restoranima u Beogradu i čak u unutrašnjosti Srbije.Nisam imao problema sa plasmanom a i cena je bila zadnja jesenas cca.15 EU i ja sam bio zadovoljan.Pitati će te što sam prestao kad se isplat a to sam morao zbog zdravstvenih razloga mene i supruge a nisam imao koga da nasledi taj posao.Godišnje su mi koze davale cca. 100 kg tog sira u proseku po kozi.Ali što je bit uspeha da su mi na početku mog rada koze davale 40 kg a u zadnjoj godini 102 kg.Ali tko misli da sa kozama nema mnogo rada taj se vara a to što vi onako imate desetak koza za svoje potrebe vi i nemožete reći da se uopšte trudite sa kozama.

Tako je Milane,ko zna zna,ko ne zna nikada nauciti nece..
a moze.Pozdrav

Peca nemora se musti u drugoj prostoriji ja sam svoje muzo u prostoru gde su se hranile i spavalle.Bitna je higijena muže možeš ih odvesti neznam kud ako nisi oprao vime ,ruke,sapunom,obrisao sise i prve mlazeve izmuzo u posebnu posudu sa crnim dnom radi kontrole mleka i izmuzanja prvih mlazeva koji u sebi imaju čepiće od prljavštine a pre toga obrisati sa papirnim ubrusom.Mislio sam da će me neko dopuniti sa zaštitom sisnih otvora posle mužešto je veoma bitno.Mnogi sa mužom izjednačavaju ovce i koze ali postupak tokom muže nije isti iz razloga što oblik vimena se razlikuje kao i zapremina.

Nazad
Vrh